O Ryley Barnes στο μικροσκόπιο του PaokCuba4!

Μεταγραφή λοιπόν για τον ΠΑΟΚ λίγο πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, καθώς μετά τον Μπουράκη το ρόστερ θα ενισχυθεί και με έναν ακόμα παίκτη.
Κουβανός Κουβανός
O Ryley Barnes στο μικροσκόπιο του PaokCuba4!

Με έναν ακραίο από τον Καναδά αυξάνοντας την Καναδική παρουσία στην ομάδα, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός στο δρόμο της επιστροφής στην κορυφή. Και το όνομα αυτού, Ryley Barnes.

Η απαρχή
Γεννημένος τη 11η Οκτωβρίου 1993 ο Καναδός ακραίος ξεκίνησε την βολεϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. Ένα χρόνο μετά θα συναντήσει στο ίδιο Πανεπιστήμιο, τον μετέπειτα συμπαίκτη του στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα για τα επόμενα 4 χρόνια, στην Εθνική Καναδά και στον ΠΑΟΚ, τον Brett James Walsh. Μάλιστα θα δημιουργηθεί μια "αδελφική" φιλία μεταξύ τους, καθώς η οικογένεια του Walsh θα βοηθήσει και θα στηρίξει τον Barnes δίνοντάς του την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το μεγάλο ταλέντο του. Το αποτέλεσμα; Το 13/14 και το 14/15 το Πανεπιστήμιο θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα με τους 2 φίλους να συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο και τον Barnes να παίρνει το βραβείο του MVP του Πρωταθλήματος το 13/14.

Aπό το Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και στη World League
Στην τελευταία του χρονιά στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ο Barnes μπορεί να μη γευτεί τον τίτλο του Πρωταθλητή αλλά θα γευτεί την πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Ανδρών του Καναδά συμμετέχοντας στο Παναμερικανικό Κύπελλο του 2016. Επόμενος σταθμός η Ευρώπη και συγκεκριμένα η γαλλική Τουρ. Μια παραδοσιακή δύναμη στο Eυρωπαϊκό βόλεϊ θα εμπιστευτεί τότε τον 23χρονο ρούκι και αυτός θα κλέψει την παράσταση. Στην παρθενική του συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Καναδός θα συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του CEV Cup για την περίοδο 2016/2017 (αποκλείοντας και τον ΠΑΟΚ στη φάση των 16) πετυχαίνοντας σε 12 παιχνίδια και 44 σετ 153 πόντους (ο 2ος σκόρερ της διοργάνωσης με 3.48 πόντους ανά σετ) με 50.75% αποτελεσματικότητα (135/266 επιθέσεις), 14 άσσους (3ος καλύτερος στο σερβίς με 0.32 άσσους ανά σετ), 4 πόντους από μπλόκ (0.09 ανά σετ) και σε 308 προσπάθειες για υποδοχή θα έχει 21.10% άριστες. Παράλληλα σε επίπεδο Εθνικής θα καθιερωθεί ως βασικό στέλεχος της ομάδας και θα τη βοηθήσει να κατακτήσει και την 3η θέση στη World League επικρατώντας 1-3 των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνοντας το μήνυμα ότι έρχεται να ταράξει τα νερά στο χώρο του βόλεϊ.

Μια προπόνηση που άλλαξε τα πάντα
Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις με την Τουρ θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον και άλλων ομάδων από μεγαλύτερης δυναμικότητας Πρωταθλήματα με τον Καναδό να μετακομίζει στη Ρωσία για λογαριασμό της Ουράλ Ούφα. Στο Ρωσικό Πρωτάθλημα θα έχει γεμάτες εμφανίσεις και παρά το γεγονός ότι η Ούφα δε θα κατακτήσει κάποιο τίτλο, το ενδιαφέρον για τον Καναδό θα μεγαλώσει βάζοντας στο παιχνίδι πια και ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας ομάδες. Το καλοκαίρι του 2018 η πανίσχυρη Λούμπε θα συμφωνήσει με τον παίκτη και ο Ryley θα γίνει κάτοικος Ιταλίας, έτοιμος να κατακτήσει τα πάντα με τους Cucinieri. Όμως η μοίρα θα παίξει ένα περίεργο παιχνίδι στον ίδιο. Με φόντο το Volleyball Nations League σε μια προπόνηση με την Εθνική θα τραυματίσει σοβαρά τον αστράγαλό του και εκεί θα δει όλα να γυρίζουν ανάποδα. Ο τραυματισμός θα αποδειχθεί σοβαρός με τη Λούμπε να ακυρώνει τη μεταγραφή του και ο ίδιος να μένει στα πιτς για 5 μήνες. Και σα μην έφτανε αυτό θα χάσει μια πολύ καλή ευκαιρία να εκπροσωπήσει ξανά την Εθνική στο υψηλότερο επίπεδο.

