Η βιτρίνα εν όψει καλοκαιριού

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η πολιτική των πωλήσεων είναι από τα πρώτα σημεία βιωσιμότητας ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού, όπως είναι και ο ΠΑΟΚ με το καλοκαίρι που έρχεται να είναι ζωτικής σημασίας.
Πηγή: paok24.com
Η βιτρίνα εν όψει καλοκαιριού

Από την ημέρα που ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Σλόβαν Μπρατισλάβας και έπειτα μεγάλος λόγω γίνεται για το FFP και τις επιπτώσεις αυτού στη λειτουργίας της ομάδας, ειδικότερα στα μεταγραφικά. Άλλωστε από την μεταγραφή του Εσίτι και έπειτα ο ΠΑΟΚ δεν έχει προχωρήσει σε καμία άλλη κίνηση για την ενδυνάμωση του ρόστερ, σε καμία πώληση, ενώ και τον Γενάρη ο ΠΑΟΚ έμεινε μόνο στην ολοκλείρωση της μεταγραφής του Γιόζιπ Μίσιτς από την Σπόρτινγκ. Μάλιστα εάν ο Κροάτης δεν είχε κάνει αυτή τη σεζόν που έχει κάνει μέχρι σήμερα και αυτό μπορεί να ήταν στον αέρα.


Από την άλλη οι φήμες περί πωλήσεων ήταν ένα εβδομαδιαίο γαϊτανάκι σε ελληνικό και ξένο τύπο με πολλούς σκάουτερ ξένων ομάδων, αλλά και μάνατζερ να βρίσκονται συχνά-πυκνά στην Τούμπα για να δουν παίκτες του Δικεφάλου. Από τον Ζαμπά και τον Πέλκα που έχουν μπει στα μπλοκάκια πολλών από πέρσι, μέχρι τους Γιαννούλη και Λημνιό που με τις φετινές τους εμφανίσεις έχουν μπει για τα καλά στη λίστα των πωλήσεων του ερχόμενου καλοκαιριού. Μία λίστα που είναι από την πρώτη στιγμή οι Άκπομ και Σφιντέρσκι, ενώ η μοναδική πώληση που μπορεί να μπει στη λίστα είναι αυτή του Ευθύμη Κουλούρη στην Τουλούζ, με τη γαλλική ομάδα όμως να δίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ για τον ΠΑΟΚ εξαιτίας των εμφανίσεών του στον Ατρόμητο…


Ποιοι όμως μπορούν να μπουν στην εν λόγω λίστα; Εξ αρχής ένα κριτήριο πώλησης σε καλή τιμή για τον ΠΑΟΚ είναι η ηλικία και οι μελλοντικές προδιαγραφές του ΠΑΟΚ που θα φέρουν την ενδιαφερόμενη ομάδα να χτυπήσει την πόρτα του ΠΑΟΚ. Από τους Έλληνες παίκτες πρώτος στη λίστα είναι σίγουρα ο Γιαννούλης. Κάνει φέτος μία εκπληκτική χρονιά και είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι ομάδες ανά την Ευρώπη τον έχουν στα υπόψιν. Μαζί με τον Γιαννούλη, η ελληνική λίστα έχει μέσα και τους Λημνιό και Πέλκα. Οι δύο παίκτες έχουν συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ έως το καλοκαίρι του 2021, έτσι ο Δικέφαλος θα πρέπει είτε να τους πουλήσει αυτό το καλοκαίρι, είτε να τους δέσει με ένα καλύτερο συμβόλαιο, αυξάνοντας την ρήτρα τους και να περιμένει με μεγαλύτερη σιγουριά μία καλή πρόταση.


