Η αξέχαστη ατάκα του Καμπάνη: «Μην μπλέξετε με τον Σαββίδη!»

Από forza: Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Ιουνίου 2006, όταν γίνονταν γνωστή η προφορική συμφωνία του Γιάννη Γούμενου με τον 52χρονο εφοπλιστή Γιάννη Καμπάνη για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Πηγή: forza
Η αξέχαστη ατάκα του Καμπάνη: «Μην μπλέξετε με τον Σαββίδη!»

Εκείνη ήταν η απαρχή ενός κακόγουστου σίριαλ, που κράτησε καθ' όλη τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού και... ταλαιπώρησε σε μεγάλο βαθμό το φίλαθλο κόσμο του Δικεφάλου.

Ηταν η εποχή, που ο Γούμενος είχε σηκώσει τα χεριά ψηλά μπροστά στο δυσθεώρητο βουνό, που σχημάτιζαν τα οικονομικά προβλήματα. Στη Θεσσαλονίκη είχαν φουντώσει οι φήμες περί ενδιαφέροντος του ζεύγους Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου για την αγορά της ΠΑΕ. Ωστόσο, με δήλωσή του στις 29 Μαΐου 2006 γίνονταν γνωστό ότι «ουδέποτε εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για εμπλοκή μας στα θέματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ».

Τα προβλήματα άφηναν το αποτύπωμα τους στην καθημερινότητα της ομάδας: οι προσφυγές παικτών «έσκαγαν» η μία μετά τη άλλη, το υπαλληλικό προσωπικό παράμενε απλήρωτο για μήνες και, το κυριότερο, η ΟΥΕΦΑ προχώρησε στον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τις διοργανώσεις της. Μ' αυτά και μ' αυτά, στην πρώτη συγκέντρωση (3 Ιουλίου) στη Σουρωτή είχαν παρουσιαστεί μόλις δεκαεπτά επαγγελματίες παίκτες...

Ο φίλαθλος κόσμος του Δικεφάλου περίμενε το μάννα εξ ουρανού, έναν δηλαδή ισχυρά οικονομικά παράγοντα, που θα αντιμετώπιζε επαρκώς τις άμεσες ανάγκες και, κυρίως, θα έδινε προοπτική για το αύριο του συλλόγου. Μέχρι και επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε σταλεί από τη συντονιστική επιτροπή των φιλάθλων, μέσω της οποίας ζητούσαν τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ΠΑΕ. Εκείνες τις ημέρες οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης γέμιζαν σχεδόν σε καθημερινή βάση από οπαδούς, που διοργάνωναν πορείες και συλλαλητήρια, ζητώντας καθαρή και όχι πολιτικά εξαρτημένη λύση στο ιδιοκτησιακό. Μέχρι και στο Καυτανζόγλειο, όπου το Σάββατο 17 Ιουνίου 2006 διεξάγονταν οι αγώνες στίβου «Μπρούνο Τζάουλι» είχαν πάει εκατοντάδες οπαδοί για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής ηγεσίας.

Την ίδια στιγμή, προσπαθούσαν να ενισχύουν οικονομικά την ομάδα τους με αγορές εισιτηρίων διαρκείας αλλά και αποστολές μηνυμάτων SMS!

Μέχρι που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Γιάννης Καμπάνης. Καταγόμενος από τις Στενιές Άνδρου, παρουσιάζονταν ως πλοιοκτήτης, διαχειριστής της εταιρίας «Κάβο Ντόρο», με δραστηριότητες που (σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονταν το περιβάλλον του) επεκτείνονταν μέχρι το Μπουένος Αϊρες. Μ' αυτόν βρίσκονταν στην Αθήνα επί μια εβδομάδα σε διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών ο Γούμενος, μέχρι που το θέμα δημοσιοποιήθηκε . Το πώς είχε προκύψει το ενδιαφέρον του Καμπάνη για τον ΠΑΟΚ είχε δικαιολογηθεί και από το ότι ο γιος του Λεωνίδας ήταν φίλος του Δικεφάλου...

Οι Γούμενος και Καμπάνης έβγαζαν προς τα έξω ότι είχαν καταλήξει σε προφορική συμφωνία κι ότι ήταν ζήτημα λίγων μόνο ημερών η επικύρωσή της. Ο Θανάσης Κατσαρής, που είχε μόλις αναβαπτιστεί στην προεδρία του ερασιτέχνη, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου συνάντησε από κοντά τον Καμπάνη.