Η επανάκαμψη, η παραμονή στην Ιταλία και ο κορωνοϊός
Παρά τον τραυματισμό του ο Barnes δε θα το βάλει κάτω και θα καταφέρει να παραμείνει στην Ιταλία και να αγωνιστεί για λογαριασμό της Πάντοβα για το υπόλοιπο της σεζόν 2018/2019. Σε 14 παιχνίδια και 33 σετ θα πετύχει 62 πόντους με 51/125 επιθέσεις και 40.8% αποτελεσματικότητα, 7 άσσους (0.21 άσσοι ανά σετ), 4 πόντους από μπλόκ (0.12 ανά σετ) και σε 161 προσπάθειες για υποδοχή θα έχει 26.1% άριστες. Οι εμφανίσεις αυτές και ο αγώνας για την επιστροφή θα του δώσουν και πάλι θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για το ΝORCECA Champions Cup το 2019. Έπαιξε λίγο αλλά είδε την Εθνική του να κατακτά την 3η θέση με τον ίδιο να δείχνει να αφήνει πίσω του αυτό το δύσκολο διάστημα. Οι εμφανίσεις του θα δώσουν στην Πάντοβα την αφορμή να τον κρατήσουν και για τη χρονιά 19/20. Ο Barnes θα ξεκινήσει δυναμικά και θα καθιερωθεί ως βασικό γρανάζι της ομάδας στην προσπάθειά της να βγει στην Ευρώπη. Όμως για άλλη μια φορά η μοίρα θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα και η πανδημία του κορωνοϊου θα ανατρέψει το σκηνικό και θα διακόψει πρόωρα το Πρωτάθλημα και την ανοδική πορεία του Barnes με την Πάντοβα να μένει στην 7η θέση αλλά να φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας. Μέχρι τη διακοπή του Πρωταθλήματος, ο Καναδός σε 19 παιχνίδια και 60 σετ θα πετύχει 81 πόντους με 67/150 επιθέσεις και 44.7% αποτελεσματικότητα, 7 άσσους (0.12 άσσοι ανά σετ), 7 πόντους από μπλοκ (0.12 ανά σετ) και σε 289 προσπάθειες για υποδοχή θα έχει 28.9% άριστες.

Ανενεργός, αλλά αποφασισμένος για το μεγάλο comeback
Τη χρονιά 2020/2021 και με την πανδημία να έχει αλλάξει δραματικά την κατάσταση, ο Barnes θα αποφασίσει να επιστρέψει στον Καναδά και να μην αγωνιστεί σε ομάδα θέλοντας να βρίσκεται κοντά στους δικούς του φοβούμενος κιόλας την εξάρση του ιού και εστιάζοντας στο να επανέλθει ακόμα περισσότερο στα ατομικά επίπεδα πριν τον τραυματισμό του. Παρά το γεγονός ότι δε θα αγωνιστεί σε κάποια ομάδα θα κληθεί και πάλι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προκειμένου να βοηθήσει την Εθνική Καναδά να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Εθνική Καναδά θα τα καταφέρει, αλλά ο Ryley θα αγωνιστεί ελάχιστα καθώς οι John Perrin και Stephen Maar αποτελούν πλέον το δίδυμο ακραίων της Εθνικής με τον ίδιο να μη συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα για τους Ολυμπιακούς. Όμως δε θα το βάλει κάτω και θα συνεχίσει τον προσωπικό του αγώνα να επιστρέψει δυναμικά και εκεί η μοίρα θα του χαμογελάσει. Τον Ιανουάριο του 2022 θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να δοκιμαστεί από τον ΠΑΟΚ και θα βρει μετά από 4 χρόνια τον φίλο του, Brett, στην ομάδα. Οι προσπάθειες του Barnes για να παραμείνει σε πολύ καλό επίπεδο θα δικαιωθούν, καθώς θα αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις παρά το χρόνο απουσίας του και θα ενταχθεί στην ομάδα για το υπόλοιπο της σεζόν παίζοντας και πάλι μαζί με τον πολύ καλό του φίλο.

Λίγα λόγια για τον παίκτη
Ως γνήσιο μέλος της Καναδικής σχολής ο 28χρονος ακραίος φημίζεται για την αθλητικότητά του και τον επαγγελματισμό του. Επρόκειτο για ένα παίκτη που δουλεύει όλους τους τομείς του παιχνιδιού του. Είναι ένας all-around ακραίος που συνεισφέρει τόσο στην επίθεση, όπου είναι και το δυνατό του σημείο, όσο και στην υποδοχή. Στην Ιταλία αποτελούσε τον ακραίο-υποδοχέα της Πάντοβα, συμβάλλοντας σημαντικά στην υποδοχή και επιτρέποντας στον Yuki Ishikawa να παίρνει τις περισσότερες επιθετικές ενέργειες. Επιπλέον είναι πολύ καλός στο σερβίς, όπου δυσκόλεψε αρκετές φορές την αντίπαλη υποδοχή, ενώ με ύψος 2.00 μέτρα βοηθάει ουσιαστικά στο μπλοκ. Λόγω της αθλητικότητάς του βοηθάει και στην άμυνα, ενώ αρκετές φορές έχει τελειώσει με επιτυχία επιθέσεις από "χαλασμένες" υποδοχές.

Είναι ένας παίκτης που έχει τεράστιες δυνατότητες και πάνω απ' όλα μαχητής. Ένας παίκτης που θα προσφέρει πολλά όχι μόνο στο rotation της ομάδας, αλλά και ως βασικός παίκτης σύντομα. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς αν δεν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και μπορεί να γίνει ο ρυθμιστής πολλών καταστάσεων στη συνέχεια. Ο δρόμος είναι δύσκολος, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αγωνιστική απραξία. Όμως η κατάστασή του δίνει θετικά μηνύματα για τη συνέχεια, ενώ μαζί με έναν πασαδόρο που γνωρίζει όσο κανέναν άλλο, μπορεί να καταφέρει να πετύχει το μεγάλο του στόχο. Την επιστροφή στο υψηλό επίπεδο!!!

Και μια σύντομη εικόνα του παίκτη:

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...