Η δεύτερη λίστα εξ αρχής είχε τρεις παίκτες, αλλά τα προβλήματα τραυματισμών του τρίτου την έχουν μικρύνει. Άκπομ και Σφιντέρσκι είναι πάντα προς πώληση με το κατάλληλο αντίτιμο, μιας και ο καθένας έχει τα προταιρήματά του. Ο Άγγλος επιθετικός του ΠΑΟΚ, έχει το βρετανικό διαβατήριο στα χέρια του που μπορεί να τον κάνει πόλο έλξης αρκετών ομάδων σε Premier League και Football League της Αγγλίας, μιας και μετά το Brexit θα αλλάξει κατά πολύ η κατάσταση των ξένων παικτών στο νησί. Η τιμή του είναι πολύ εύκολη προσβάσιμη για τα βρετανικά πορτοφόλια, ενώ ο παίκτης πέραν της πορείας του στον ΠΑΟΚ, έχει και ένα παρελθόν στην Άρσεναλ που ακόμα μπορεί να μετρήσει στα θετικά για μία πρόταση από την Βρετανία. Από την άλλη ο Κάρολ Σφιντέρσκι είναι από τη νέα γενιά του πολωνικού ποδοσφαίρου που διαφημίζεται ανά την Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι οι Πολωνοί επιθετικοί των τελευταίων ετών που κάνουν θραύση και όσο πιο κοντά είναι στην κλήση του στην Εθνική Ανδρών της χώρας του, τόσο ανεβαίνει και η τιμή του. Άλλωστε και όταν ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε από την Γιανγκελόνια τον περασμένο Γενάρη, ήταν στις επιλογές της Τζένοα, ενώ το πολωνικό λόμπι στις μεταγραφές, κρατά ισχυρούς δεσμούς και με την Ιταλία και με την Γερμανία. Ο τρίτος της λίστα ήταν ο Λέο Ζαμπά. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ και ο μάνατζερ του εργάζονται πάνω στην μεταγραφή του, ίσως και από την πρώτη μέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ. Πέρσι μπορεί να μην τα κατάφεραν, μιας κι πολλοί πίστευαν στη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους ευρωπαϊκούς ομίλους που θα του ανέβαζαν κι άλλο την τιμή. Η πρόκριση χάθηκε, ο Ζαμπά τραυματίστηκε, η αποθεραπεία του, τον χειροτέρευσε και έτσι είναι πολύ δύσκολο μία ομάδα να κινηθεί για έναν παίκτη που έχει να αγωνιστεί από τον Νοέμβριο με τον ΠΑΟΚ.


Τέλος δεν μπορούμε να μην βάλουμε στη λίστα ποδοσφαιριστές που μπορεί η απεμπλοκή τους από τον ΠΑΟΚ να χαρακτηριστεί μεταγραφή. Εξ αρχής ο Μίροσλαβ Στοχ. Η επιστροφή του Σλοβάκου στον ΠΑΟΚ δεν έπιασε. Οι εμφανίσεις του είναι ελάχιστες στην αποστολή και έτσι ο ΠΑΟΚ θα θελήσει να ξεφορτωθεί το συμβόλαιο του παίκτη. Να τον πουλήσει ίσως είναι αδύνατον, αλλά εάν βρεθεί κάποια ομάδα να πάρει τον παίκτη με τις ετήσιες απολαβές του, τότε ο ΠΑΟΚ να αποδεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό, είτε για κάποια μεταγραφή, είτε για κάποια ανανέωση. Στην ίδια κλίμακα είναι και ο Ομάρ Ελ Καντουρί. Δύο φορές στα 3 χρόνια του στον ΠΑΟΚ ήταν κοντά να αποχωρήσει από την ομάδα. Την πρώτη φορά τον σταμάτησε ο Λουτσέσκου, ενώ τη δεύτερη η Σταντάρ Λιέγης έκανε πίσω και έτσι ο παίκτης έμεινε στην Τούμπα. Όλα αυτά έδειξαν ότι ο παίκτης ψάχνεται να φύγει και ο ΠΑΟΚ βολεύεται με αυτό. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και το καλοκαίρι και έτσι ο ΠΑΟΚ να αφήσει για μελλοντική χρήση ένα ακόμα σημαντικό ποσό από συμβόλαιο παίκτη.

Διαβάστε ακόμη...