Το κακό είχε προγραμματιστεί μήνες πριν να γίνει

Ήταν πριν 3-4 μήνες περίπου που σε μια παρέα φίλων είπα ότι αυτά που μας περιμένουν διαιτητικά θα μας θυμίσουν τις παλιές καλές εποχές του Γκιρτζίκη, του Σαρρή και των άλλων αστεριών-παραγόντων που έχουμε απολαύσει, όσοι παρακολουθούμε το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αναγνώστες
Το κακό είχε προγραμματιστεί μήνες πριν να γίνει

Νομίζω ήταν μέσα Γενάρη, μπορεί και αρχές Φλεβάρη. Τους φάνηκε αστείο με δεδομένο ότι μιλάμε για την περίοδο που ακόμα οι διαιτητές σφύριζαν πέναλτι υπέρ της ομάδας μας όταν υπήρχε παράβαση. Παρεμπιπτόντως, πάρα την ατέλειωτη κλάψα των αγαπητών δημοσιογράφων και οπαδών του ΠΟΚ γι αυτά τα πέναλτι, ζήτημα είναι αν 1-2 από αυτά είναι αμφισβητούμενα. Όχι ανύπαρκτα, αμφισβητούμενα δηλαδή σηκώνουν κι άλλες ερμηνείες ή με βάση την πιο κλισέ φράση του ποδοσφαίρου «είναι στην κρίση του διαιτητή».

Θα αναρωτηθεί κάποιος αν έχω κάποιο κληρονομικό χάρισμα και βλέπω το μέλλον. Προφανώς και όχι. Άπλα σε αντίθεση με τον μέσο ποδοσφαιρόφιλο παρακολουθώ πιο στενά τα λεγόμενα εξωαγωνιστικά ζητήματα του πρωταθλήματος τα οποία, πάρα την προσπάθεια διάφορων παπαγάλων να πείσουν για το αντίθετο, όταν τα αφεντικά τους έχουν το πάνω χέρι στο παρασκήνιο, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική κατάταξη των ομάδων. Αυτό που απλά παρατηρούσα συστηματικά και έβγαλα αυτό το συμπέρασμα-πρόβλεψη ήταν οι ορισμοί διαιτητών κάθε αγωνιστική.

Όταν ο αρχιδιαιτητής αφήνει εκτός ορισμών όλους όσους (διαιτητές και VARίστες) δίνουν πέναλτι στον ΠΑΟΚ (ασχέτως ορθότητας της απόφασης) και συγχρόνως διαιτητές με καταφανέστατα λάθη υπέρ άλλων ομάδων ορίζονται κατ' εξακολούθηση, ξέρεις τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι διαιτητές ούτε τίποτα ιερομάρτυρες του ποδοσφαίρου είναι ούτε σφυρίζουν επειδή τους ενδιαφέρει η απόδοση δικαιοσύνης.

Το μόνο κίνητρό τους είναι οι ορισμοί κάτι που σημαίνει ότι η υποκειμενική τους αντίληψη σχετικά με τις φάσεις ενός αγώνα καθώς και οι αποφάσεις που παίρνουν, προσαρμόζονται στα κριτήρια αυτού που αποφασίζει αν θα παίξουν ή όχι. Αν βλέπουν ότι επιβραβεύεται όποιος κάνει λάθη υπέρ π.χ. του ΟΣΦΠ και τιμωρείται όποιος καταλογίζει παραβάσεις υπέρ του ΠΑΟΚ, λογικό είναι να τυχαίνει να κάνουν λάθη που ευνοούν τον ΟΣΦΠ και να μην καταλογίζουν παραβάσεις υπέρ του ΠΑΟΚ.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο τελευταίο ενάμισι μήνα, στην εποχή του VAR να μην δίνονται 2 καταφανέστατα πέναλτι με τον Ατρόμητο, να ακυρώνεται κανονικό γκολ ως επιθετικό φάουλ με τη Λαμία, πέναλτι να γίνεται φάουλ και άλλο πέναλτι στο τέλος να μην δίνεται με την ΑΕΚ (εκεί ήξεραν μόνο στην κόκκινη του Τσιγάρα να επέμβουν). Δεν μιλάω τώρα για μικρά σφυρίγματα και φάσεις που δεν ελέγχονται από το VAR, γιατί αν ασχοληθούμε και με αυτά θα γράψουμε εγκυκλοπαίδεια. Μιλάμε για φάσεις που ελέγχονται από άτομα που τις βλέπουν και τις ξαναματαβλέπουν με όλη τους την άνεση από κάθε πιθανή γωνία και κάθε πιθανό ριπλέι. Βέβαια το σημερινό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ας αφήσουμε στην άκρη τις χαρισμένες κάρτες στους παίκτες του ΠΑΟ και τη σωρεία ανύπαρκτων φάουλ που καταλογίστηκαν στις αμέτρητες βουτιές των παικτών του (ειδικά αυτός ο Πέρεθ πιο πολύ χρόνο πέρασε ξαπλωμένος στο χορτάρι παρά όρθιος). Άντε να δεχτώ ότι η πρώτη φάση (για την όποια ο VAR καλεί αμέσως τον διαιτητή να τη δει) δεν είναι πέναλτι. Το σπρώξιμο στον Άκπομ ενώ έχει την κατοχή απέναντι στον τερματοφύλακα πως μπορεί να δικαιολογηθεί ως μη παράβαση;

