«Μυρίζει» έντονα Ελλάδα

Απο FORZA: Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην πόλη του Κράσνονταρ έδειξε σχεδόν 1, 3 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις χιλιάδες συμπατριώτες μας
Πηγή: forza
«Μυρίζει» έντονα Ελλάδα

Στην ευρύτερη περιοχή του Κράσνονταρ βρίσκονται συνολικά πολύ περισσότεροι Έλληνες, ποντιακής καταγωγής στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Κι ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε 30 χιλιάδες!

Η ευρύτερη περιοχή του Κράσνονταρ, που περιλαμβάνει το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, το Γκελεντζίκ, την Ανάπα, τη Καπαρντίνκα, θαλάσσια θέρετρα υψηλών προδιαγραφών στη Μαύρη θάλασσα, είναι στενά συνδεδεμένη με το ελληνικό στοιχείο από την αρχαιότητα και, πιο συγκεκριμένα, από τον 6ο αιώνα π. Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες ταξίδεψαν εκεί για να αξιοποιήσουν την πλούσια γη της περιοχής.

Το 2016 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η διοργάνωση «Φάρος Κριμαίας» ως φεστιβάλ νεολαίας ελληνικού πολιτισμού. Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει αποκτήσει πλέον μια πολυεθνική σύσταση και δείχνει έμπρακτα τον σεβασμό των Ρώσων, απέναντι σε όλες τις εθνότητες που κατοικούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, τα ελληνικά εδώ και τρία χρόνια είναι επισήμως γλώσσα επιλογής σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΣΤΗ... ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Το Κράσνονταρ βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα νότια του Ροστόφ, τόπος κατοικίας του Ιβάν Σαββίδη και έδρα του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου Αγκροκόμ. Όταν πριν πέντε χρόνια ο ΠΑΟΚ ταξίδευσε στο Κράσνονταρ για το παιχνίδι των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, ο Σαββίδης δεν θα μπορούσε να λείψει. Και είχε τύχει αποθεωτικής υποδοχής από τους Έλληνες ομογενείς, πολλοί από τους οποίους είχαν σπεύσει στις κερκίδες του σταδίου Κούμπαν (του παλιού γηπέδου της πόλης, όπου είχε διεξαχθεί ο αγώνας). Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και στο αυριανό παιχνίδι, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστήσει απαγορευτική την παρουσία κόσμου στα γήπεδα. Στην ευρύτερη περιοχή του Κράσνονταρ έχουν αναφερθεί περίπου 13.000 κρούσματα, ενώ 210 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

*Ας σημειωθεί ακόμη ότι το πιο γνωστό χωριό Ποντίων στην περιοχή είναι η Κρασνάγια Παλιάνα, όπου, μάλιστα, είναι χτισμένη η θερινή κατοικία του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

*Το Κράσνονταρ δεν είναι μια τυπική πόλη της Ρωσίας. Κάθε άλλο. Έχει τη μικρότερη ανεργία στη χώρα, εκεί βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά κέντρα στην Ρωσία ανά πληθυσμό, εκεί και τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά οικογένεια στη Ρωσία. Φημίζεται, μεταξύ άλλα, για τα μεγάλα σιντριβάνια και τα πάρκα της. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Γιεκατερινοντάρ ή Αικατερινοντάρ και σήμαινε το «Δώρο της Αικατερίνης» ως αναγνώριση της παροχής γης από την Μεγάλη Αικατερίνη στην περιοχή του Κουμπάν στους Κοζάκους της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δημόσιες μεταφορές εντός του Κράσνονταρ γίνονται με αστικά λεωφορεία, τρόλεΐ και τραμ. Σε αντίθεση με την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, το Κράσνονταρ δεν έχει μετρό.

Διαβάστε ακόμη...