Παρέδωσε μαθήματα βόλεϊ!

H ανάλυση του μεγάλου τελικού και της μεγάλης στιγμής της ομάδας μας ...
Κουβανός Κουβανός
Παρέδωσε μαθήματα βόλεϊ!

Πρώτα απ'όλα θα ξεκινήσω από το φοβερό στατιστικό που δείχνει το πόσο ομάδα είμαστε, και αυτό είναι η επίθεση από άμυνα (η κόντρα μπάλα). Όπως θα παρατηρήσετε είχαμε 50 επιθέσεις από άμυνα και τελειώσαμε το 56% αυτών των επιθέσεων εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που είχε μόλις 33% σε 39 προσπάθειες.

Όλοι οι παίκτες μας έπεσαν σε κάθε επίθεση και κάθε άμυνα για να πετύχουν πόντους. Και αυτό λειτούργησε απόλυτα ευεργετικά στην ομάδα. Και το μεγάλο παράδειγμα βρίσκεται στο 1ο σετ που δεν είμασταν καθόλου καλοί στο κομμάτι αυτό και στο 3ο σετ όπου η ομάδα παρά το ότι έχανε με 18-14, έβγαλε άμυνες και πήρε δύσκολες επιθέσεις και ουσιαστικά έσπασε την ψυχολογία του αντιπάλου και ανέβασε τη δική του. Το αποτέλεσμα; Μια μεγάλη ανατροπή.

Το επόμενο κορυφαίο σημείο που έδειξε την ομαδική λειτουργία ήταν ο επιθετικός πλουραλισμός. Όταν ο Ντε Ντρις ήταν μπλοκαρισμένος για 2.5 σετ, ο Ράπτης, ο Σκρεντάου και ο Βουλκίδης ανέλαβαν δράση και κράτησαν την ομάδα στην επίθεση. Χθες ήταν ο Ντε Ντρις και ο Γιόρνα αντί του Ράπτη. Παρατηρούμε ότι στην κακή μέρα του ενός, ένας άλλος βγαίνει μπροστά.

Στο μπλοκ ανεβήκαμε από το 2ο σετ και μετά και εκτοξευτήκαμε στο 3ο και 4ο σετ. Σταθερά διαβάσαμε τόσο τον Ιντάλγκο, όσο και τον Στερν και όσο περνούσανε τα σετ, η επιθετική τους αποτελεσματικότητα μειώθηκε και είχαμε αρκετά σπασίματα επιθέσεων. Το πράγμα δυσκόλεψε περισσότερο όταν και το σερβίς μπήκε στο παιχνίδι και άρχισε το παιχνίδι του Ολυμπιακού να είναι όλο και πιο προβλέψιμο.

Στο σερβίς είχαμε μεν αρκετά χαμένα, αλλά ουσιαστική πίεση αρχίσαμε να έχουμε από το 2ο σετ και μετά. Γενικά η ομάδα δεν ρίσκαρε στην αρχή, ενώ από το 2ο σετ ο Ράπτης και ο Βουλκίδης ανέλαβαν δράση. Στο 3ο σετ ο Γιόρνα με το τζαμπ φλοτ ήταν καθοριστικός στη μεγάλη ανατροπή από το 18-14, ενώ ο Ντε Ντρις ήταν με εκλαμψεις. Όμως τους κάναμε τη ζημιά στο πιο κρίσιμο σημείο, δηλαδή στο 3ο και 4ο σετ εκεί και όπου πραγματικά δεν μπορούσε ο Ολυμπιακός να σταθεί και μόνο ο Τζιάβρας κρατούσε την υποδοχή.

Στην υποδοχή είχαμε έναν ΠΑΟΚ που δεν ξεκίνησε καλά με τα τζαμπ φλοτ του Ιντάλγκο να κάνουν ζημιά στο 1ο σετ, αλλά από το 2ο σετ ανεβήκαμε δραματικά. Και το αποκορύφωμα ήταν ότι όταν άρχισε ο Ολυμπιακός να πιέζει με πιο επιθετικά σερβίς, όλη η πίσω ζώνη έβγαλε άριστες υποδοχές. Οι Γιόρνα, Κοκκινάκης και Ράπτης ήταν εξαιρετικοί και έκαναν εύκολη τη δουλειά του Ουολς.

Ατομικά είχαμε έναν Ράπτη από άλλο πλανήτη όπου πέρα το τρομακτικό ποσοστό του στην επίθεση, πίεσε από το σερβίς και κράτησε γερά στην υποδοχή όπου έβγαλε 50% θετική και 32% άριστη σε 38 προσπάθειες! Μια εμφάνιση που έδειξε ότι το παιδί αυτό αρχίζει και ωριμάζει.

