Βάσεις για θετική χρονιά, μπορούμε καλύτερα!

Το επίσημο τέλος της μεταγραφικής περιόδου έχει περάσει εδώ και λίγες μέρες, με την ομάδα πλέον να έχει ήδη κάποια παιχνίδια στα πόδια της, κι εμείς κάποια συμπεράσματα στα χέρια μας...
Προπονητής της Κερκίδας
Βάσεις για θετική χρονιά, μπορούμε καλύτερα!

Ο Δικέφαλος των χιλίων διοικητικών/οπαδικών/θεωρητικών/πνευματικών δυσλειτουργιών, έκανε κάποιες επιλογές αυτό το καλοκαίρι. Παρά το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε, κανείς δεν μπορεί να πει πως σήμερα, λίγες μέρες μετά το τέλος των μεταγραφών, τα έχουμε βάψει μαύρα.

Και πώς να γίνει αυτό άλλωστε, αφού η ομάδα δείχνει πράγματα παραπάνω από θετικά;

Σε μια θεωρητική ανάλυση του φετινού ρόστερ και σύγκριση με το περυσινό, σε πιάνει... σύγκρυο ειδικά στον μεσοεπιθετικό τομέα. Το γεγονός όμως πως στο χορτάρι συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο, είναι από τα στοιχεία που καθιστούν το ποδόσφαιρο πολύ απλό και εντελώς πολύπλοκο ταυτόχρονα!

Οι φετινές μεταγραφές, λίγες και συγκεκριμένες. Για να δούμε κάποια βασικά σχόλια από τα πρώτα δείγματα που μας έδωσαν :

Ρατς : Ο Ρουμάνος πολύπειρος αριστερός μπακ, όχι απλά έχει επιβεβαιώσει τη φήμη του σταθερού και σοβαρού παίκτη που τον ακολουθεί, αλλά έχει γρήγορα καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό : Έχει καταστήσει εμφανές πως ο Λίνο ΔΕΝ λείπει από την ομάδα στο χορτάρι (χωρίς καμία μομφή στην παρουσία του Βραζιλιάνου τόσα χρόνια). Με συνεχείς κινήσεις πάνω κάτω, με αξιόλογες επιλογές στην ανάπτυξη και σοβαρότητα στα μετόπισθεν, δικαιολογεί απολύτως την επιλογή του Ζήση Βρύζα και αποτελεί ήδη ακρογωνιαίο λίθο του ΠΑΟΚ. Αν μάλιστα αυτό σε βάθος χρόνου συνδυαστεί με καλή σωματική αντοχή (χωρίς τραυματισμούς και υπερβολική κόπωση λόγω ηλικίας), τότε σίγουρα θα είναι από τους : MVPτης χρονιάς. Βαθμός μέχρι τώρα : 9/10Γκολάσα : Ο Ισραηλινός χαφ με τις πολλές περγαμηνές, ήρθε στην Τούμπα μετά από πολύμηνη απραξία στο Ισραήλ λόγω… διαφωνιών. Έχοντας ήδη παρελάσει από το ρεπορτάζ αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων ως μεγάλο ταλέντο, ήρθε για να δείξει αν μπορεί να επιβεβαιώσει τη φήμη του, χωρίς να είναι πια παιδαρέλι. Παρά το μάλλον θετικό ξεκίνημα στα φιλικά, δεν πρόλαβε ως τώρα να αγωνιστεί σε σοβαρό παιχνίδι λόγω τραυματισμού. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως στον άξονα και ειδικά στο μεσοεπιθετικό τομέα ο ΠΑΟΚ χωλαίνει και δεν έχει λύσεις, τότε η παρουσία του καθίσταται αυτομάτως αναγκαία. Με καλή αντίληψη του χώρου, χειρισμό μπάλας και έξυπνες μπαλιές, μπορεί να καθιερωθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μένει, βέβαια, να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη. Βαθμός μέχρι τώρα : -
Μακ : Ερχόμενος από μια μέτρια παρουσία σε μάλλον μικρή ομάδα στη Bundesliga, σήκωσε… γκρίνια πριν ακόμα υπογράψει. Ήδη από τα πρώτα παιχνίδια απέδειξε πως είναι αυτό που έλειπε χρόνια από τον ΠΑΟΚ : Κανονικός ποδοσφαιριστής στα άκρα. Όχι υπερβολές, όχι βεντέτα, όχι λουλού. Με εκπληκτική για τα δεδομένα της Ελλάδας ταχύτητα, καλό όγκο και δύναμη και φυσιολογική τεχνική, ήδη είναι από τους διακριθέντες στα πρώτα παιχνίδια. Αν βελτιώσει το μέτριο σουτ του, θα κάνει… πάρτι στην Ελλάδα. Θέλω να τον δω στα σοβαρά παιχνίδια. Βαθμός μέχρι τώρα  : 8/10Φακούντο : Ο Αργεντινός αποτέλεσε το δεύτερο… θύμα των φωτεινών φάρων της Θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας (;) ήδη με το άκουσμά του ονόματός του. Καθότι κάποιοι περίμεναν… Πιάτι και Κουαρέσμα, βάλθηκαν από την πρώτη μέρα να τον βγάλουν άχρηστο. Παρότι στην αρχή κατ ανάγκη χρησιμοποιήθηκε στα αριστερά όπου δεν διέπρεψε, γρήγορα μεταφέρθηκε στη φυσική του θέση. Η απίστευτη κινητικότητά του στις αντίπαλες περιοχές, η οξυδέρκεια και η φυσικότητα με την οποία χειρίζεται το ζήτημα «γκολ» τον έχουν βοηθήσει να ανεβάσει την ομάδα ένα επίπεδο τόσο στην παραγωγικότητα, όσο και στην κατοχή μπάλας. Παρότι δεν του φαίνεται, έχει αρκετά καλή ταχύτητα. Πρέπει να προσέξει τη φυσική κατάστασή του. Σε γενικές γραμμές δεν αποτελεί παγκόσμιο αστέρι, αλλά έχει κάτι που μπορεί να δώσει δεκάδες βαθμούς σε «κλειστά παιχνίδια» : Είναι «foxinthebox», κάτι που ο ΠΑΟΚ δεν είχε εδώ και… ποτέ στο ρεπερτόριο του. Βαθμός μέχρι τώρα : 8/10Παπαδόπουλος : Ο Έλληνας των μεταγραφών, ήρθε λίγο πριν το τέλος από το πουθενά, για να αποτελέσει μια ακόμα λύση στην επίθεση. Παρότι θεωρητικά προορίζεται για αντικαταστάτης του Κλάους, όλοι συμφωνούν πως κάλλιστα θα μπορούσε να καλύψει το αριστερό άκρο της επίθεσης σε αρκετά παιχνίδια. Η πορεία του, γνωστή. Από πρωταθλητής με τον ΠΑΟ, ένα μέτριο πέρασμα από το εξωτερικό και μετά… Πανθρακικός. Όλοι, και κυρίως οι ΠΑΟΚτσήδες που ξεσηκώθηκαν στην υποψία πως θα ερχόταν προ τριετίας στην Τούμπα, πίστευαν πως είχε… τελειώσει. Κατάφερε να ανατρέψει αυτή την εντύπωση κάνοντας θετικότατες χρονιές τόσο στη Θράκη όσο και στον Ατρόμητο, μέχρι να καταλήξει σήμερα στην Τούμπα. Εκρηκτικός, έμπειρος, δυνατός, γκολτζής και θρασύς, θα μπορούσε να σηκώσει ίσως και μόνος του την επίθεση της ομάδας υπό προϋποθέσεις. Δεν έχει αγωνιστεί μέχρι τώρα, αλλά το γεγονός πως τον ξέρουμε καλά ως αντίπαλο, δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Βαθμός μέχρι τώρα : -

