Η τακτική ανάλυση της Μακάμπι

Η Μακάμπι Χάιφα, όπως και η Σαχτέρ Καραγκαντί αντιπροσωπεύουν το άγνωστο στο ευρύ κοινό που έχει ελάχιστη εώς μηδαμινή τριβή με τα πρωταθλήματα του Ισραήλ και του Καζακστάν.
Η τακτική ανάλυση της Μακάμπι

Αν εξαιρέσει κανείς τις γνώριμες από τα ελληνικά γήπεδα φιγούρες των Ρούμπεν Ράγιος, Εντιν Τσότσαλιτς, Σιμόν Αμπουχαζίρα, η υπόλοιπη ομάδα του αντιπάλου του ΠΑΟΚ είναι ένα ερωτηματικό.

Το paokfc.gr θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει τους Ισραηλινούς με τη βοήθεια της στατιστικής. Ο Αρικ Μπενάντο χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές διατάξεις ανάλογα με τα δεδομένα του αντιπάλου. Στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Αλκμααρ για την πρώτη αγωνιστική προτίμησε ένα πιο επιθετικογενές 4-3-3 προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα κενά στην άμυνα των Ολλανδών που μακριά από το AFAS Stadion έχουν δείξει ευάλωτοι.

Στο γηπεδάκι με τα μπλε

 

Κόντρα στη Σαχτέρ πραγματοποίησε αρκετές αλλαγές τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε σύστημα επιλέγοντας το 4-1-4-1, το οποίο αρχικά δεν του βγήκε (η Σαχτέρ προηγήθηκε 2-0), αλλά εν τέλει έδωσε στη Μακάμπι το βαθμό της ισοπαλίας.

Στο γηπεδάκι με τα κόκκινα

Η Μακάμπι είναι από τις ομάδες που στα δύσκολα παιχνίδια προσπαθεί να αμυνθεί κρατώντας όσο περισσότερο μπορεί τη μπάλα στα πόδια της προκειμένου να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να πλησιάσει στο τέρμα της. Ετσι εξηγείται και το στατιστικά παράδοξο γεγονός ότι μακριά από την έδρα της έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής της μπάλας. Το 48% στο ματς με την Αλκμααρ, έγινε 68% κόντρα στην Καραγκαντί. Τα συγκεντρωτικά στατιστικά στα εκτός έδρας ματς της Μακάμπι:

Αυτό που παραμένει σταθερό ανεξαρτήτως σχηματισμού ή προσώπων είναι η τάση της Μακάμπι να παίζει με πολλές κοντινές, σίγουρες πάσες στην προσπάθειά της να φτάσει στην αντίπαλη εστία. Κατά μέσο όρο οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν 382 μεταβιβάσεις ανά παιχνίδι με το 81% από αυτές να είναι εύστοχες.  Συγκεκριμένα, το passing game της Μακάμπι αναλύεται ως εξής:

Τρόπος ανάπτυξης

Τρόπος ανάπτυξης εκτός έδρας

Οι πολλές εναλλαγές της μπάλας – κυρίως στη μεσαία γραμμή – δεν βοηθούν τη Μακάμπι να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή. Το 63% των τελικών ενεργειών της γίνεται με σουτ εκτός περιοχής και το 75% των προσπαθειών εκδηλώνονται από τον άξονα.

Αντιθέτως, η Μακάμπι επιτρέπει στον αντίπαλό της να πατάει στη δική της περιοχή. Μακριά από την έδρα της… τρώει το 60% των φάσεων μέσα από την περιοχή της και πιο συγκεκριμένα το 13% από το ύψος της μικρής περιοχής, όντας περισσότερο ευάλωτη στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο ρόλος του Ράγιος

Ενας από τους πιο επικίνδυνους παίκτες της Μακάμπι είναι ο Ρούμπεν Ράγιος που δεν χρησιμοποιείται στα άκρα – όπως στον Αστέρα Τρίπολης – αλλά στον άξονα. Είτε ως δεξιός ενδιάμεσος στο 4-3-3, είτε ως κεντρικό χαφ στο 4-1-4-1.

Οι άλλοι δύο ποδοσφαιριστές που πρέπει να προσεχθούν είναι ο Αμπουχατζίρα που συνήθως ξεκινά ως δεξί εξτρέμ και συγκλίνει προς το κέντρο και ο Αλόν Τουργκεμάν που αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης.

Διαβάστε ακόμη...