Οι αγώνες της ντροπής

Από paok24.com: Όλες οι αναμετρήσεις που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της εισηγήτριας της επιτροπής δεοντολογίας και την οδήγησαν στην πρόταση για υποβιβασμό του Ολυμπιακού.
Πηγή: paok24.com
Οι αγώνες της ντροπής

Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαμε κάλλιστα να ισχυριστούμε πως η εισήγηση του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Παναγιώτας Σπανού, «έχει συνταράξει τα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου» και θα συνεχίζαμε λέγοντας πως «παρακολουθούμε εμβρόντητοι τις εξελίξεις από αυτή την απίστευτη υπόθεση διαφθοράς που καταγράφεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Και δεν ισχύει διότι για να φτάσει το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ να συντάξει την εισήγηση στην οποία περιλαμβάνει, ένα προς ένα, όλα τα στοιχεία που την οδήγησαν να εισηγηθεί τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου και την δια βίου απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Βαγγέλη Μαρινάκη, έπρεπε να... ακούσουν οι κουφοί, να δουν οι τυφλοί και να μιλήσουν οι μουγκοί.

Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμα και όταν μιλούσαν οι μουγκοί, πάθαιναν κώφωση αυτοί που έπρεπε να ακούσουν. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ καλείται να ακούσει όσους μίλησαν, να δει αυτά που όσοι κατέθεσαν είδαν για μια από τις πολλές «αμαρτωλές» περιόδους του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τις ευλογίες της τότε ΕΠΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα έξι παιχνίδια στα οποία η κα Σπανού κάνει αναφορά στην εισήγησή της, τα πέντε έγιναν σε διάστημα ενός μήνα, όταν και η δράση των ανθρώπων που κινούσαν τα νήματα ήταν -σύμφωνα με την εισήγησή της- σε... πλήρη έξαρση.

Η FORZA ρίχνει φως στις αναμετρήσεις στις οποίες η κα Σπανού αναφέρεται στην εισήγησή της

17 Ιανουαρίου 2015
Βέροια – ΟΦΗ 4-1

Ο διαιτητής Αμπάρκιολης και οι βοηθοί του κάνουν «την χειρότερη διαιτησία της σεζόν» σύμφωνα με την κατάθεση του Γ. Αλαφούζου, με αποτέλεσμα η Βέροια να φτάσει σε μια εύκολη επικράτηση. Στο 8', σε μια ξεκάθαρη φάση οφ σάιντ για τον ΟΦΗ, η σημαία μένει κάτω. Στο 18' και στο 31' ο Αμπάρκιολης καταλογίζει, ή μάλλον εφευρίσκει δυο πέναλτι με τα οποία έστειλε τον Τριποτσέρη στα αποδυτήρια με δυο κάρτες. Το ένα πέναλτι έγινε γκολ. Ο ΟΦΗ ισοφάρισε σε 1-1 στο 37' όμως στο 38' και στο 39' η Βέροια πέτυχε γκολ και έφτασε στο 3-1, «καθαρίζοντας» την υπόθεση νίκη. Από στοιχηματικής άποψης, το παιχνίδι είχε αποβολή και τέσσερα γκολ στο πρώτο 45λεπτο.

19 Ιανουαρίου 2015
Εργοτέλης – Καλλονή 3-3

Ο διαιτητής Ιωαννίδης διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση των Κρητικών με αντίπαλο την ομάδα της Λέσβου. Η Καλλονή προηγήθηκε με ανύπαρκτο πέναλτι (ο Λεοζίνιο έπεσε μόνος του μπροστά από τον παίκτη του Εργοτέλη, Καζναφέρη) σε μια αναμέτρηση που είχε, από στοιχηματικής πλευράς αποβολή στο πρώτο ημίχρονο και δυο γκολ μέχρι το 39'. Η Καλλονή ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με εννιά ποδοσφαιριστές όμως έφυγε από την Κρήτη με το βαθμό της ισοπαλίας, με τη διακύμανση του σκορ να είναι 0-2, 2-2, 2-3, 3-3.

