"Πάμε για την τελική έγκριση και το Προεδρικό Διάταγμα"

Από sfina.gr: Για την πρόοδο που έχουν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την Νέα Τούμπα μίλησε  ο Τάκης Δούμας.
Πηγή: sfina.gr
"Πάμε για την τελική έγκριση και το Προεδρικό Διάταγμα"

Ο γνωστός αρχιτέκτονας που ασχολείται ενεργά με το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και στους στόχους που έχουν μπει για το 2021.

Αναλυτικά όσα είπε :

«Είναι ευχάριστα τα νέα, είναι μια έγκριση αναμενόμενη. Μπορεί να άργησε λιγάκι, εμείς μετράμε τα πράγματα με τις μέρες και για αυτό λέμε ότι άργησε λιγάκι, αλλά η αλήθεια είναι βρισκόμαστε on time.

Την περιμέναμε αυτή την έγκριση στα μέσα του περασμένου μήνα, αλλά στις συνθήκες που ζούμε αυτές οι καθυστερήσεις είναι λογικές. Για να προλαβαίναμε να περνούσαμε το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού στην Αθήνα την μελέτη και σχεδόν να τελειώναμε. Τώρα θα περάσουμε από αυτή την διαδικασία μέσα στον Γενάρη. Υπάρχουν θέματα λόγω του λοκνταουν και των γιορτών που έρχονται, αλλά το ευχάριστο είναι ότι έχουμε θετική εισήγηση για τους περιβαλλοντικούς όρους. Δηλαδή για ότι διημείφθη στην διαβούλευση του καλοκαιριού που υπήρχαν κάποιες μικρές σκέψεις – αντιρρήσεις, όλες αυτές λήφθηκαν υπόψη και εν πάσει περιπτώσει εγκρίθηκε η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων. Έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την τελική έγκριση και το Προεδρικό Διάταγμα.

Η έκδοση του ΠΔ θα προκύψει αφού γίνει έλεγχος πρώτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα θα προσφέρει πλήρη ασφάλεια και δεν θα μπορεί να προσβληθεί από κανένα και από τίποτα. Δεν έχει νόημα η όποια κουβέντα από τον οποιονδήποτε. Ακόμα και κάτοικοι της περιοχής να βρεθούν που να έχουν αντιρρήσεις θα πρέπει να πάνε στο ΣτΕ.

Ενδεχομένως όσοι έχουν αντιρρήσεις να κάνουν κάποια παράσταση, να υποβάλλουν κάποιο υπόμνημα. Δεν απαγορεύεται αυτό, αλλά δεν ξέρω τι τύχη μπορεί να έχει. Δεν φαντάζομαι ότι μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Όπως και αν είναι φάκελος, με τις θετικές και τις αρνητικές γνώμες, όλα μαζί πάνε στο ΣτΕ και ελέγχονται. Όλα θα ληφθούν υπόψη και βγαίνει η απόφαση από το ΣτΕ για αυτό λέω ότι δεν υπάρχει δεύτερη κρίση μετά από το ΣτΕ.

Κάποτε είπα χαριτολογώντας ότι σε αυτή την χώρα ακόμα και αν βρισκόταν κάποιος να γράψει τα Ευαγγέλια, πάλι θα υπάρχουν αντιρρήσεις και σίγουρα θα είχαμε προσφυγές στο ΣτΕ κατά του... Ευαγγελίου. Τίποτα δεν θεωρείται σωστό εκτός από την δική μου άποψη, γενικά ισχύει αυτό στην Ελλάδα, δεν το λεω για μένα. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να προσφύγει στο ΣτΕ και να νομίζει ότι έχει δίκιο και να πει ότι πιστεύει για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να ακούσεις κάτι διαφορετικό από ΣτΕ, από το «ευχαριστούμε πολύ, πάμε παρακάτω».

Αισιόδοξος είμαι, απόλυτος δεν είμαι. Αυτά τα πράγματα που περνάνε από τις Συμπληγάδες τις καθηνερινότητας, η κούραση μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν τις περιμένεις. Αντίστοιχα με την μελέτη της Νέας Τούμπας, έχει ανοίξει μια ξανά ζεσταμένη συζήτηση για το Εκθεσιακό Κέντρο και την ανάπληση της ΔΕΘ. Αυτή η ΔΕΘ βρισκόταν στο ίδιο σημείο που βρίσκεται τώρα ο ΠΑΟΚ, πριν από 1,5 χρόνο. Τώρα ξαφνικά σήμερα περιμένουμε την έκδοση του ΠΔ και επίκειται από μήνα σε μήνα γιατί έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου. Ενώ ακόμα και σήμερα που μιλάμε υπάρχει συζήτηση, γιατί η ΔΕΘ να μείνει εκεί και να μα ην πάει για παράδειγμα στην Σίνδο ή κάπου αλλού ή να παίξουμε πάλι στην Θεσσαλονίκη την... κολοκυθιά. Έχει δρομολογηθεί κάτι και ποτέ δεν ξέρεις.

Θεωρώ ότι θα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Τώρα αν μείνουμε 1-2 μήνες πίσω, δεν θα είναι κάτι τραγικό, κάτι συγκλονιστικό. Αν χειροτερέψει αυτό με το λοκνταουν θα μπορεί να λέει κανείς γιατί αργήσαμε; Θεωρώ ότι θα είμαστε καλά και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ολοκλήρωση αυτή της διαδικασίας. Μετά είναι θέμα ΠΑΟΚ που αφορούν τα χρήματα. Ενδεχόμενες αργοπορίες στο μετά που είναι θέμα ΠΑΟΚ, μην νομίζετε ότι δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα, ακόμα και ο μεγαλομέτοχος. Προέχει να είναι γεροί όλοι και μετά να γίνει το γήπεδο και όλα τα άλλα.

Για να πάει ο ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο, πρέπει αν τελειώσει το θέμα με το Καυτανζόγλειο. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο, θα πρέπει ο ΠΑΟΚ αμέσως μετά το πρώτο βήμα και την απόφαση του ΣτΕ να κάνει ανασκαφές δειγματοληπτικές για να ξεπεράσει ένα ακόμα ψυχολογικό, μια σιγουριά ότι δεν θα βρει κάτι από κάτω που κανείς δεν ξέρει. Από εκεί και πέρα να πέι ότι εφόσον έχει λήξει αυτό, να πάει στο Καυτανζόγλειο και να αρχίσει το νέο γήπεδο.

Διαβάστε ακόμη...