Το έπος κάποιου ... Σπάθα! (2010)

Σαν σήμερα στις 14/3/2010, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Άρη στο Βικελίδης και ο Σπάθας σε διατεταγμένη υπηρεσία, φρόντισε να βάλει το όνομά του σε μια από τις χειρότερες διαιτησίες που είχε ο ΠΑΟΚ από το 1926, σε παιχνίδι της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 2009-2010...
Το έπος κάποιου ... Σπάθα! (2010)

Οι γραμμές που ακολουθούν είναι ένα ξεχωριστό μάθημα ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας, για το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη ενημερωθεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ιβαν Σαββίδης, πριν δώσει το χέρι του στον Αλαφούζο στον τελικό του 2014...

Δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς από το περιβάλλον της ΠΑΕ να τον ενημερώσει, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα προς εξερεύνηση!

Ένας ρέφερι σε διατεταγμένη υπηρεσία, άξιος διάδοχος του Λίτσα, του Τσουκαλαδέλλη, του Φακή και σύγχρονος του Παπά, του Μήτσιου και λοιπών εξαίρετων κυρίων, έκοψε τον δρόμο του ΠΑΟΚ προς τον τίτλο, χαρίζοντάς τον ουσιαστικά στον Παναθηναϊκό του Πατέρα!

Ένας ρέφερι που αν και συνεχίζει ακόμη να είναι ενεργός, η ΚΕΔ αποφεύγει συστηματικά να τον στέλνει σε παιχνίδια του ΠΑΟΚ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο, ξεκάθαρα την ενοχή αυτού του ανθρωπάκου!

H τότε διοίκηση επαναπαύτηκε στην "καλή πίστη" για μια διαιτησία 50-50, αλλά αποδείχτηκε πως συνελήφθη κοιμώμενη! Μετά το ματς ο Θοδωρής Ζαγοράκης αφού πήγε στα αποδυτήρια και ζήτησε συγνώμη από τους παίκτες του (επειδή δεν τους προστάτευσε) μπήκε και στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Έξαλλος με τον Σπάθα του τα... έψαλε σε πολύ αυστηρό ύφος, με τον Πειραιώτη διαιτητή αρχικά να μην αντιδράει.

Ο Ζαγοράκης ήταν τόσο εκνευρισμένος που έφτασε στο σημείο να πει στον Σπάθα: «Πάρε το Γιούρο στη μάπα σου». Ο Σπάθας το μόνο που είπε στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ ήταν ότι θα φωνάξει την αστυνομία.

Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα περίπου 50 οπαδοί του ΠΑΟΚ ώστε να... συναντήσουν τον Ηλία Σπάθα και να του εκφράσουν τα "παράπονά" τους για την διαιτησία στο ντέρμπι με τον Άρη.

Η Αστυνομία όμως περίμενε την αντίδρασή τους και έτσι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κράτησαν τους φίλους του «Δικεφάλου» σε απόσταση από τον διαιτητή. Ο Σπάθας μάλιστα φυγαδεύτηκε χωρίς να περάσει από την πύλη κι έτσι αποφεύχθηκε η συνάντησή του με τους οπαδούς.

Δημοσιεύματα της επόμενης μέρας ανέφεραν:

1. "Ο Σπάθας άλλαξε χθες τους κανόνες του ποδοσφαίρου, σε βάρος του ΠΑΟΚ.. Κλείνοντας τα μάτια σε τέσσερις κίτρινες κάρτες, μία εκ των οποίων θα ήταν η δεύτερη στον ίδιο παίκτη μισή ώρα πριν από τη λήξη του παιχνιδιού. Χρησιμοποιώντας φαντασία για να αφήσει τον ΠΑΟΚ με παίκτη λιγότερο.

Το χαμόγελό του, κατά την αποχώρησή του από το «Βικελίδης» προδίδει την ικανοποίησή του. Προφανώς ήταν χαρούμενος που βίασε τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Εύγε! Και σε αυτόν και σε αυτούς που τον έβαλαν και σε όποιον του έδωσε οδηγίες. Βίασαν παρέα το ποδόσφαιρο".

2. "Είναι θλιβερή η εικόνα ορισμένων ρέφερι, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τινάξουν ένα παιχνίδι στον αέρα. Χθες ο Πειραιώτης, Ηλίας Σπάθας είχε όλη την καλή διάθεση, αλλά ευτυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν τα κατάφερε.

Ο Σπάθας αποδείχθηκε λίγος και επικίνδυνος. Τα έκανε μούσκεμα, αδιαφορώντας κατάφωρα για τον ΠΑΟΚ".

3. "Ο Σπάθας έπαιξε όπως αναμενόταν: κακοποιούσε τον ρυθμό, σφύριζε πολύ, περίμενε στη γωνία τον ΠΑΟΚ και χάριζε τις κάρτες στον Άρη. Άφησε δηλαδή τους γηπεδούχους να παίξουν σκληρά, ενώ στον ΠΑΟΚ έκανε επίδειξη αυστηρότητας, κόβοντάς του τον αέρα από το 1΄.

Ο Νασούτι έπρεπε να είχε δει τρεις κίτρινες (κορυφαία στιγμή η αγκωνιά στον Ίβιτς στο 51΄), δεν είδε καμία! Ο Ναφτί δύο. Επίσης δεν αντίκρισε καμία.

