Το who is who του Μaarten van Garderen

O Μaarten van Garderen επιλέχθηκε για να καλύψει τη θέση του ακραίου στην ομάδα volley, για τη σεζόν 2023-2024...
Κουβανός Κουβανός
Το who is who του Μaarten van Garderen

Έτος Γέννησης: 24 Ιανουαρίου 1990

Ομάδα: Σιένα

Ύψος: 2.00 μέτρα

Καρφί: 3.59 μέτρα

Μπλοκ: 3.38 μέτρα

Θέση: Ακραίος

Ο Μaarten van Garderen (φαν Χάρντερεν για το μάθημα Ολλανδικών :P ) ξεκίνησε την καριέρα του το 2009 με τη φανέλα της Σίμπλεξ έχοντας ήδη παραστάσεις με την Κ20 της Εθνικής Ολλανδίας. Θα αγωνιστεί για 2 χρόνια, όταν και το καλοκαίρι του 2011 θα συνεχίσει στην Ορίον. Στο Ντούτινχεμ (η πόλη που εδρεύει η Ορίον) θα γευτεί και τις πρώτες επιτυχίες του κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ολλανδίας, ενώ θα πάρει και προαγωγή στην Εθνική Ανδρών κατακτώντας το European Golden League.

Και εκεί θα αρχίσει η μακροχρόνια σχέση του με την Ιταλία, όπου και θα μεταπηδήσει στην Α2 για λογαριασμό της Κοριλιάνο. Στο "Ιταλικό" ντεμπούτο του θα κάνει μια φοβερή χρονιά με 293 πόντους (45.5% στην επίθεση), 21 μπλοκ, 10 άσσους και 39.2% στην υποδοχή και θα στείλει το δικό του μήνυμα. Το 2013/2014 θα αγωνιστεί στην Μποβέ και στο Πρωτάθλημα Γαλλίας, και το καλοκαίρι του 2014 θα αρχίσει η εκτόξευση. Η Φριντριχσάφεν θα τον αποκτήσει και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ φτάνοντας και στους "8", ενώ θα κατακτήσει το Νταμπλ στη Γερμανία με τον ίδιο να βραβεύεται ως ο καλύτερος επιθετικός.

Και με μαθηματική ακρίβεια θα επιστρέψει στην Ιταλία και για την Α1 Ιταλίας. Αρχικά για την Ρομάνια το 2015/2016 και στη συνέχεια για τη Ραβέννα όπου θα βοηθήσει την ομάδα να πετύχει την 5η θέση το 2016/2017 (που θα της δώσει το εισιτήριο για το Τσάλεντζ Καπ της επόμενης χρονιάς που κατέκτησε) και ο ίδιος θα βραβευτεί ως ο καλύτερος ακραίος του Πρωταθλήματος. Εκεί θα έρθει το καλέσμα της Μόντενα και ο Ολλανδός θα αγωνιστεί για πρώτη φορά δίπλα σε αστέρες όπως ο Ενγκαπέθ και ο Όρναουτ και ως τρίτος ακραίος θα διακριθεί ως μια αξιόπιστη λύση από τον πάγκο.

Η χρονιά δε θα τον βρει με τίτλο, αλλά θα τον βρει να προσελκύει το ενδιαφέρον της Τρεντίνο που θα τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2018. Eκεί έχοντας μπροστά του τους Ράσσελλ και Κοβάσεβιτς θα συμβάλλει τα μέγιστα ως 3ος ακραίος στις μεγαλές κατακτήσεις του CEV Cup και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με τον ίδιο να παίρνει το βραβείο του καλύτερου επιθετικού στο CEV Cup. Το καλοκαίρι του 2019 θα τον βρει στην Κιστέρνα, αλλά ο Κόβιντ θα κόψει τα πλάνα του και θα βάλει παύση στην παραμονή του στην Ιταλία.

