Οι αμυντικοί ντύνονται επιθετικοί στα ντέρμπι

Από paok24.com: Με το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος να συμπεριλαμβάνει Play Off, ο αριθμός των ντέρμπι έχει αυξηθεί σημαντικά με τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος να "συγκρούονται" αρκετές φορές μέσα στη χρονιά. Αν συμπεριλάβουμε μάλιστα και το κύπελλο, στο οποίο μετρά πέντε συνεχόμενες παρουσίες στα ημιτελικά, τότε είναι ιδιαίτερα δύσκολο ν' αποφευχθούν μερικά ακόμη ντέρμπι.
Πηγή: paok24.com
Οι αμυντικοί ντύνονται επιθετικοί στα ντέρμπι

Ως τώρα ο ΠΑΟΚ έχει παίξει 12 ντέρμπι (από 3 με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό κι ΑΕΚ και 2 με τον Άρη). Τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά και σίγουρα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Από παιχνίδια τέτοιου χαρακτήρα μπορούν να βγούνε διάφορα συμπεράσματα. Για την πνευματική ετοιμότητα της ομάδας, τη συγκέντρωση σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, το πως μπορεί ν' ανταπεξέλθει κάτω από πίεση κι άλλα πολλά. Στα δώδεκα αυτά παιχνίδια κι ενώ υπολείπονται ακόμη πέντε ή έξι (σε ενδεχόμενο τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό), οι ασπρόμαυροι έχουν βρει δίχτυα 15 φορές ενώ τα τέρματα έχουν προέλθει από επτά διαφορετικούς σκόρερ.

Το αλλόκοτο σε αυτό είναι όχι οι επτά σκόρερ ή ποιοι είναι αυτοί αλλά η κατανομή των γκολ. Για την ακρίβεια, πρώτος σκόρερ είναι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς με τέσσερα τέρματα, τα οποία έχουν έρθει όλα στα Play Off. Τον ακολουθεί ο Ισλανδός στόπερ, Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον με τρία ενώ από δύο έχουν οι Βιεϊρίνια και Τόμας Μουργκ (και τα δύο κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ). Μαζί με τους Βιεϊρίνια και Μουργκ βρίσκεται κι ο Πολωνός στράικερ του ΠΑΟΚ, Κάρολ Σφιντέρσκι, που μετρά επίσης δύο γκολ ενώ από ένα έχουν ο Χοσέ Ανχέλ Κρέσπο καθώς κι ο έτερος επιθετικός του ΠΑΟΚ, Μίκαελ Κρμέντσικ.

Μ' έναν πρόχειρο υπολογισμό δηλαδή οι δύο επιθετικοί της ομάδας έχουν πετύχει μόλις το 1/5 των γκολ του Δικεφάλου. Μ' ένα πρόχειρο συμπέρασμα, ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει βοήθεια από τους επιθετικούς του. Δεν είναι ακριβώς έτσι βέβαια. Οι λόγοι ποικίλλουν. Μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει βοήθεια από τα χαφ της ομάδας, ότι το σκάουτινγκ του αντιπάλου μπορεί και διαβάζει τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ και τους περιορίζει ή ότι είναι πρόβλημα συγκυριακό. Το σίγουρο όμως είναι πως αποτελεί πρόβλημα, το οποίο μάλιστα διογκώνεται αν προσθέσουμε και στην εξίσωση τα μηδέν γκολ του ΠΑΟΚ, Χρήστου Τζόλη, σε αυτά τα παιχνίδια.

Αποδεικνύεται λοιπόν πως το σύνολο του Γκαρσία, προσεγγίζει διαφορετικά τα ντέρμπι, όσον αφορά τη δημιουργία. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή δεν έχει τους επιθετικούς με τα χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν σε παιχνίδια τέτοιων απαιτήσεων. Ο Κρμέντσικ για παράδειγμα κάνει διαφορετική δουλειά. Μένει περισσότερο εκτός περιοχής, τραβάει τα στόπερ πάνω του προκειμένου να δημιουργήσει κενά, που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι συμπαίκτες του στην αντίπαλη άμυνα. Ο Σφιντέρσκι ανήκει και στην κατηγορία της ατυχίας καθώς σε αρκετά από αυτά τα παιχνίδια ήταν άτυχος. Με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο, με την ΑΕΚ στην Τούμπα του ακυρώθηκε κανονικό γκολ ενώ με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο δεν βρήκε για μερικά εκατοστά την μπάλα σε δύο τρεις περιπτώσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως από τα 15 τέρματα τα έξι έχουν έρθει από στημένες φάσεις, όσα δηλαδή έχουν έρθει κι από παίκτες που αγωνίζονται στην άμυνα. Κάτι που δουλεύει ο Γκαρσία προκειμένου να κρύψει αυτή την εκτελεστική αδυναμία που υπάρχει από τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...