Facts & Figures για το Λέφσκι-ΠΑΟΚ

Το paokfc.gr σας βάζει από νωρίς στο κλίμα της αναμέτρησης κόντρα στη Λέφσκι στη Σόφια για τον 2ο προκριματικό γύρο UEFA Europa Conference League.
Facts & Figures για το Λέφσκι-ΠΑΟΚ

Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με το background της αναμέτρησης.

Αυτή είναι η 57η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ για τα προκριματικά κάποιας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η δεύτερη φορά που ξεκινά από τους προκριματικούς γύρους το Conference League, στην δεύτερη σεζόν της διοργάνωσης.

Την περσινή χρονιά σημείωσε δύο προκρίσεις και μπήκε στους ομίλους και τελικά έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού, με την Μαρσέιγ να τον αφήνει εκτός. Αυτά τα 16 ματς που έδωσε ήταν και τα περισσότερα και έσπασαν την επίδοση της σεζόν 2010-11 με 12 αναμετρήσεις, η οποία είχε ισοφαριστεί ακόμη πέντε σεζόν.

Σε αυτή την ιστορία των προκριματικών που ξεκίνησε από το μακρινό 2004 και τα παιχνίδια με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, μετρά συνολικά 56 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 24 νίκες, 15 ισοπαλίες και 17 ήττες με τα γκολ να είναι 92 υπέρ και 63 κατά.

Ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί επτά σεζόν στα προκριματικά του Champions League. Η πρώτη ήταν το 2004-05 με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η δεύτερη με τον Άγιαξ το 2010-11, η τρίτη το 2013-14 στον τρίτο προκριματικό με την Μέταλιστ και στη συνέχεια με την Σάλκε, ενώ το 2016-17 αντιμετώπισε πάλι τον Άγιαξ για τον τρίτο προκριματικό γύρο. Το 2018-19 ξεκίνησε με αντίπαλο την Βασιλεία, την οποία απέκλεισε με δύο νίκες, στη συνέχεια άφησε εκτός την Σπάρτακ Μόσχας, ενώ αποκλείστηκε από την Μπενφίκα.

Το 2019-20 αντιμετώπισε για τρίτη φορά τον Άγιαξ στον τρίτο προκριματικό γύρο. Το 2020-21 αντιμετώπισε την Μπεσίκτας σε μονό αγώνα και την απέκλεισε με νίκηη 3-1, στη συνέχεια βρήκε μπροστά του την Μπενφίκα, την οποία άφησε εκτός με νίκη 2-1 κι τεικά αποκλείστηκε από την Κράσνονταρ με δύο ήττες.

Συνολικά μετρά 22 αναμετρήσεις με απολογισμό πέντε νίκες, οκτώ ισοπαλίες και εννιά ήττες. Μάλιστα οι πέντε από τις επτά ισοπαλίες είναι μακριά από την Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έχει σημειώσει 32 γκολ σε αυτά τα παιχνίδια και έχει δεχθεί 37, με τον Πρίγιοβιτς να έχει τέσσερα, τον Δημήτρη Πέλκα τρία και τους Χρήστο Τζόλη, Ελ Καντουρί , Βλάνταν Ίβιτς, Στέφανο Αθανασιάδη και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ να έχουν από δύο.

Ο ΠΑΟΚ έχει βρεθεί εννέα φορές στην φάση των προκριματικών του Europa League και μετρά πέντε προκρίσεις έναντι τεσσάρων αποκλεισμών. Την τελευταία, το 2019-20 έμεινε εκτός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας, αφού είχε αποκλεισεί αρχικά από τα προκριματικά του Champions League στα παιχνίδια με τον Άγιαξ.

Αυτός ήταν ο δεύτερος διαδοχικός απόκλεισμός, αφού το 2017-18 έμεινε εκτός από την Έστερσουντς, αφού είχε αποκλείσει την Ολιμπίκ Ντόνετσκ στον προηγούμενο γύρο. Αυτός ο αποκλεισμός είχε έρθει έπειτα από τρεις διαδοχικές προκρίσεις κόντρα σε Ζίμπρου (2014-15), σε Μπρόντμπι (2015-16) και Ντιναμό Τιφλίδας (2016-17).

Το 2012-13 αποκλείστηκε από την Ραπίντ με νίκη μέσα στην Τούμπα με 2-1 και ήττα στην Βιέννη με 3-0. Ενδιάμεσα τα κατάφερε με την Κάρπαντι (2011-12) και την Φενέρμπαχτσε (2010-11), ενώ αποκλείστηκε την πρώτη φορά που άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής των ομίλων από την Χέρενφεν (2009-10) με 1-1 στην Τούμπα και 0-0 στην Ολλανδία.

Συνολικά σε αυτές τις εννέα παρουσίες στα προκριματικά έχει δώσει 30 αγώνες και μετρά 17 νίκες, επτά ισοπαλίες κι έξι ήττες. Τα γκολ είναι 54-23 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Στο Conference League συμμετείχε πέρσι στην παρθενική σεζόν της διοργάνωσης και έδωσε δύο προκρικατικούς γύρους. Στα διπλά παχνίδια με την Μποέμιανς ηττήθηκε στην Ιρλανδία με 2-1 και επικράτησε με 2-0 στην Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν οι αναμετρήσεις με την Ριέκα, όπου το 1-1 της Τούμπας ακολούθησε η νίκη με 2-0 στην Κροατία που έδωσε την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης.

Μια ακόμη φορά έχει αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ ομάδα από την Βουλγαρία. Ήταν η Λοκομοτίβ Πλόβντιβ τη σεζόν 1983-84 για τον πρώτο γύρου του Κυπέλλου UEFA.

Ο Δικέφαλος επικράτησε με 2-1 εκτός έδρας στην πρώτη αναμέτρηση χάρη στα γκολ που σημείωσαν ο Χρήστος Δημόπουλος και ο Βασίλης Γεωργόπουλος, ενώ στο 72ο λεπτό είχε μειώσε το σκορ με πέναλτι ο Σάντκοφ. Στην ρεβάνς την Τούμπας, ο Ερανοσιάν έβαλε μπροστά στο σκορ το 13ο λεπτό την Λοκομοτίβ, αλλά τα γκολ που ήρθαν από τον Γιώργο Κωστίκο (44′), Γιώργο Σκαρτάδο (68′) και Χρήστο Δημόπουλο (75′) έγραψαν το τελικό 3-1 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Στον δεύτερο γύρο εκείνης της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά του την Μπάγερν Μονάχου και μετά τις δύο λευκές ισοπαλίες ανάμεσα στις δύο ομάδες, αποκλείστηκε με σκορ 9-8 στα πέναλτι.

Διαβάστε ακόμη...