Οι απόφοιτοι της εποχής Γκαρσία

Aπό forza: Η διαδικασία ανάδειξης ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ αποτελεί μια διαδικασία που ούτε ξεκίνησε από τον Χρήστο Τζόλη ούτε θα τελειώσει με τον Γιαννη Κωνσταντέλια.
Πηγή: forza
Οι απόφοιτοι της εποχής Γκαρσία

Ο Δικέφαλος βλέπει τα τελευταία χρόνια παιδιά που πέρασαν από τα «χέρια» του Πάμπλο Γκαρσία να βρίσκουν τον δρόμο τους στο επαγγελματικό στερέωμα.

Η διαδικασία ανάδειξης ποδοσφαιριστών δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, πόσο δε μάλλον για μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί. Ο ΠΑΟΚ έχει ρίξει τα τελευταία χρόνια το βάρος στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και περιμένει υπομονετικά να δρέψει τους καρπούς.

Ο Πάμπλο Γκαρσία βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στη θέση του προπονητή της Κ19, της υψηλότερης ηλικιακής βαθμίδας των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, εκεί που φτάνουν οι... τελειόφοιτοι και ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η απόσταση ανάμεσα στα πρωταθλήματα υποδομών, ακόμα και στην τελευταία του βαθμίδα, και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μεγάλη γι' αυτό και ο ΠΑΟΚ «φωνάζει» για την παρουσία των Β' ομάδων στις μικρότερες κατηγορίες. Ο Δικέφαλος έχει να παρουσιάσει μια πλειάδα παιδιών που έχουν πάρε το... απολυτήριο από την καλύτερη και πιο απαιτητική ακαδημία ποδοσφαίρου, και πλέον επιβιώνουν στον επαγγελματικό αθλητισμό. Η λίστα των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στις πρώτες κατηγορίες ομάδων της Ελλάδος και του εξωτερικού, και έχουν περάσει από τα χέρια του Πάμπλο Γκαρσία όταν εκείνος βρισκόταν στην Κ19 είναι μεγάλη και δείχνει το βάθος δουλειάς που γίνεται στα σπλάχνα των ασπρόμαυρων.

Ο Κώστας Δημητρίου βρίσκεται στη Βασιλεία. Ένας κεντρικός αμυντικός που έδειξε εξαιρετικά στοιχεία και επέλεξε τον δρόμο του εξωτερικού, αναζητώντας την τύχη του στο πρωτάθλημα της Ελβετίας. Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία τη σεζόν 2016-17 όταν και έδωσε το παρών σε 14 αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα Κ20. Ο Δημητρίου βρέθηκε στον προθάλαμο της επαγγελματικής ομάδα όμως αποφάσισε να μην ανανεώσει την συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης, έναν δρόμο που είχε ακολουθήσει και ο Μάριος Σιαμπάνης, ο οποίος ακολούθησε μια μάλλον γνώριμη διαδρομή καθώς βρέθηκε στον Ολυμπιακό και από εκεί φόρεσε τις φανέλες της Νότιγχαμ Φόρεστ και πλέον του Άρη.

Μια ακόμα περίπτωση ποδοσφαιριστή που έφυγε από τον ΠΑΟΚ και βρέθηκε σε ομάδα του εξωτερικού είναι ο Χρήστος Βουτσάς. Ο νεαρός αμυντικός μέσος μέτρησε συνολικά 30 συμμετοχές σε παιχνίδια πρωταθλήματος τη διετία 2017-19 και πλέον βρίσκεται στη Βίλεμ, με την οποία έχει γράψει 20 συμμετοχές στις αναπτυξιακές ομάδες της, καθώς δεν έχει προωθηθεί στην πρώτη ομάδα. Η ολλανδική ομάδα δείχνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη προτίμηση σε Έλληνες νεαρούς καθώς στην πρώτη της ομάδας βρίσκεται ο Βαγγέλης Παυλίδης, ενώ πέρυσι βρισκόταν εκεί οι Βρουσάι και Στρέζος.

Ένας ποδοσφαιριστής τον οποίο ο ΠΑΟΚ ίσως αντιμετωπίσει την Κυριακή είναι ο Γιώργος Δούμτσης. Ο 20χρονος ακραίος βρέθηκε στον ΠΑΟΚ το 2013 μέσω μιας διαδικασίας που αποτελεί θεσμό για τους ασπρόμαυρους και δεν είναι άλλη από τη διοργάνωση καμπ επιλογών ανά την Ελλάδα. Ο Δούμτσης έδωσε το παρών σε καμπ στη Φλώρινα (από όπου και κατάγεται) και πλέον αγωνίζεται στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στη πορεία του στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ κατάφερε να στεφτεί πρωταθλητής και στις τρεις βαθμίδες υποδομών της Σούπερ Λιγκ καθώς πήρε τίτλο με την Κ15 με την Κ17 και με την Κ19. Ο Δούμτσης ανήκει στη φουρνιά των γεννημένων το 2000 οι οποίοι και είχαν προβιβαστεί στην Κ19 του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017.

ΖΗΣΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΒΟΣ

Πρόκειται από τις περιπτώσεις παικτών που αναμένεται να απασχολήσουν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Ο Ζήσης Χατζηστραβός βρέθηκε στον ΠΑΟΚ το 2013 όταν και αποκτήθηκε από τον Πανσερραϊκό. Αφού πρώτα άφησε το στίγμα του στην Κ17 (βασικός στην πρωταθλήτρια ομάδα και σκόρερ στον τελικό της Super League) και ακολούθως στην Κ19 (αρχηγός για δυο σεζόν με 19 γκολ και 17 ασίστ, σε 56 εμφανίσεις) αγωνίστηκε αρχικά ως δανεικός στην ΑΕ Καραϊσκάκη και από την αρχή της φετινής σεζόν βρίσκεται στη Λαμία. Οι «ασπρόμαυροι» παρακολουθούν την περίπτωσή του και ο Πάμπλο Γκαρσία τον γνωρίζει πολύ καλά ως παίκτη και φυσικά ως χαρακτήρα.

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ

Ο αριστεροπόδαρος μπακ έκλεισε ένα διάστημα εννιά ετών στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, από το 2010 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 όταν και έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, με μια γεμάτη σεζόν με τη φανέλα του Βόλου. Το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε και παραχωρήθηκε εκ νέου με τη μορφή δανεισμού στην Σπαρτακ Τρνάβα, με την οποία έχει ήδη γράψει 6 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Σλοβακίας.

Κατηγορίες γεμάτες από παιδιά του ΠΑΟΚ

Με τον πήχη στον ΠΑΟΚ να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εντός των συνόρων, αρκετά από τα παιδιά των ακαδημιών του Δικέφαλου έχουν βρει αγωνιστική «στέγη» σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας. Κορέλας και Χατζηδίμπας βρίσκονται στην ΑΕ Καραϊσκάκη, στην οποία πέρυσι αγωνίστηκε ο Ζήσης Χατζηστραβός. Ο Αντώνης Γαϊτανίδης βρίσκεται στον Λεβαδειακό όπως και ο Χάρης Μανιώτης, ενώ ο Τάσος Δημητρίου είναι στα Χανιά. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ίλια Μαρκόβσκι αναχώρησε με προορισμό την ΑΕ Παραλιμνίου, και ο Τάσος Μελτίδης βρίσκεται στον Ονήσιλο, ομάδες της Κύπρου. Οι Μανώλης Καγιόπουλος και Γιώργος Τζοβάρας παραχωρήθηκαν στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και για κάποιους από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές αλλά και για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ αν οι «φωνές» των ανθρώπων του Δικεφάλου για τη δημιουργία ομάδων β στις μικρότερες κατηγορίες. Ο πρωταρχικός στόχο για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή είναι να παίζει. Και αυτή θα ήταν μια εντελώς διαφορετική διαδικασία αν γινόταν σε ένα περιβάλλον εντός ΠΑΟΚ – στην ομάδα β' – αντί για μια ομάδα στην οποία θα βρισκόταν δανεικός. Ακόμα και έτσι όμως, οι μικρότερες κατηγορίες στην Ελλάδα έχουν πλέον γεμίσει από αποφοίτους της ακαδημίας του ΠΑΟΚ, κάτι που μόνο αμελητέο δεν είναι. Πλέον, τα βλέμματα όλων πηγαίνουν στη φουρνιά που ακολουθεί. Ο Γιώργος Κούτσιας, ο οποίος στα 16 του χρόνια είναι μέλος της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ και ήδη έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός, και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο μεσοεπιθετικός της φετινής Κ19, είναι αυτή τη στιγμή τα πιο «ζεστά» ονόματα. Είναι τα παιδιά που αρχικά θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των προσδοκιών που έχουν τα ίδια δημιουργήσει με βάση τα όσα έχουν δείξει ως τώρα.

Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης, Απόστολος Διαμαντής και Κώστας Μπαλογιάννης βρίσκονται στο Ηράκλειο για λογαριασμό του ΟΦΗ. Ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην παραχώρησή τους έχοντας οψιόν επαναγοράς, με την πορεία τους να καταγράφεται συνεχώς στα ασπρόμαυρα ραντάρ. Ο Δικέφαλος είχε παραχωρήσει πέρυσι μια σειρά ποδοσφαιριστών στον Βόλο, με τον Λύρατζη να επιστρέφει και να έχει ήδη πάρει χρόνο συμμετοχής έστω και αν χρειάστηκε να γίνουν πολλές... καραμπόλες. Στην ομάδα του Βόλου βρίσκεται φέτος ο γκολκίπερ Συμεών Παπαδόπουλος με ελεύθερη μεταγραφή.

Διαβάστε ακόμη...