1 Φεβρουαρίου 2015
Βέροια – Ολυμπιακός 0-2

Μια αναμέτρηση στην οποία η αναφορά της κας Σπανού είναι εκτενέστατη... Διατητής της αναμέτρηση είναι, και αυτή τη φορά, ο Ιωαννίδης. Στο 11' ο Σωτήρης Μπαλάφας, αντικρίζει μια κίτρινη κάρτα για αυστηρό φάουλ, και μια κίτρινη κάρτα για εξύβριση(;), με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Στο 49' καταγράφεται διπλή φάση για τον Ολυμπιακό, με παίκτη του σε θέση οφ σάιντ, το οποίο δεν καταλογίστηκε. Στο 51' και στο 53 γίνονται φάουλ από παίκτη του Ολυμπιακού και της Βέροιας αντίστοιχα. Το σκληρό φάουλ του παίκτη του Ολυμπιακού είναι «απλό» φάουλ και αυτό της Βέροια που ήταν ηπιότερης μορφής, τιμωρήθηκε με κάρτα. Στο 68' δεν καταλογίστηκε φάουλ κατά του Ολυμπιακού και στο 75' έρχεται η δεύτερη αποβολή παίκτη της Βέροιας, του Μπατιόν, με αυστηρή κίτρινη κάρτα. Στο 79' και στο 81' καταγράφονται δυο ανύπαρκτα φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού ενώ στο 83' δεν καταλογίζεται φάουλ υπέρ της Βέροιας. Γιατί; Το 0-1 έγινε στο 71' και το σκορ ήταν εύθραυστο παρά το σαφές αριθμητικό πλεονέκτημα των «ερυθρόλευκων». Το 0-2 έγινε στο 87'. Στη Βέροια έπαιζε και ο διάσημος πρώην της Ρεάλ, Ραούλ Μπράβο, που πέρασε στο παιχνίδι στο 68'...

15 Φεβρουαρίου 2015
ΟΦΗ – Παναθηναϊκός 2-3

Διαιτητής της αναμέτρησης ο Δημητρόπουλος, σε ένα ματς που είχε δυο ανατροπές (από 0-1, 2-1 και μετά 2-3). Στην εισήγηση έχουν σημειωθεί, μεταξύ άλλων, δυο ανύπαρκτα φάουλ στο 4' και στο 8' σε βάρος του Παναθηναϊκού, ενώ στο 69', 79', 80' και 84' καταγράφονται ισάριθμα επικίνδυνα φάουλ από παίκτες του ΟΦΗ που δεν τιμωρούνται με κάρτα, την ώρα που οι πράσινοι είδαν πέντε κίτρινες στο πρώτο ημίχρονο! Και τα δύο γκολ του ΟΦΗ προήλθαν από ανύπαρκτες παραβάσεις, το πρώτο με φάουλ, που δεν έγινε ποτέ, και το δεύτερο με πέναλτι - φάντασμα, που μόνο ο Δημητρόπουλος είδε!

Όταν ο Χιου Ντάλας έμεινε... άφωνος

Η αλήστου μνήμης διαιτησία του Ηλία Σπάθα στην αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό είχε κάνει τον Χιου Ντάλας, τον τότε αρχιδιαιτητή της Λίγκας να δηλώσει: «Είναι ο,τι χειρότερο έχω δει αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορώ να πιστέψω οτι είναι απλά λάθη. Η δεύτερη κίτρινη κάρτα του Μάσα είναι η πιο γελοία κίτρινη που έχω δει στο ποδόσφαιρο» Και μιλάμε για μια αναμέτρηση, στην οποία ο Ηλίας Σπάθας βαθμολογήθηκε με 8,3 (!!!), παρότι έκανε αμέτρητα κραυγαλαία λάθη εις βάρος του Αστέρα, μπήκε για λίγο στο... «ψυγείο» αλλά επέστρεψε δυο μήνες μετά. Όπως λέει και ο λαός «κανείς καλός δεν χάνεται» και για κάποιους ο Ηλίας Σπάθας επέστρεψε στα γήπεδα διότι δεν γίνεται να λείπουν από τα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας διαιτητές με διαιτησίες που αξιολογούνται με 8,3. Θα ρέπει να τονιστεί πως η κα Σπανού, στην εισήγησή της παρουσίασε όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για κάθε αγώνα που την απασχόλησε και την οδήγησε στην εισήγηση που αφορά Ολυμπιακό, Ατρόμητο και συνολικά 15 φυσικά πρόσωπα.