Συνολικό Συμπέρασμα : Ο ΠΑΟΚ έκανε λίγες και σχετικά φθηνές μεταγραφές. Η κατακραυγή που προκλήθηκε καθώς και οι προβλέψεις περί... υποβιβασμού (!) μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει ένα «αχ με δυο κινήσεις ακόμα χτυπούσαμε τίτλο» (!!!). Δυστυχώς τα γαλατικά μας γονίδια είναι δύσκολο να εξαλειφθούν και σίγουρα αποτελούν μέρος της γοητείας μας. Εν τούτοις, ο Δικέφαλος στον αγωνιστικό χώρο δείχνει να έχει βρει καλό ρυθμό ήδη από τον πρώτο μήνα. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η διαχείριση του ρόστερ και των δυνάμεων της ομάδας, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές και το ρόστερ ούτε ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερα έμπειρο. Παρ ολ αυτά, οι θετικές βάσεις έχουν μπει και κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο κόουτς Αναστασιάδης ξέρει να παίρνει μεγάλο ποσοστό των θετικών στοιχείων των αθλητών όλα αυτά τα χρόνια που προπονεί. Με ανεβασμένο τον επιθετικό τομέα και λίγες ομάδες να μπορούν πραγματικά να φοβίσουν τον ΠΑΟΚ εντός συνόρων, το «κόλπο» θα κριθεί στα εκτός έδρας αλλά και στα λίγα ντέρμπι. Αν καταφέρουμε επιτέλους να σταθεροποιήσουμε ένα θετικό κλίμα, όλοι ξέρουν πως μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Οι νέοι αυτοί παίκτες έχουν φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά : Θέληση, ορμή, καλή ομαδική διάθεση και αρκετή ποιότητα για να αντιμετωπίσουν τις εν Ελλάδι προκλήσεις. Αν αυτά συνδυαστούν με θετικό ομαδικό κλίμα τότε ο ΠΑΟΚ όντως μπορεί να έχει πολύ καλύτερη χρονιά από την περσινή, όσο κι αν το ρόστερ στη «θεωρία» είναι σαφώς κατώτερο.

Γιατί, λοιπόν, να μη κάνουμε όνειρα;

Πρόβλεψη χρονιάς: Συνεχώς ανοδική πορεία, επαρκής ενίσχυση το Γενάρη και αν όχι κυνήγι τίτλου, σίγουρα κατάληψη της δεύτερης θέσης με πολύ μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με την τελευταία τετραετία.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...