Το καλοκαίρι του 2020 θα αγωνιστεί στην Τουρκία και για λογαριασμό της Ζιράατ, όπου εκεί θα γράψει μια εξαιρετική χρονιά. Μαζί με τον Ατανάσοφ και τον Τερ Μάατ θα δημιουργήσουν μια επιθετική γραμμή που θα χαρίσει το Πρωτάθλημα Τουρκίας και τη 2η θέση στο Τσάλεντζ Καπ μετά από μια επική σειρά αναμετρήσεων με τη Μιλάνο. Ο Ολλανδός θα είναι απολαυστικός και θα κατακτήσει και το βραβείο του καλύτερου επιθετικού της διοργάνωσης.

Και με όλα αυτά θα έρθει και ο επαναπατρισμός στην Ιταλία για λογαριασμό της Μόντενα. Ερχόμενος από τον πάγκο θα βοηθήσει του Γιοάντι Λεάλ και Ενγκαπέθ, θα φτάσουν πολύ κοντά στο να φτάσουν στους τελικούς, αλλά τελικά στο τελευταίο παιχνίδι η Περούτζια θα τους στερήσει το όνειρο. Πέρσι θα τον βρούμε να αγωνίζεται στη Σιένα βασικός αλλά παρά τις προσπάθειές του δε θα αποτρέψει τον υποβιβασμό της ομάδας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για έναν ψηλό και αθλητικό κορμί που είναι ο ορισμός του all-around. Είναι καλός στην επίθεση και αυτό είναι ολαφάνερο από τα ποσοστά του στην Ιταλία και την Τουρκία.

Ιταλία

Όπως θα δείτε, επιθετικά (ΑΤΤΑCCO) βρίσκεται στο 45.2% μέσο όρο, 0.22 μπλοκ (MURO) ανά σετ και 0.17 άσσους (BATTUTA) ανά σετ. Γενικά έχει δυνατό σερβίς και πιέζει αποτελεσματικά, ενώ είναι καλός και στο μπλοκ λόγω της σωματοδομής του. Η υποδοχή (RICEZIONE) είναι λίγο στα χαμηλά, όμως δεν είναι απαγορευτική καθώς το Ιταλικό Πρωτάθλημα είναι άλλων ταχυτήτων, ενώ δεν έχει προβλήματα στην πρώτη μπάλα. Επιθετικά φαίνεται ότι μπορεί και στην ψηλή μπάλα αλλά και στη χαμηλή.

Τουρκία

Στην Τουρκία θα δούμε τον Ολλανδό να ολοκληρώνει τη χρονιά με 374 πόντους, έχοντας 3.17 πόντους ανά σετ (374 πόντους σε 118 σετ), 53% αποτελεσματικότητα (303/567 επιθέσεις), 0.41 μπλοκ ανά σετ (48 μπλοκ σε 118 σετ), 0.19 άσσους ανά σετ (23 άσσους σε 118 σετ) και 48% στην υποδοχή (315/650 προσπάθειες).

Εκτίμηση

Είναι ένας παίκτης όντως με πολύ μεγάλη εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο και με παραστάσεις που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε. Εμένα με ανησυχεί κάτι είναι λίγο τα πεσμένα νούμερα που είχε στην επίθεση από το 2021 και μετά. Θα μου πεις ότι είναι η Ιταλία και το Πρωτάθλημα είναι ένας άλλος κόσμος, αλλά είναι κάτι που με προβληματίζει.

Σίγουρα λόγω εμπειρίας περιμένω πάρα πολλά από τον ίδιο, όπως και από τον Ρουσσό. Όμως θα πω ότι είναι μια καλή κίνηση, καθώς πρόκειται για διαφορετικό στυλ παίκτη από αυτό του Ράπτη και κουβαλάει εμπειρία και ικανότητες που προδιαγράφουν μια ποιοτική αναβάθμιση. Περιμένω πολλά στο τάραφλεξ και εύχομαι να είναι υγιής και όλα να πάνε καλά.

WELKOM BEI PAOK MAARTEN!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...