Ριέκα: Ένα αουτσάιντερ στις ακτές της Αδριατικής

Πρώτη επιλογή ανάμεσα στις μεσαιωνικές παραμυθένιες πόλεις της Κροατίας και ιδιαιτέρως των ακτών της, δεν είναι.
Ριέκα: Ένα αουτσάιντερ στις ακτές της Αδριατικής

Μα είναι γοητευτική η Ριέκα, ταξιδιωτικό αουτσάιντερ, σαφώς πιο ήσυχο από τα πολύβουα δαλματικά θέρετρα, με βαριά ιστορία, περίτεχνα κτίρια, ζωντάνια, πολύ χρώμα και υπέροχες παραλίες, λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης.

 Ιστορία

Η πολιτιστική πρωτεύουσα 2020 θυμίζει Ιταλία. Τα αρχοντικά σπίτια στο κέντρο της παλιάς πόλης αποπνέουν έναν αέρα γερμανικών, ιταλικών και ουγγρικών επιρροών. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, άλλωστε η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν ιταλική, με έντονο πάντως τον τοπικό χαρακτήρα, αν και η επιρροή της θαλάσσιας υπερδύναμης Βενετίας, ήταν εμφανής.Η ονομασία της πόλης (Ριέκα κατά τους Κροάτες, Φιούμε κατά τους Ιταλούς) σημαίνει ποταμός, καθότι είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του μικρού ποταμού Ργιετσίνα. Είναι το κύριο λιμάνι της Κροατίας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της με περίπου 145.000 κατοίκους. Από τον 5ο αιώνα η πόλη άλλαζε χέρια. Από τους Φράγκους στους Κροάτες και στους Μαγιάρους μέχρι το 1466 που βρέθηκε στην κυριαρχία της Αυστρίας. Μετά την ήττα της Αυστροουγγαρίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περιήλθε στην Ιταλία, αλλά μετά την ήττα του άξονα και την παραχώρηση της πόλης στους Γιουγκοσλάβους ο ιταλόφωνος πληθυσμός ουσιαστικά εκδιώχτηκε από την πόλη. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, η Κροατία πέρασε στη διακυβέρνηση του Τίτο. Η βιομηχανία που είχε στηθεί επί εποχής των Αψβούργων επεκτάθηκε. Με τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια ζάχαρης και χαρτιού η Ριέκα ήταν ένα υπόδειγμα σοσιαλιστικής πόλης.Πλέον η οικονομία της πόλης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θαλάσσιες μεταφορές, τα ναυπηγεία και τον τουρισμό. Η Ριέκα φημίζεται, μεταξύ άλλων, για το καρναβάλι της και για το φαγητό της. «Οταν είστε στην Κροατία να τρώτε όπως τρώνε οι Κροάτες», λένε αυτοί που γνωρίζουν. Υπάρχει τεράστια ποικιλία από λιχουδιές για να επιλέξετε και πολλά παραδοσιακά πιάτα για κάθε περίσταση.Οσον αφορά στα αξιοθέατα, ας κάνουμε μια σύντομη βόλτα:

Κάστρο Trsat

Tο κάστρο Trsat και η εκκλησία της Παναγίας του Trsat βρίσκονται ψηλά πάνω σε ένα λόφο με θέα ολόκληρη την Ριέκα. Ο πιο ενδιαφέρων τρόπος για να φτάσετε είναι από το κέντρο της πόλης μέσω ενός υπέροχου προσκυνηματικού μονοπατιού που οδηγεί από το Titov Trg στον ποταμό Rjecina, μέχρι την Stairway του Petar Kruzic και κατά μήκος ενός ευχάριστου μονοπατιού. Η εκκλησία της Παναγίας του Trsat είναι γνωστή για την "θαυματουργή" εικόνα της Μαρίας, η οποία πιστεύεται ότι έχει ζωγραφιστεί από τον Άγιο Λουκά.

Καθεδρικός ναός Ριέκα

Γνωστός και ως καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, είναι μια μπαρόκ εκκλησία, με βάση ένα μοναδικό στρογγυλό πάτωμα, στην καρδιά της παλιάς Ριέκα. Ο σταυρός του 13ου αιώνα που κοσμεί το ναό, σύμφωνα με το μύθο, άρχισε να αιμορραγεί όταν μια δυσαρεστημένη γυναίκα πέταξε μια πέτρα πάνω του.

Guvernerova Palača

Το διοικητικό παλάτι (Guvernerova Palača) στεγάζει τώρα το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της Παράκτιας Κροατίας. Αυτό το υπέροχο παλιό νεοαναγεννησιακό κτίριο, χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και αξίζει τον κόπο για μια βουτιά στην αύρα του καλά διατηρημένου μεγαλείου του.

Capuchin Εκκλησία της Παναγίας της Lourdes

Ενα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Ριέκα – εικόνα καρτ ποστάλ – η εκκλησία Capuchin της Παναγίας της Λούρδης (Kapucinska Crkva) είναι μια θαυμάσια παλιά εκκλησία, που άρχισε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1900 για να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο από το θαύμα της Λούρδης.

Korzo

Παραλιακός πεζόδρομος με καταστήματα και καφέ. Ναι μεν τουριστικός, αλλά χρωματιστός, ωραία θορυβώδης δρόμος κα ιδιαιτέρως ζωντανός.

Sablićevo Beach

Ομορφη παραλία, μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης. Προφανώς είναι πολυσύχναστη το καλοκαίρι, μα αυτή η εποχή είναι μάλλον ιδανική για να την απολαύσετε.

Διαβάστε ακόμη...