Ο νέος ΠΑΟΚ, συν, πλην και η βάση για το αύριο

Απο basketplus.gr: Το σημαντικό για μια καινούρια ομάδα είναι να βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά. Να βρίσκει αυτοματισμούς, συνεργασίες, να μειώνει τα λάθη, να λειτουργεί ομαδικά κάθε φορά και λίγο καλύτερα, να βάζει σε κάθε ματς ένα λιθαράκι παραπάνω στην ακύρωση των πλεονεκτημάτων των αντιπάλων της.
Πηγή: basketplus.gr
Ο νέος ΠΑΟΚ, συν, πλην και η βάση για το αύριο

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κριθεί από ένα και μόνο επίσημο ματς, ανεξάρτητα της εικόνας που παρουσίασε, θετικής ή αρνητικής. Ο Γκρίφιν, ο Λοβ, ο Τέρνερ, ο Κακλαμανάκης, ο Μαργαρίτης πήγαν πολύ καλά στο πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Λάρισα, ωστόσο η παρουσία τους στο νέο ΠΑΟΚ θα έχει νόημα πάντα μέσα από ομαδική οπτική σε βάθος χρόνου.

Η ουσία είναι πάντως οτι αυτός ο φετινός ΠΑΟΚ μπορεί να παρουσιάσει βήματα βελτίωσης. Είχε πολλά προβλήματα με τραυματισμούς και απουσίες, ειδικά στην γραμμή των ψηλών, ο Χέρντον έπαιξε χθες για πρώτη φορά με τα ασπρόμαυρα, ενώ έλλειπε ο Τσαλμπούρης.

Ο Δικέφαλος πέρασε τη Λάρισα με 93-71 και πάει τώρα για ένα μοναδικό κρας τεστ προημιτελικών κυπέλλου στο Ιβανώφειο. Νωρίτερα, στις 17/10 για την πρεμιέρα της Λίγκα, πηγαίνει στο ίδιο γήπεδο για να πάρει μια πρώτη γεύση του τι θα έχει να αντιμετωπίσει αργότερα το Νοέμβριο.

Περί επίσημης πρεμιέρας...;

Είδαμε:

-Τον ΠΑΟΚ να μπαίνει πολύ χαλαρά, να τποφέρει σε άμυνα μκαι επίθεση και να μην μπορεί να τα βάλει με τον Σμιθ και τον Ουέμπ.

-Τον ΠΑΟΚ σταδιακά να νοιώθει το ματς, να διαβάζει τον αντίπαλο του, να συνειδητοποιεί τι πρέπει να κάνει και να παίρνει τα ηνία.

-Τον ΠΑΟΚ να κυριαρχεί από τα μέσα της 3ης περιόδου, βγάζοντας ένταση στην άμυνα, πιέζοντας την μπαλα, βγάζοντας εκτός αγώνα τον Σμιθ και αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να αγχωθούν και να αντιδράσουν σπασμωδικά (μόνο ο Ουέμπ επέστρεψε αλλά ήταν αργά).

-Τον ΠΑΟΚ μέσα από την αμυντική πίεση να βγάζει και plan b στο παρκέ. Όχι μόνο τρίποντα αλλά και συνεργασίες για εύκολα τελειώματα Μαργαρίτη και κυρίως Κακλαμανάκη. ακόμα και στο +22 να βγάζει και έξτρα συνεργασίες.

-Τον Γκρίφιν να βγάζει ως άσος την ποιότητα του δείχνοντας οτι νοιώθει την εμπιστοσύνη της ομάδας.

-Τον Κακλαμανάκη μια χαρά finisher και σταδιακά να βελτιώνει την αμυντική συμπεριφορά του, τον Τέρνερ με τα κιλά του (αν δεν χάσει μερικά, δεν θα αντέχει 20-22 λεπτά) να «έχει» το σουτ και να το ψάχνει, τον Καμπερίδη να παίζει μια χαρά το ρόλο του ασπιδοφόρου στην περίπτωση Σμιθ. Όταν τον ανέλαβε, ο Αμερικανός δεν ξανασκόραρε και αποχώρησε με 4 φάουλ.

-Τον Μαργαρίτη να βγάζει μπόλικο I.Q. και να μην δείχνει τα χρόνια του. Με ένα ματς την εβδομάδα και (με επιστροφή Τσαλμπούρη) με λιγότερα ποιοτικά λεπτά σε κάθε ματς θα είναι μέρα με τη νύκτα σε σχέση με πέρσι.

