"Φιλότιμος ο Τερζανίδης ..."

Την Κυριακή (22/4), τιμήθηκε από την ΠΑΕ ο Χρήστος Τερζανίδης. Σάς είχαμε υποχεθεί ένα αφιέρωμα στον παλαίμαχο μέσο, ώστε να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι!
"Φιλότιμος ο Τερζανίδης ..."

Ο Χρήστος Τερζανίδης γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1945, στο Μελισσοκομείο Καβάλας. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην ομάδα της περιοχής, στους Φιλίππους Καβάλας το 1963 και δύο χρόνια αργότερα μεταγράφηκε στον Ορφέα Ελευθερούπολης...

Η μετακίνησή του στον ΠΑΟΚ ήρθε το καλοκαίρι του 1968 και το επίσημο ντεμπούτο με την ασπρόμαυρη φανέλα το πραγματοποίησε τον Οκτώβρη του ίδου χρόνου (27/10), σε ματς με τον Πανιώνιο στην Τούμπα που τελείωσε 1-1. Σε εκείνο το ματς αντικατέστησε τον Αχιλλέα Ασλανίδη και έκτοτε καθιερώθηκε στην ομάδα.

O ερχομός του στην Τούμπα συνδυάστηκε με την έλευση στην ομάδα του Ασλανίδη και του Παρίδη, καθώς και την οριστική παραμονή του Γιώργου Κούδα στον Δικέφαλο. Η μεγάλη ομάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Μόνο που κανείς δεν φαναταζόταν εκείνο το καλοκαίρι του 1968, τι θα έβλεπε σε λίγα χρόνια στα ελληνικά γήπεδα!

Υπήρξε ένας πληρέστατος χαφ, με ΦΟΒΕΡΑ αποθέματα αντοχής, καθώς ήταν το ασίγαστο μηχανάκι της μεσαίας γραμμής σε χρόνια που ο Δικέφαλος είχε ανοίξει τα φτερά του, δημιουργώντας την καλύτερη ΟΜΑΔΑ που γνώρισαν τα ελληνικά γήπεδα... Ήταν από τους στυλοβάτες εκείνης της ομαδάρας, ένας παίκτης υπόδειγμα και απόλυτο εργαλείο. Ένας παίκτης που θα τον ήθελαν να τον έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι προπονητές, τόσο για την αξία του όσον και για το ήθος του!

Εξαιρετική η ντρίπλα του όσο και το σουτ του! Ήταν μια πραγματική μορφή στο χώρο της μεσαίας γραμμής, δίπλα σε ιερά τέρατα της εποχής του, από τα οποία ο Τερζανίδης δεν είχε να ζηλέψει απολύτως τίποτε.

{gallery}2014/Aspromaures-Istories/Terzanidis{/gallery}

Στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε 236 ματς πρωταθλήματος πετυχαίνοντας 13 γκολ, σε 39 παιχνίδια κυπέλλου (4 γκολ), σε  9 αγώνες για το τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (3 γκολ) και σε 2 αγώνες για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (τα ματς με την κυπριακή Ομόνοια).    

Με το "Δικέφαλο του Βορρά" κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο (1972 και 1974) και μία το Πρωτάθλημα (1976). Από το 1977 έως το 1981 αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων του 1977.

Το 1981 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νεάπολη για λογαριασμό του τοπικού Μακεδονικού, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1983, όταν και σε ηλικία 38 ετών εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

Η παρουσία του στην Εθνική ομάδα...

Στις 31 Ιουλίου του 1973 ο Χρήστος Τερζανίδης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Ελλάδα στον εντός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας (2-2). Συνολικά υπήρξε 27 φορές διεθνής, σκοράροντας 1 γκολ. Ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία.

Παρακολουθήστε τον να μιλάει για τον ΠΑΟΚ μετά τον ερχομό του Ιβάν Σαββίδη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην opap tv...

Υ.Γ. Ο τίτλος του αφιερώματος είναι παρμένος από το γνωστό ΠΑΟΚτσήδικο ντιρλαντά, όπως είχαμε κάνει και στην περίπτωση του Κώστα Ιωσηφίδη (και σίφουνας ο Ιωσηφίδης ...)

Διαβάστε ακόμη...