H μέρα που σίγησε η τρομπέτα... (2011)

Σαν σήμερα στις 25/5/2011, ακούστηκε για τελευταία φορά η θρυλική τρομπέτα του γνωστού ΠΑΟΚτσή Λαυρέντη, παίρνοντας τη θέση της στην ιστορία του συλλόγου και κοσμώντας τον ειδικό χώρο, που υπάρχει στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ...
H μέρα που σίγησε η τρομπέτα... (2011)

Σαράντα σχεδόν χρόνια πέρασαν, όταν έφτασε η στιγμή που ο γνωστός ΠΑΟΚτσής τρομπετίστας Λαυρέντης Ζαφειριάδης, με δική του πρωτοβουλία, παρέδωσε στην οικογένεια του ΠΑΟΚ την τρομπέτα του, επί εποχής διοικήσεως Ζαγοράκη.

Η παράδοση έγινε στον Σταύρο Σαράφη, την Τετάρτη, 25/5/2011, πριν από τη σέντρα του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό Βόλου, την τελευταία αγωνιστική των play offs, της περιόδου 2010-2011.

Ο ήχος της ακούστηκε εκείνη τη μέρα για τελευταία φορά και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στον κόσμο που βρέθηκε στην Τούμπα, ανασύροντας μνήμες και μεγάλες στιγμές του παρελθόντος...

Η ιστορία της τρομπέτας του Λαυρέντη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Δικεφάλου και η πορεία της συνδυάζεται άμεσα με τη χρυσή ομάδα της δεκαετίας του '70.

Τα πρώτα ακούσματα από την τρομπέτα του Λαυρέντη που ξεσήκωσαν τα πλήθη στην Τούμπα, εμφανίστηκαν στις 19/3/1967 στον νικηφόρο αγώνα (2-0) του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, όταν με πρωτοβουλία του αδερφού του Γιώργου Παράσχου που αγωνιζόταν στα εφηβικά τμήματα της ομάδας, Θόδωρου, ο νεαρός τότε τρομπετίστας εμφανίστηκε στις κερκίδες του γηπέδου και σάλπισε για πρώτη φορά για χάρη του ΠΑΟΚ.

Από τις 2/1/1972 (ΠΑΟΚ - Αιγάλεω 1-2) και μετά ο Λαυρέντης δεν έχασε ματς της ομάδας μέχρι τη στιγμή που έφυγε από τη Θεσσαλονίκη, για το Ηράκλειο της Κρήτης, για μόνιμη εγκατάσταση.

Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, για εκείνη την ημέρα της ανατολής του 1972, αρχικά είχε παίξει τα κάλαντα στο γήπεδο, όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ το έκαναν αμέσως τραγούδι...

«Αρχημηνιά και αρχηχρονιά, ήρθαν του Σάνον τα παιδιά, με ασπρόμαυρα μπαλόνια και του Κούδα τα κανόνια...»

Αυτή ήταν και η στιγμή που δέθηκε άρρηκτα, με τον ΠΑΟΚ και την Τούμπα.

Η τρομπέτα που παραδόθηκε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν η δεύτερη τρομπέτα του Λαυρέντη, που αγοράστηκε το 1972 από την τότε διοίκηση του ΠΑΟΚ.

Η προηγούμενη είχε σπάσει, όταν ο Λαυρέντης αναγκάστηκε να την χρησιμοποιήσει ως όπλο, για να αμυνθεί από την επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς του Ολυμπιακού, στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, την 23/1/1972, στο ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (1-1).

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας τότε, με πρωτοβουλία του Γιώργου Κούδα και του Κώστα Ιωσηφίδη αποφάσισαν μέσω των πριμ τους από δύο συνεχόμενα νικηφόρα παιχνίδια, να του την κάνουν δώρο. Τελικά με απόφαση του γενικού γραμματέα της ομάδας, Βασίλη Σεργιαννίδη, η τρομπέτα αξίας 4.500 δραχμών αγοράστηκε με έξοδα του ΠΑΟΚ.

Ο Λαυρέντης «έγραψε» με την τρομπέτα του τραγούδια για τον ΠΑΟΚ που ακόμα και σήμερα ακούγονται στην Τούμπα. Ήταν ο πρώτος που έπαιξε σε γήπεδο το «Μακεδονία ξακουστή», έβαλε στο γήπεδο τον «τρελογιατρό» που είναι δικής του έμπνευσης και εκτέλεσης και έγινε σλόγκαν στο παιχνίδι με την Σεβίλλη, το «ΠΑΟΚάρα, Ομαδάρα» και πολλά άλλα...


Η αγάπη του για τον ΠΑΟΚ κρατάει μέχρι και σήμερα αν και βρίσκεται μακριά από την Θεσσαλονίκη.

* Στην αρχική φωτογραφία, ο Λαυρέντης Ζαφειριάδης σαλπίζει την τρομπέτα του για τελευταία φορά στην Τούμπα, παρέα με τον επίσης γνωστό τρομπετίστα του ΠΑΟΚ, Τάσο Κωτούλα.

* Ο Θωμάς Μαυρομιχάλης (Μάκης Μανάβης) μιλώντας για τα 62 χρόνια της Τούμπας στην metrosport το 2022, αναφέρθηκε και στην μεγάλη συνεισφορά του Λαυρέντη Ζαφειριάδη...

«Προσφέραμε και οι δύο πολλά σ' αυτή τη μεγάλη την έδρα. Όχι προσφέραμε, την κάναμε αχτύπητη μαζί με τον κόσμο τον παλιό.
Ο Λαυρέντης ήταν αρχηγός. Δεν έχει ξαναβγεί τέτοιος τρομπετίστας. Τον Λαυρέντη τον ξέρουν οι παλιοί. Επειδή έχω μεγάλη εμπειρία από τον Λαυρέντη, η Ευρώπη δεν έχει ξαναβγάλει τέτοιον τρομπετίστα.

Τα παλαμάκια τα έφερε πρώτα ο ΠΑΟΚ στην κερκίδα και μετά τα πήρε ο Ολυμπιακός. Για εμένα ο Λαυρέντης ήταν ο καλύτερος τρομπετίστας που έχει βγάλει η οικουμένη. Τότε ήμασταν όλοι φτωχαδάκια αλλά πηγαίναμε παντού με τον ΠΑΟΚ, τώρα πέρασαν τα χρόνια και μεγαλώσαμε αλλά ο Λαυρέντης ήταν ο καλύτερος. Εγώ έμαθα να σέβομαι καταστάσεις και η διαπαιδαγώγηση που υπήρχε από παλιά δεν υπάρχει πλέον.

Την Τούμπα την έκανε ο κόσμος έτσι. Ήταν ένα οικόπεδο μεγάλο, βρέθηκε στους τότε διοικούντες του ΠΑΟΚ και έγινε κομμάτι-κομμάτι. Ήμουν 7 χρονών, μέσα ήμουν στην πρεμιέρα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ πιτσιρίκος».

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...