-Και αρνητικά... Αρκετές χαμένες μάχες στο πρώτο ημίχρονο εντός ρακέτας από τον ογκώδη Γκούντγουιν και τον αθλητικό Ουέμπ. Η ένταση που ποτέ δεν έβγαλε ο Μπιτς, το «δεν χρειάστηκε να πιεστεί ο Λοβ», η εικόνα γεμάτη άγχος και τρακ του Παπαντωνίου, που στο πρώτο 10λεπτο έχανε συνεχώς τον Σμιθ. Δυσκολευόμαστε να κρίνουμε τον Λονγκ, είναι πολύ άπειρος, οι ειδικοί λένε οτι ένας ρούκι μεσαίας ποιότητας χρειάζεται κάνα 4μηνο για να δείξει το καλύτερο από αυτό που μπορεί να κάνει.Για την ώρα... τα βασικά.

-Άρα; Ο Μέξας πρέπει να βρει τρόπο για να παίρνει σε κάθε ματς από όλα τα γκαρντ τα καλύτερα δυνατά πράγματα και να γίνει ο ΠΑΟΚ πιο κυρίαρχος στα ψηλά της ρακέτας, πρέπει να ανακαλύψει έναν ικανό rim protector, να κάνει τον Χέρντον πιο γρήγορο, αθλητικό και καλό φίνισερ.

Όσο για τα κλειδιά αυτού του πρώτου επίσημου ματς; Ο ΠΑΟΚ εκνεύρισε τον ανέτοιμο από φυσική κατάσταση Σμιθ, που έκανε 4ο φάουλ, βελτιώθηκε πολύ αμυντικά, παίζοντας με ένταση, με διάθεση, καλύπτοντας χώρους και πρόσωπα (άγρια χέρια συνεχώς πάνω σε μπάλες στην άμυνα). Αυτό πρόσφερε αυτοπεποίθηση στην επίθεση, βγήκαν μακρινά σουτ, έγινε δουλειά στο τρανζίσιον και γενικά με την επίθεση του καυτή και ποικιλόμορφη από την δημιουργία του Γκρίφιν και την εκτέλεση Κακλαμανάκη, Τέρνερ, Μαργαρίτη, ο ΠΑΟΚ έφτασε εύκολα στη νίκη πρόκριση, ανεβάζοντας την διαφορά και στο +24. Σε ατομικό επίπεδο μόνο οι Μήτρου-Λονγκ και Παπαντωνίου έμειναν χαμηλά (πίεσαν στην άμυνα), όπως και ο Λοβ που δεν φάνηκε να είναι σε ενεργή μέρα. Για να κάνει όμως πράγματα η ομάδα (λόγου χάρη στο Ιβανώφειο) δεν έχει την πολυτέλεια να μένουν παίκτες πίσω σε απόδοση. Και φυσικά δεν γίνεται να αρχίζει τόσο χαλαρά, άνευρα και με έλλειψη συγκέντρωσης ένα επίσημο ματς.

Και η Λάρισα; Ποιότητα υπάρχει και θα φανεί αν δεν γίνουν έξτρα σπασμωδικές κινήσεις και όταν Γκούντγουιν, Σμιθ, Ρας επανέλθουν σε... αθλητικά κιλά (οι δύο πρώτοι έκαναν... μικροζημιές μέσα από συνεχή πικ εν ρολ). Ο Μπράουν (τρομερά ταχύς) είναι απαραίτητο να γίνει πιο ομαδικός, ενώ θα αντικατασταθεί κι ο Ρόι με ψηλό, πιθανότατα τον Φλόιντ που δεν φτούρισε στον Προμηθέα τώρα στην αρχή. Πολύ ενέργεια, ταλέντο και αθλητικότητα από τον Ουέμπ, ο οποίος έχει προβλήματα αμυντικά, αλλά αν συνεχίσει με νταμπλ φίγκιουρς, θα αποχαιρετήσει σύντομα, έχουν μείνει πίσω οι Έλληνες παίκτες (ο Παπαδάκης ειδικά μπορεί να δώσει περισσότερα) και μόνο ο Καμπερίδης φάνηκε επιθετικά.

Οι δύο ομάδες θα παίξουν την Τετάρτη ένα φιλικό στην Λάρισα, ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι μέσα στο μήνα αναμένονται από τις ΗΠΑ συγγενείς του Μήτρου Λονγκ με έγγραφα για το θέμα του Ελληνικού διαβατηρίου του. Και αν ρωτήσεις περί ενίσχυσης τότε, θα ακούσεις οτι την επόμενη εβδομάδα η ομάδα χρειάζεται 100 χιλιάδες δολάρια για να είναι συνεπής στους διακανονισμούς που έχει πετύχει. Οπότε...

Διαβάστε ακόμη...