Ο φετινός Γκρίφιν θυμίζει αυτόν που η Ζενίτ πλήρωσε για να τον αποκτήσει

Από sdna.gr:O Μάλκολμ Γκρίφιν χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ χθες, στο κλειστό του «Πλάτωνα» επί του Ιωνικού, με σεζόν που διανύει, εν γένει, να θυμίζει τον παίκτη που η Ζενίτ είχε πληρώσει για να αποκτήσει από τον Κολοσσό, τον Ιανουάριο του 2018.
Πηγή: sdna.gr
Ο φετινός Γκρίφιν θυμίζει αυτόν που η Ζενίτ πλήρωσε για να τον αποκτήσει

Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ, δεν έχει περάσει και εύκολα στη ζωή του. Πάλεψε και δούλεψε πολύ, για να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, τόσο πολύ, που πριν έρθει για πρώτη φορά στην Ευρώπη για λογαριασμό της λετονικής Λιεπάγια το 2016, είχε παίξει μπάσκετ ακόμα και στο Μαρόκο!

Το περασμένο καλοκαίρι, που ο ΠΑΟΚ άρχισε σιγά-σιγά να μπαίνει σε μια καινούργια ρότα, αποτέλεσε την πρώτη δυνατή μεταγραφική κίνηση. Ωστόσο, το ερωτηματικό είχε να κάνει με την κατάστασή του, τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Ο «Black Ceasar» είχε φτάσει στο «πικ» του, το πρώτο μισό της σεζόν 2017-2018, όταν ο Άρης Λυκογιάννης τον είχε ανακαλύψει στη Λετονία και τον έφερε στον Κολοσσό. Με 15,8 πόντους μ.ο., 5 ασίστ και 3,8 ριμπάουντ, αναγκάζει τότε τη Ζενίτ, να ασχοληθεί τόσο σοβαρά με την περίπτωση του, που τον Γενάρη του 2018, θρυλείται ότι έδωσε στους Ροδίτες, εξαψήφιο ποσό για να τον αποκτήσει!

Από τότε, όμως και μέχρι φέτος, οι προσδοκίες του επόμενου επιπέδου που υπήρχαν γι'αυτόν, φάνηκαν ιδιαίτερα υψηλές. Στη Ζενίτ, έχει μικρότερο χρόνο συμμετοχής (15,8 λεπτά) και αποφάσεων (μένει στους 4,2 πόντους), αλλά πλέον το όνομα του παίζει σε ανώτερα «στρώματα».

Τη σεζόν 2018-2019 επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Περισσότερες αποφάσεις (7,5 πόντοι στο πρωτάθλημα), περισσότερη συμμετοχή (20,2 λεπτά), αλλά και πάλι, υπάρχει αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του, σε μια χρονιά που ήρθε η κατάκτηση ενός σπουδαίου τροπαίου, όπως του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, τον Φεβρουάριο του 2019.

Η περσινή σεζόν, τον βρίσκει στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, στην οποία αγωνίζεται ελάχιστα (μόλις 3 ματς στο πρωτάθλημα) και στη συνέχεια, μένει ελεύθερος. Όταν ο Λυκογιάννης επιστρέφει στον Κολοσσό, με στόχο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα την παραμονή στη Basket League, ξέρει που να στραφεί. Φέρνει τον Γκρίφιν (αλλά και τον Λοβ) και στα έντεκα παιχνίδια που έδωσε, πριν τη διακοπή, έχει 9,6 πόντους, με 3,5 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ, σε 23 λεπτά συμμετοχής.

Η φετινή του σεζόν στον ΠΑΟΚ, εξελίσσεται σε χρονιά επιπέδου... μεταγραφής για τη Ζενίτ. Από τα 19 παιχνίδια πρωταθλήματος, στα 14 ήταν διψήφιος σε πόντους. Μάλιστα, από τότε που ήρθε ο Λυκογιάννης στην ομάδα, το ποσοστό αυτό, είναι 12/14!

Είναι αρκετά τα παιχνίδια που οι αντίπαλοι τον στοχεύουν χτυπώντας στην αδυναμία του, που είναι το εύκολο λάθος (χθες είχε 6, ρεκόρ τα 7 με το Μεσολόγγι), ωστόσο στα αποφασιστικά τελευταία λεπτά των αγώνων του ΠΑΟΚ, που σχεδόν όλοι είναι κλειστοί στο σκορ, δικαιώνεται για τις περισσότερες επιλογές του και αναλαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις στην επίθεση.

Χθες έβαλε το νικητήριο τρίποντο στον «Πλάτωνα», ενώ είχαν προηγηθεί κι άλλα μεγάλα σουτ στην τέταρτη περίοδο. Στη Λάρισα, όταν όλα έδειχναν να χάνονται στην παράταση, «μπουμπούνισε» ένα τρίποντο από το... Βόλο, ο ΠΑΟΚ γύρισε την κατάσταση και έφυγε νικητής. Με τον Κολοσσό, στο «Παλατάκι», ήταν πολύ αποφασιστικός στο δεύτερο ημίχρονο, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη.

Φέτος, έχει το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ τριών πόντων της καριέρας του, με 41,3%, με τον καλύτερο αγώνα του σε αυτό το κομμάτι, να είναι ο χθεσινός, που είχε 4/8 πίσω από τη γραμμή των 6,75. Όσο για τα νούμερα του γενικά με τον ΠΑΟΚ ως τώρα;

13 πόντοι μ.ο., 4,1 ασίστ, 2,9 ριμπάουντ, 44,4% στο δίποντο, 41,3% στο τρίποντο, 80% στις βολές, σε 26,3 λεπτά ανά αγώνα και 12,3 στο σύστημα αξιολόγησης. Τη σεζόν που η Ζενίτ τον αγόρασε από τον Κολοσσό, είχε αντίστοιχα, 15,8 πόντους μ.ο., 5 ασίστ, 3,8 ριμπάουντ, 50,3% στο δίποντο, 32,5% στο τρίποντο, 81% στις βολές, σε 26,8 λεπτά συμμετοχής και 16,4 στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Γκρίφιν είναι μεγάλος μαχητής γενικά στη ζωή του και το χθεσινό παιχνίδι, είχε ιδιαίτερη σημασία γι'αυτόν, καθώς συμπληρώνονταν τέσσερα χρόνια από το θάνατο του πατέρα του. Και στο τέλος, δε συγκράτησε τα δάκρυα του, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Στα 30 του, ξέρει πλέον καλά τι να κάνει και όταν παίρνει την εμπιστοσύνη που θέλει, όπως γίνεται υπό τις οδηγίες του Λυκογιάννη, έχει τον τρόπο να βάζει τη μπάλα στο καλάθι. Ο προπονητής του, θα είναι στον ΠΑΟΚ για άλλα τρία χρόνια πάντως...

Διαβάστε ακόμη...