Υπερβολές

Σε προηγούμενα σημειώματα μου είχα θίξει το ζήτημα των δηλώσεων, τόσο των προπονητών, όσο και των ποδοσφαιριστών. Προσπάθησα να τις αξιολογήσω, να τις ερμηνεύσω και να τις κριτικάρω. Δεν ξέρω αν πέτυχα το στόχο μου.
Αρχέγονος Αρχέγονος
Υπερβολές

Εκείνο, όμως που σίγουρα έκανα, ήταν ότι ξέχασα να αναφερθώ στις ερωτήσεις που δέχονται.

Δεν θεωρώ τυχαία τη δυσφορία που δείχνουν κυρίως οι προπονητές, σε ορισμένες από αυτές.

Κι αν μεν το αποτέλεσμα είναι θετικό, έχει καλώς. Και καμιά υπερβολή να ειπωθεί, δεν χαλάει τη σούπα. Μες στη χαρά και τα πανηγύρια εύκολα παραβλέπεις πολλά. Όταν όμως χάσεις και υπάρχει πίκρα και στενοχώρια, τότε το πράμα αλλάζει.

Είναι βέβαιο, ότι προπονητής και παίκτες θέλουν πιο πολύ από τον καθένα τη νίκη σε κάθε αγώνα.

Πολύ περισσότερο όταν έρχεται ως απόρροια μιας καλής εμφάνισης. Στο ξεκίνημα κάθε καινούργιας αγωνιστικής περιόδου, ο καθένας επιζητά το καλύτερο.

Στην ελληνική πραγματικότητα, χρόνια τώρα, υπάρχουν τέσσερις – πέντε ομάδες που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ως στόχο τη διάκριση και τον πρωταθλητισμό.

Ως ιδέα είναι πάρα πολύ καλή, φτάνει να βασίζεται σε δεδομένα και επιλογές που να μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο.

Ο πρωταθλητισμός θέλει τα εχέγγυά του. Οργάνωση, στελέχωση, σωστή προετοιμασία και ανάλογη ψυχολογία. Με ευχές και ψευδαισθήσεις δουλειά δεν γίνεται. Ο ρεαλισμός και η ψύχραιμη εκτίμηση των δυνατοτήτων είναι η εγγύηση. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως πολλές φορές οι φίλαθλοι αποδεικνύονται πολύ πιο ψύχραιμοι και ρεαλιστές. Τα πολλά και μεγάλα λόγια γρήγορα χάνονται πίσω από την πρώτη αναποδιά. Και το πιο σημαντικό; Χαλάει και η ψυχολογία, πού είναι τόσο απαραίτητη στην επιτυχία κάθε στόχου.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ερωτήσεις του τύπου, γιατί δεν βάλατε περισσότερα γκολ, γιατί οι τελικές ήταν τόσο λίγες, γιατί οπισθοχώρησε η ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο και ένα σωρό ακόμα.

Μήπως ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο παίζεται με δύο ομάδες; Ή ότι για μια σειρά λόγους υπεισέρχεται και ο παράγων σκοπιμότητα. Όλοι το ίδιο θέλουν και επιδιώκουν, πολύ δε περισσότερο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.

Σ 'ότι αφορά την ομάδα μας, φαίνεται πως βρίσκει τα πατήματά της. Οι προσθήκες κατά πως φαίνεται θα βοηθήσουν. Δεν χρειάζονται υπερβολές και παράλογες απαιτήσεις. Κάτι τέτοιο δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια, που είναι πολύ κακός σύμβουλος.

Εκείνο που πρέπει ν 'αποδεχθούμε όλοι μας, είναι μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να στρέψουμε την προσοχή μας στο ΕΙΝΑΙ κι όχι στο φαίνεσθαι.

Διαβάστε ακόμη...