Μια ισοπαλία, ένα χαμένο πρωτάθλημα (1977)

Σαν σήμερα στις 12/6/1977, 45.000 οπαδοί του Δικεφάλου ανηφόρισαν στην Τούμπα για να δουν το παιχνίδι της χρονιάς ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και βάζελο!
Μια ισοπαλία, ένα χαμένο πρωτάθλημα (1977)

Τρεις μόλις αγωνιστικές πριν το τέλος, ο πρωταθλητής της περασμένης σεζόν Δικέφαλος, είχε την πολύ μεγάλη ευκαιρία να πάρει προβάδισμα τίτλου απέναντι στον γαβροβάζελο που ακολουθούσε.

Παρά την αφόρητη ζέστη η Τούμπα φούλαρε (κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα) και όλοι περίμεναν από τους παίκτες μας να τα δώσουν όλα για τη νίκη παίζοντας με πάθος και στα 90 λεπτά του παιχνιδιού.

Για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα της σημασίας του παιχνιδιού, δείτε τη βαθμολογία πριν τα παιχνίδια της 32ης αγωνιστικής (σύστημα βαθμολογίας 2-1-0). 1. βάζελος 50 βαθμοί, 2. ΠΑΟΚ 49 βαθμοί, 3. γάβρος 48 βαθμοί. Με νίκη ο Δικέφαλος περνούσε πρώτος και ήθελε 2 νίκες στα εναπομείναντα μας (στον Απόλλωνα και με ΟΦΗ) για να ανακηρυχτεί και πάλι πρωταθλητής...

Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα ήταν κατώτερη του αναμενομένου! Με παίκτες άτολμους, χωρίς ψυχή και χωρίς να έχουν καταλάβει τη σημασία του αγώνα (;), δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις νίκης.

Δεν απείλησαν (παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις) και δεν απειλήθηκαν, από μια ομάδα που έπαιξε αντιποδόσφαιρο επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, εξάλλου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Ευθύνες αναλογούν και στον τεχνικό της ομάδας μας, Μπίλι Μπίγκαμ, ο οποίος σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι επέλεξε στο αρχικό σχήμα τον νεαρό τότε Κώστα Ορφανό (90λεπτο), ενώ στην επανάληψη μετά την είσοδο του Γκουερίνο, ουσιαστικά νέκρωσε την δεξιά πτέρυγα του ΠΑΟΚ στην οποία δέσποζε ο Τερζανίδης, μεταφέροντας την ανάπτυξη στον άξονα, την ώρα που οι πλάγιοι με συνεχείς σέντρες προσπαθούσαν να μεταφέρουν την μπάλα στην καρδιά της άμυνας του βάζελου, χωρίς να καταφέρουν κάτι σημαντικό!

Η ομάδα είχε την ελαφρά υπεροχή απέναντι σε έναν αντίπαλο για κλάματα, ενώ  ο ρέφερι Παταράκης ελέγχεται για δύο περιπτώσεις στις οποίες οι φιλοξενούμενοι υπέπεσαν σε χέρι μέσα στην περιοχή τους και δεν χρεώθηκαν την παράβαση...  

Για εκείνο το παιχνίδι -ακόμη και σήμερα- ακούγονται πολλά, καθώς η εικόνα της ομάδας δεν ήταν εναρμονισμένη με τη συνολική παρουσία του Δικεφάλου στο πρωτάθλημα, πράγμα που ξεσήκωσε αντιδράσεις κατά της τότε διοίκησης!!!  

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Μηλίνης, Γούναρης (46' Γκουερίνο), Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Σαράφης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κούδας, Δαμανάκης 

βάζελος: Κωνσταντίνου, Ελευθεριάδης, Στεφανάκης, Κύζας, Καψής, Βακάλης, Δημητρίου, Λιβαθηνός, Αντωνιάδης (61' Γιαννακούλας), Αλβαρέζ, Παπαδημητρίου (82' Οικονόμου) 

Η βαθμολογία μετά την 32η αγωνιστική:

* Στην αρχική εικόνα φαίνεται ο Κωνσταντίνου να μπλοκάρει την μπάλα πιεζόμενος από τον Ορφανό, ενώ δεξιά διακρίνεται ο Αναστασιάδης

* Η χρονιά ξεκίνησε με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς (26 ματς) και ολοκληρώθηκε με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ (8 παιχνίδια)

* Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ ήταν ο Γκουερίνο με 13 γκολ. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του Μπλάντεν Φούρτουλα μόλις 15 φορές κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν είχε χάσει ούτε ένα λεπτό, παίζοντας ανελλιπώς σε όλα τα ματς! Στα υπόλοιπα 19 παιχνίδια έπαιξε ο Μηλίνης.

* Το πρωτάθλημα το πήρε τελικά ο ... βαζελος (για αυτόν δούλεψε πιθανότατα τόσο ο Μαρινέλης στο ματς με τον ΠΑΣ στην Τούμπα όσο ΚΑΙ ο "χασάπης" Τσουκαλαδέλης στη Φιλαδέλφεια!) με 54 βαθμούς, στη 2η θέση ισοβαθμήσαμε εμείς και ο γάβρος με 52 βαθμούς, με την ομάδα της Μουνιχίας να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων (70-27 έναντι 63-27)!

* Αυτά γινόταν στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια! Σφαγές χωρίς να κρατιούνται ούτε τα προσχήματα! Σφαγές που μπορεί να στέρησαν από την ομάδα μας τίτλους, όμως συσπείρωσαν γύρω της χιλιάδες ανθρώπους από διαφορά μέρη της χώρας, οι οποίοι έβλεπαν τις αδικίες που γινόταν και συστρατεύτηκαν κάτω από το ασπρόμαυρο λάβαρο!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...