Τα δυο ματς - «σταθμός»

Η αναμέτρηση ανάμεσα σε Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό, που έγινε την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου του 2014, είναι σα τα διαμάντια. Θα λάμπει παντοτινά. Ο Ολυμπιακός πέρασε δύσκολα στην Τρίπολη αλλά έμεινε όρθιος, σα τις σημαίες του Κοντιζά στο πρώτο ημίχρονο και του Σωτηρόπουλου στο δεύτερο. Στο 4' ο Μάσα καλύπτεται από 4 (ολογράφως τέσσερις) παίκτες του Ολυμπιακού αλλά η σημαία σηκώθηκε! Στο 35' μια πιο... νορμάλ υπόδειξη οφ σάιντ, καθώς ο παίκτη του Αστέρα καλύπτεται μόνο 1,5 μέτρο. Στο 42' ο Μάσα σκόνταψε και έπεσε, χωρίς να ζητήσει τίποτα, όμως ο Σπάθας είδε πρόθεση για να το ξεγελάσει (ξεγελάς τον Σπάθα ωρέ;) και έβγαλε κίτρινη κάρτα που ήταν η δεύτερη για τον Αργεντινό του Αστέρα. Στο 65' και στο 89' άλλες δυο υποδείξεις οφ σάιντ, από αυτές που τις βλέπεις με τη γραμμή και... παίρνεις γραμμή το τι συνέβη.

Όσον αφορά την αναμέτρηση ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ατρόμητο (2-1), η κα Σπανού καταγράφει οτι «ο Ευάγγελος Μαρινάκης, σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, πριν όμως την 4η Φεβρουαρίου (ημέρα διεξαγωγής της αναμέτρησης) προκειμένου να εξασφαλίσει αθεμίτως ευνοϊκό για την ομάδα του αποτέλεσμα, συμφώνησε με τον τότρ πρόεδρο του Ατρομήτου Γιώργο Σπανό, οτι η ομάδα του Ατρομήτου θα συμμετάσχει στον αγώνα χωρίς κάποιους βασικούς της παίκτες ώστε να ευνοηθεί η ομάδα του Ολυμπιακού και να μπορέσει εύκολότερα και με μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει τη νίκη. Έτσι. Ο Γεώργιος Σπανός, από κοινού με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Γιάννη Αγγελόπουλο, ζήτησαν από τον προπονητή Ρικάρντο Σα Πίντο να αλλάξει την ομάδα που είχε αποφασίσει να αγωνιστεί. Ο προπονητής δέχθηκε να αντικαταστήσει κάποιους βασικούς παίκτες (Γκαρσία, Κατσουράνη, Ναπολεόνι, Κυβρακίδη) ενώ την αμέσως επόμενη μέρα διέκοψε τη συνεργασία του με τον Ατρόμητο και αποχώρησε».

Η εισηγήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας εξηγεί λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους εισηγείται την ποινή του υποβιβασμού για Ολυμπιακό και Ατρόμητο καθώς ο κώδικας είναι σαφης: «ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι αυτό το«comfortable satisfaction» δηλαδή μεγαλύτερος από την απλή πιθανολόγηση και μικρότερος από την απόδειξη πέραν πάσας αμφιβολίας.

Διαβάστε ακόμη...