Το απλωμένο χέρι του Χουάνκαρ σε εμφανώς μη φυσική θέση (φυσική θέση σημαίνει τα χέρια κατεβασμένα και κολλημένα στο σώμα όχι να περπατάς με απλωμένους τους βραχίονες), πως γίνεται να το παρακολουθούν στο VAR από όλα τα διαθέσιμα ριπλέι και να μην βλέπουν την παράβαση; Πάλι καλά να λέμε που η φάση του γκολ του Ζίφκοβιτς είναι τόσο ξεκάθαρη (στο ριπλέι τουλάχιστον) γιατί αν υπήρχε έστω και η παραμικρή αμφιβολία ότι βρήκε η μπάλα σε κάποια τρίχα του Άκπομ θα το είχαν ακυρώσει. Προσπάθησαν κάνα πεντάλεπτο μπας και βρούνε κάτι αλλά δυστυχώς για αυτούς δεν τα κατάφεραν.

Το σημερινό, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολουθήσουν έχουν προγραμματιστεί προ πολλού. Ούτε τυχαία είναι ούτε μεμονωμένα. Υπήρξε μια ολόκληρη πολιτική από πλευράς ΚΕΔ για να φτάσουμε στο σήμερα. Ας οπλιστούμε με δύναμη κι υπομονή κι ας ελπίσουμε ότι η ομαδάρα του προπονητάρα Λουτσέσκου τα περισσότερα από αυτά θα καταφέρει να τα ξεπεράσει. Δυστυχώς μόνο σε αυτήν μπορούμε να ελπίζουμε καθώς η διοίκηση της ομάδας μας δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει και πολλά. Ας σηκώσει λιγάκι το θέμα επικοινωνιακά να μας δείξει τουλάχιστον ότι θέλει. Δεν γίνεται να αλληθωρίζουν συνεχόμενα όσοι βρίσκονται στο VAR κι εσύ να κάνεις ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Υγ. Όσον αφορά τους φίλους μας τους βάζελους που προσπαθούν και σήμερα (όπως πάντα άλλωστε) να κάνουν το άσπρο μαύρο ένα θα τους πω. Μόνο έτσι μπορούσατε να μας κερδίσετε. Με διαιτησία, τύχη και με την ομάδα μας να έχει το μυαλό της στον προημιτελικό της Πέμπτης. Οι καιροί των «καπετάνιων» τελείωσαν κι όσο και να προσπαθεί σκανδαλωδώς το κράτος να σας αναστήσει φτιάχνοντας σας γήπεδο με λεφτά του κοσμάκη, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μην παραμυθιάζεστε προσπαθώντας να μεγαλοποιήσετε το παραμικρό. Ούτε ομαδάρα γίνατε (όσο κι αν παραδέχομαι ότι το να κερδίσετε τον ΠΑΟΚ είναι πράγματι υπέρβαση όπως κι αν επιτευχθεί) ούτε αποδείξατε τίποτα πλην του ότι στις αντιδράσεις σας ως οργανισμός είστε η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τους καταστροφείς του αθλητισμού.

Διαβάστε ακόμη...