Με απλά λόγια

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν έντονα τον κόσμο του ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα ήταν το νέο γήπεδο της ομάδας. Η πρόταση του κ. Μυστακίδη για την κατασκευή του, καθώς και η συζήτηση που είχε με τον ΑΣ, τάραξαν τα νερά.
Αρχέγονος Αρχέγονος
Με απλά λόγια
Photo Credits: @PAOKFC

Στη συνέχεια ήρθε και η... επιστολή, γεγονός που ταρακούνησε για άλλη μία φορά τα πράγματα. Παράλληλα, είχαμε και την φυσική παρουσία του κ. Σαββίδη – μαζί με τη γνωστή του ομιλία – μετά από 5,5 χρόνια απουσίας.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να περιχαρακωθούν οι δύο πλευρές ακόμη πιο έντονα. Με αυτήν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, είναι λογικό και επόμενο να αναζητά ο καθένας να βρει τις δικές του απαντήσεις.

Γι' αυτό και πολλοί σύνδεσμοι φίλων της ομάδας ζητούν σύγκλιση για να συζητηθούν όλα τα παραπάνω. Εμείς, με τη σειρά μας, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τη συνέχεια όσο πιο απλά γίνεται.

Είναι γνωστό πως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες λειτουργούν βάσει νόμων και διατάξεων που καθορίζουν τη λειτουργία τους. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητικούς συλλόγους. Στην προκειμένη περίπτωση, η συνύπαρξη του ΑΣ και της ΠΑΕ διαμορφώνει μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη κατάσταση.

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την συνέχεια:

Ας υποθέσουμε πως ο ΑΣ τα βρίσκει τελικά με κάποιον τρόπο με τον κ. Μυστακίδη. Παράλληλα, η ΠΑΕ ακολουθεί το δικό της δρόμο, βασισμένη στο δικό της σχέδιο. Μια πιθανή λύση θα ήταν να περάσει το γήπεδο στον κ. Μυστακίδη. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που αποκλείστηκε κατηγορηματικά από τον κ. Σαββίδη.

Οπότε, τι έχουμε; Το γήπεδο να παραμένει στην ιδιοκτησία του ΑΣ, ενώ ο κ. Μυστακίδης να έχει πληρώσει χωρίς να έχει τίποτα στα χέρια του. Εκτός κι αν ο ΑΣ τελικά αποφασίσει να πουλήσει την ιδιοκτησία του γηπέδου. Γιατί, ειλικρινά, δεν φαντάζομαι να πληρωθούν 150-200 εκατομμύρια για… το τίποτα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΠΑΕ θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση του γηπέδου. Για φανταστείτε, σε μια πιθανή περίπτωση διαφωνίας, η ομάδα να παίζει σε άλλο γήπεδο – σε ποιο άραγε; – και η νέα Τούμπα να στέκει άδεια και αγέρωχη, χωρίς κόσμο και αθλητές.

Συνεπώς, το ξεκάθαρο συμπέρασμα είναι πως ΑΣ και ΠΑΕ πρέπει να συνεχίσουν μαζί, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Εκτός κι αν κάποιος μπορεί να φανταστεί μια διαφορετική συνέχεια.

Γιατί, κατά την προσωπική μου άποψη, η πρόταση για την κατασκευή του γηπέδου είναι ένας έμμεσος τρόπος να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να περάσει σε άλλα χέρια.

Οι κανόνες που διέπουν τις Ανώνυμες Εταιρείες είναι σίγουρα πιο αυστηροί, κάτι που κάνει πολύ δύσκολο το να ξεπεραστούν ή να παρακαμφθούν. Αντίθετα, στην περίπτωση του ΑΣ, μια γενική συνέλευση αρκεί για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η οποιαδήποτε απόφαση της ΠΑΕ έχει μεγαλύτερη ισχύ και βάση.

Στην άλλη περίπτωση, είναι ξεκάθαρη η αδυναμία των όποιων αποφάσεων. Είναι γνωστό πως μια γενική συνέλευση είναι έγκυρη όταν υπάρχει η απαρτία που ορίζεται από το καταστατικό του ΑΣ. Όμως, μπορεί και να αποφασίσει με όσους απλώς παρίστανται τη στιγμή της ψήφισης.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Είκοσι, τριάντα ή και πενήντα άτομα μπορούν να αποφασίσουν για τα πάντα.

Αντίθετα, στην περίπτωση της ΠΑΕ, εφόσον οι περισσότερες μετοχές ανήκουν στον μεγαλομέτοχο, δεν μπορούν να περάσουν εύκολα τα όποια "παιχνίδια" και "τερτίπια".

Με άλλα λόγια και πολύ πιο απλά, ας κρατήσουμε ό,τι θετικό έχει προκύψει, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, από όλη αυτή τη διαμάχη. Και ας το στηρίξουμε φανατικά, για την ανασυγκρότηση που φαίνεται πως προσπαθεί να γίνει.

Ας περιμένουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία και πίστη, για χάρη των χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων που το αξίζουν.

Διαβάστε ακόμη...