Ο Κάμπορα έπρεπε να είχε πάρει δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 58΄ (για την κλοτσιά στο Σνάουτσνερ). Φυσικά έμεινε στο ματς (και στο 64΄ πέτυχε το 2-0). Ο δε ΠΑΟΚ έμεινε με εννιά παίκτες, με δύο κάρτες-ανέκδοτα (σε Σνάουτσνερ, Βιεϊρίνια).

Δυστυχώς, ο Σπάθας επιβεβαίωσε όλους όσους προέβλεπαν ότι θα «τακτοποιούσε» τον ΠΑΟΚ. Να τον χαίρονται η ΕΠΟ και η ΚΕΔ αυτό το πουλέν, που βαδίζει πιστά στον δοξασμένο δρόμο του πατέρα του. Ποιος είπε ότι γκρεμίστηκε η «παράγκα";...

4. "Ο Σπάθας ήταν κακός στον πειθαρχικό έλεγχο και υπέπεσε σε σωρεία λαθών. Οι αποβολές των Σνάουτσνερ και Βιεϊρίνια σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ήταν σωστές.

Ωστόσο, με βάση τα όσα σφυρίγματα ή μάλλον όσα δεν έδωσε, σε μαρκαρίσματα των παικτών του Άρη, μπορεί να πει κανείς ότι κράτησε δύο μέτρα και δυο σταθμά.

Εκτός από τη φάση του Κάμπορα (ο οποίος έπρεπε να αποβληθεί) ο Σπάθας έχει κλείσει ακόμη τα μάτια σε μαρκαρίσματα του Κάλβο, του Νασούτι, και του Αράνο, όπου δεν έχει δώσει ούτε καν κίτρινη σε περισσότερες από μία φάσεις".

Ο Βλάνταν Ίβιτς μιλώντας για το παιχνίδι είχε πει:

"Μας έλεγε να μην μιλάμε και είχε ξεκινήσει από το πρώτο λεπτό. Το ξέραμε αλλά είμαστε άνθρωποι και όταν βλέπεις κάποιον να εγκληματεί από το πρώτο λεπτό σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι για μας, στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, δεν μπορούμε να μη μιλάμε.

Είμαστε επαγγελματίες και παίκτες του ΠΑΟΚ που έχουμε φθάσει μέχρι εδώ και να βρισκόμασταν δύο βαθμούς κάτω από τον πρώτο. Βλέπαμε όμως να συμβαίνουν τέτοια πράγματα από το πρώτο λεπτό και να μην μας αφήνει να περνάμε το μισό του γηπέδου".

Για το γιατί ζήτησε αλλαγή σημείωσε: "Ζήτησα αλλαγή γιατί ο Σπάθας μου είπε ότι θα μου δώσει κόκκινη κάρτα και ήταν καλύτερα στο 2-0 από το να μου δώσει δεύτερη κίτρινη που θα ήταν κόκκινη γιατί ήταν έτοιμος. Μάλλον επειδή φορούσα φανέλα του ΠΑΟΚ".

Ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε για εννέα συγκεκριμένες φάσεις:

1) Η κάρτα του Γκαρσία στο 2'.

2) Η αγκωνιά του Κόκε στον Ίβιτς στο 32' που δεν τιμωρήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

3) Το φάουλ του Αράνο στον Ίβιτς στο 33' για κίτρινη κάρτα.

4) Η κάρτα του Βιεϊρίνια στο 50' για φάουλ στον Κάλβο, που δεν υπήρχε καν επαφή.

5) Στο 50' δεν δόθηκε κάρτα στον Νασούτι για αγκωνιά στον λαιμό του Ίβιτς.

6) Στο 53' ο Κάλβο δεν πήρε κάρτα για πάτημα στον Ίβιτς.

7) Στο 56' ο Ναφτί δεν «κιτρινίστηκε» για φάουλ στον Βιτόλο.

8) Στο 58' ο Κάμπορα δεν αποβάλλεται για φάουλ στον Σνάουτσνερ.

9) Στο 80' ο Βιεϊρίνια αποβάλλεται για φάουλ στον Κάλβο, χωρίς να τον ακουμπάει.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από εκείνο το παιχνίδι... Δείτε τα έργα του Σπάθα στο video που ακολουθεί και απολαύστε μια γελοία και κατάπτυστη διαιτησία που άρεσε μόνο στους συμπολίτες και στους Παναθηναϊκούς!

Μια διαιτησία που θα πρέπει να προβάλλεται σε σεμινάρια διαιτησίας -προς αποφυγή φυσικά- από τους νέους διαιτητές.

Οι συνθέσεις:

Άρης (Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Αράνο, Ρονάλντο, Ναφτί, Κάλβο, Κόκε(90' Χαβίτο), Νασούτι, Μεριέμ, Κάμπορα(86' Τζόνσον), Πρίττας (69' Νάτσο Γκαρσία).

ΠΑΟΚ (Σάντος): Χαλκιάς, Γκαρσία(68' Κουτσιανικούλης), Βιτόλο, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς(89' Φωτάκης), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια, Ίβιτς(85' Αραμπατζής), Σνάουτσνερ.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...