«Στη ζωή μου δεν έχω μάθει να χάνω», «ο ΠΑΟΚ είναι στοίχημα ζωής» ήταν μόνο μερικές από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Καμπάνη, που επιπλέον, είχε υποσχεθεί την καταβολή ενός εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων, όπως ήταν οι προσφυγές των Σαλπιγγίδη και Ουντέζε (διεκδικούσαν 846 χιλ. ευρώ και 488 χιλ. ευρώ αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή, η... κωμωδία συνεχίζονταν και μέσω ερτζιανών της Θεσσαλονίκης. «Καπετάνιε, βγες μπροστά και εμείς θα είμαστε μούτσοι από πίσω σου» ακούγονταν να λέει δημοσιογράφος στη διάρκεια συνέντευξης του Καμπάνη, ο οποίος συνέχιζε τα σχέδια επί χάρτου: «Θέλω το γήπεδο για να μπορέσω να επενδύσω. Θα αρχίσω τις πληρωμές, όταν γίνω πρόεδρος της ΠΑΕ». Κάπου εκεί άρχισε να χάνει το παιχνίδι εντυπώσεων. Κι ο Κατσαρής έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψω τη μεταβίβαση του γηπέδου σε ανθρώπους, που δεν έχουν ματώσει για τον ΠΑΟΚ».

*Την ίδια ημέρα της υποτιθέμενης συμφωνίας Γούμενου-Καμπάνη, ο Ιβάν Σαββίδης παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, στέλνοντας τελεσίγραφο 48 ωρών στον Γούμενο για να του δώσει οριστική απάντηση στην πρότασή του για τις μετοχές

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΑΕ ΣΤΟΝ ΙΒΑΝ

Λίγοι περίμεναν ότι ο Καμπάνης θα ταξίδευε εκείνο το καλοκαίρι στη Ντιζόν της Γαλλίας, όπου εξελίσσονταν το βασικό στάδιο προετοιμασία για να βρεθεί κοντά στα μέλη της αποστολής. Εκεί είχε συνομιλίες με τον προπονητή Ιλιε Ντουμιτρέσκου, ενώ σε συζητήσεις τους με τους απεσταλμένους δημοσιογράφους προχωρούσε σε κρίσεις και για το ρόστερ της ομάδας. «Ο Χασιώτης είναι παίκτης ...τοπ τσάμπιονς!» ήταν μία από τις αξέχαστες ατάκες του. Την ίδια στιγμή, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος απείχε από τις προπονήσεις. Η Λίβερπουλ εμφανίζονταν να έχει κάνει πρόταση αγοράς ύψους 250 χιλ. ευρώ, η οποία είχε απορριφθεί από την ΠΑΕ, που ζητούσε ένα εκατ. ευρώ.

Τους δύο επόμενους μήνες ο Καμπάνης είχε συζητήσεις με τον Γούμενο για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ, αν και ελάχιστοι είχαν απομείνει για να τον παίρνουν στα σοβαρά. Οσο για τους οπαδούς, παρέμεναν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στα κάγκελα. Το συλλαλητήριο της 8ης Σεπτεμβρίου 2006, με κεντρικό σύνθημα «λευτεριά στον ΠΑΟΚ» και τη συμμετοχή επτά χιλιάδων κόσμου, κατέληξε σε επεισόδια έξω από το Βελλίδειο.

Τα χρόνια κύλησαν, μέχρι που ξαφνικά την άνοιξη του 2012, ο Καμπάνης απασχόλησε ξανά την «ασπρόμαυρη» επικαιρότητα. Την εποχή που ο Ζήσης Βρύζας βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, ο Καμπάνης έκανε την εμφάνιση του στην Τούμπα, παρακολουθώντας παιχνίδι των πλέι οφ με την ΑΕΚ. «Ανατρίχιασα βλέποντας την ομάδα και τον κόσμο στο γήπεδο. Αλλά η ανατριχίλα η μεγάλη θα έρθει όταν γίνω αφεντικό της ομάδας! Πρέπει να είμαι πολύ συγκρατημένος τώρα, γιατί αλλιώς θα χάσω τον έλεγχο» είχε δηλώσει με κάθε σοβαρότητα. Και έσπευσε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να μην μπλέξουν (!) με τον Ιβάν Σαββίδη: «Πού το πάνε οι παράγοντες του ΠΑΟΚ και ειδικά ο Ερασιτέχνης, που δεν θέλει να χάσει την ΠΑΕ από την ευθύνη του. Αν προσπαθούν να με κουράσουν, δεν θα το πετύχουν. Θα πάω μέχρι το τέλος. Όταν έφυγε ο Ζαγοράκης, είπα ότι αυτό θα σηματοδοτούσε την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος μου για τον ΠΑΟΚ. Τους είπα, προσέξτε, μη μπλέξετε με τον Σαββίδη, που δεν ξέρει καν ελληνικά». Τελικά στον ΠΑΟΚ... δεν τον άκουσαν, παραδίδοντας τις τύχες της ομάδας στον Σαββίδη.

Διαβάστε ακόμη...