«Το 2020 η κατεδάφιση της Τούμπας»

Απο inpaok.com: Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου μίλησε σε αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για την ανέγερση της νέας Τούμπας. Όπως τόνισε, στο τέλος του 2020 μπορεί να αρχίσει η κατεδάφιση του νυν γηπέδου του ΠΑΟΚ.
Πηγή: inpaok.com
«Το 2020 η κατεδάφιση της Τούμπας»

Αναλυτικά επισήμανε: «Η διαδικασία που ακολουθείται για το γήπεδο της Τούμπας αποτελούνται από δύο στάδια. Στο πρώτο χορηγείται μια προέγκριση που εξετάζει το πρότζεκτ σε γενικές γραμμές και το εάν μπορεί ή όχι να προχωρήσει. Αυτή ήταν θετική. Το επόμενο είναι η υποβολή ενός φακέλου από το φορέα με τις οριστικές μελέτες. Αυτό ετοιμάζει αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ. Περιμένουμε να μας σταλεί ο οριστικός φάκελος. Από την ημέρα που θα σταλθεί ο φάκελος θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα.

Θα γίνει μια πρώτη εξέταση του φακέλου. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα θα επικοινωνήσει η εταιρεία με τον ΠΑΟΚ για να εξηγήσει και να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις. Μπορεί και να μη χρειαστεί. Μετά θα σταλθεί η μελέτη αυτή στην αρμόδια υπηρεσία η οποία θα το αναρτήσει για δημόσια διαβούλευση. Στο καλό σενάριο σε 15 ημέρες θα δώσουμε το οκ ότι μπορεί να προχωρήσει. Έπειτα θα γίνει μια αξιολόγηση των παρατηρήσεων του κοινού.

Επίσης θα πρέπει να έρθουν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι γνωμοδοτήσεις των κατάλληλων υπηρεσιών παράλληλα με όλα αυτά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα περίπου. Στο τέλος αυτού του μήνα θα αξιολογηθούν όλες ο παρατηρήσεις θα ενημερωθεί ο φορέας του έργου και μετά εμείς θα προτείνουμε ποιες θα πρέπει να ακολουθηθούν. Κριτήριο επιλογής είναι το υπερκείμενο σχεδιαστικό πλαίσιο, η γενικότερη νομοθεσία και οι κανόνες της καλής πρακτικής του επαγγέλματος του πολεοδόμου.

Ο φορέας έπειτα θα πρέπει να αναμορφώσει το φάκελο και αφού το κάνει να τον υποβάλλει μαζί με τις αξιολογήσεις σε ένα όργανο που λέγεται Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Αυτό θα πάρει και την τελική απόφαση και θα γνωμοδοτήσει στον Υπουργό Περιβάλλοντος θετικά ή αρνητικά. Ο Υπουργός καταρτίζεται το τελικό προεδρικό διάταγμα το οποίο αποστέλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου πέντε μήνες. Απρίλιο ή Μάιο θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σχεδόν τρεις μήνες θα χρειαστεί έπειτα. Μετά το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να προχωρήσει σε άδεια κατεδάφισης. Το φθινόπωρο μπορεί να πάρει μπρος το έργο και στο τέλος του έτους να μπορεί να αρχίσει την κατεδάφιση».

Για το αν θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα είπε: «Αυτό το στάδιο της προέγκρισης δεν έχει επαρκή στοιχεία. Είναι πολύ γενικόλογο και καθυστερεί το έργο και δεν σε εξασφαλίζει. Για παράδειγμα δεν έχουν εξεταστεί οι περιβαλλοντικές πτυχές όπως και τα αρχαιολογικά. Είναι ένα στάδιο περιττό καθώς δεν έχουμε πραγματική εικόνα».

Για τις θέσεις που θέλουν στον ΠΑΟΚ να είναι 41926: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή καθώς απαιτούνται πληροφορίες που δεν τις έχω αυτή τη στιγμή. Σίγουρα ο φορέας το έχει σκεφθεί».

Τα υπόλοιπα σχέδια της Θεσσαλονίκης: «Η ΔΕΘ είναι πιο προχωρημένη. Βρισκόμαστε στο στάδιο της αναμόρφωσης του οριστικού φακέλου. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα υπάρχει και μετά θα πρέπει να πάει για έγκριση».

Διαβάστε ακόμη...