Ο Γιόρνα μας πίκρανε επιθετικά σήμερα, όμως στην υποδοχή βοήθησε σημαντικά και ειδικά όταν η μπάλα έκαιγε, έβγαλε άμυνες, ενώ από τη γραμμή του σερβίς προκάλεσε θέματα στην αντίπαλη υποδοχή με σημείο αναφοράς το 3ο σετ.

Ο Ντε Ντρις είχε 2 πρόσωπα στην επίθεση. Για 2.5 σετ ήταν πολύ μέτριος και ο Ολυμπιακός τον είχε κλείσει υποδειγματικά, και για το κρίσιμο 1.5 σετ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του. Βέβαια ένα απίστευτο χαρακτηριστικό αυτού του παιδιού είναι ότι όταν κολλάει στην επίθεση θα προσφέρει σε άλλον τομέα σημαντικά. Και το έκανε με το μπλοκ του παίρνοντας κρίσιμους πόντους και συμβάλλοντας στο μπλοκ-άμυνα. Κάτι το οποίο δεν το βρίσκεις εύκολα.

Βουλκίδης και Σκρεντάου ήταν πολύ δυνατοί επιθετικά και στο μπλοκ. Ο πρώτος τελείωσε πολύ καλά αρκετές επιθέσεις, ενώ ήταν εξαιρετικός στο μπλοκ και στο σερβίς. Ο Βουλκίδης έχει αποκτήσει μια πολύ μεγάλη σταθερότητα στο σερβίς του και εξελίσσεται σε μεγάλο όπλο. Ο Σκρεντάου ήταν φοβερός σε αποτελεσματικότητα, ενώ οργάνωσε και αυτός το μπλοκ δείχνοντας το πόσο έχει άλλαξει ο ΠΑΟΚ με την παρουσία του στο φιλέ.

Ο Ουολς ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλός. Ξεκίνησε με αρκετά λαθάκια στο 1ο σετ και ειδικά στο μοίρασμα του παιχνιδιού και στην ποιότητα της πάσας. Σκεφτείτε ότι ό Ράπτης πήρε μόνο 1 επίθεση στο 1ο σετ. Στο 2ο σετ βελτιώθηκε στο δεύτερο κομμάτι, αλλά υπερφόρτωσε αχρείαστα τον Ντε Ντρις, ενώ θα μπορούσαμε να τελειώσουμε νωρίτερα το σετ. Στο 3ο και 4ο σετ ήταν απλά άψογος. Μοίρασε υποδειγματικά, πήρε πόντους, ενώ η πάσα-πάσα-εκτέλεση με τον Γιόρνα ήταν ένα από τα ωραία στιγμιότυπα. Άνοδος από τον Καναδό στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς και με διαψεύδει πανηγυρικά όταν το Δεκέμβρη κόντεψα να ζητήσω δημοψήφισμα για την εξορία του.

Ο Κοκκινάκης ήταν απλά ο Κοκκινάκης. Δηλαδή το καλύτερο λίμπερο στην Ελλάδα και από τους ελάχιστους που στέκονται και στην Ευρώπη. Θέλετε υποδοχή; Κράτησε με το μοναδικό του τρόπο. Θέλετε άμυνες; Σκούπισε τα πάντα. Θέλετε πάσες; Λειτούργησε ως δεύτερος Ουολς. Πραγματικά ένας απίστευτος αθλητής και είναι ευλογία να τον έχουμε και ας ελπίσουμε να μείνει και του χρόνου. Θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Όσο για τον Μιλενκόσκι; Ο προπονητής μας παραδίδει μαθήματα βόλεϊ. Έχω πει πολλές φορές για τη δουλειά του, αλλά σήμερα έδειξε και την τακτική του στο παιχνίδι για άλλη μια φορά. Σωστά τάιμ άουτ όταν η ομάδα κολλούσε. Βρήκε το αδύνατο σημείο του Ολυμπιακού στο φιλέ και με το μπλοκ-άμυνα άρχισε να δημιουργεί προβλήματα, ενώ η έμφασή του στο σερβίς απέφερε το πρόβλημα στην υποδοχή του Ολυμπιακού. Κυρίως η ενέργεια που βγάζει η ομάδα στις άμυνες και κατά τη διάρκεια των σετ, είναι έργο δικό του!

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΡΕΣ ΦΕΤΟΣ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...