Μεγάλη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση

Πάνω από 720.000 φιλάθλους έχει ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα γερμανικής εταιρείας (στον αριθμό αυτό δεν προσμετρώνται οι Έλληνες του εξωτερικού)
Μεγάλη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση

Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα της «Sport + Markt» - γερμανική εταιρεία επιχειρηματικών και οικονομικών ερευνών με έδρα την Κολωνία- πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και τα αποτελέσματά της, είδαν τμηματικά το φως της δημοσιότητας σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενης και της χώρας μας.

Το γερμανικό περιοδικό «Kicker» ήταν το τελευταίο που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ακόμα ένα ενδιαφέρον κομμάτι της συγκεκριμένης έρευνας. Να σημειωθεί ότι η έρευνα ήταν ουσιαστικά μία τηλεφωνική δημοσκόπηση που έκανε η γερμανική εταιρεία σε 16 χώρες της Ευρώπης.

Εκτός από την Ελλάδα πήραν μέρος σε αυτήν και η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Κροατία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Εξακόσιοι άνθρωποι από κάθε χώρα ρωτήθηκαν για την αγαπημένη τους ομάδα.

Στην Ελλάδα, το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε υποστηρικτής του ολυμπιακού, το 29% του παναθηναϊκού, το 14% της αεκ και το 13% του ΠΑΟΚ. Το υπόλοιπο 7% μοιράστηκε κυρίως ανάμεσα στους άρη Θεσσαλονίκης, λάρισα και οφη που πλησίασαν ή ξεπέρασαν το 1% (σ.σ. η εταιρεία δεν είχε τα ακριβή ποσοστά) και σε διάφορες άλλες ομάδες που έμειναν κάτω απ’ την ποσοστιαία μονάδα.

Το πανευρωπαϊκό δείγμα που εξετάστηκε αφορά συνολικά 9.600 άτομα (ηλικίες 15-69) στα οποία αρέσει το ποδόσφαιρο και παρακολουθούν αγώνες (είτε ζωντανά στα γήπεδα είτε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες).

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έρευνα της γερμανικής εταιρείας, στη χώρα μας κατοικούν 5,4 εκατομμύρια χαρακτηρισμένοι σαν «πολύ ποδοσφαιρόφιλοι». Με αναγωγή στο συνολικό φίλαθλο πληθυσμό της Ελλάδας οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είμαστε περίπου 720.000 χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και οι χιλιάδες Έλληνες Παοκτσήδες του εξωτερικού …

Η έρευνα αφορά καθαρά τους ποδοσφαιρόφιλους Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα. Έτσι τα 5,4 εκατομμύρια κατανέμονται ως εξής: 2 εκ ολυμπιακοί, 1,5 εκ. παναθηναϊκοί, 800 χιλ. φίλοι της αεκ ,   720 χιλ υποστηρικτές του ΠΑΟΚ και οι υπόλοιποι δήλωσαν φίλαθλοι μικρότερων ομάδων. Όπως καταλαβαίνουμε η δύναμη του ΠΑΟΚ είναι τεράστια, αναλογιζόμενοι ότι ο μεγάλος αυτός αριθμός φιλάθλων στη χώρα μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν προστεθεί και ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι Βορειοελλαδίτες και Παοκτσήδες.

Επίσης στης έρευνα –σύμφωνα με τα όσα έδωσε μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία- δεν μπορεί μετρηθεί η "αγοραστική" δύναμη των φιλάθλων κάθε ομάδας, δηλαδή το πόσο ενεργοί είναι αυτοί (αγορά διαρκείας, εκδρομές, παρουσία στους αγώνες της ομάδας τους γενικότερα).

Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι εδώ στην πατρίδα μας, λόγω της μεγάλης προπαγάνδας των ελληνικών ΜΜΕ -με έδρα την Αθήνα- πολλοί δηλώνουν φίλαθλοι αθηναϊκών ομάδων χωρίς να έχουν δει ποτέ από κοντά την ομάδα την οποία δήλωσαν στη δημοσκόπηση ότι προτιμούν…

Τέλος διατηρούμε μια επιφύλαξη για το κατά πόσο μπορεί να γίνει αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό της χώρας μας ένα δείγμα 600 ατόμων. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου όπως όλοι ξέρουν, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ γεωγραφικά βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και εκεί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία!

 

Διαβάστε ακόμη...