ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στον τελικό Κυπέλλου Κ19
SHARE:

Το κύπελλο διεξήχθη με τη μορφή μονών αγώνων knock– οut σε τέσσερις φάσεις. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-0 τον ΟΦΗ, 3-0 την ΑΕΚ και 1-2 τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας, στον ημιτελικό. Όσο για τον Ολυμπιακό, κέρδισε στα πέναλτι τον Ατρόμητο (0-0 η κανονική διάρκεια), επικράτησε 3-0 του Άρη και 4-1 του Βόλου στον ημιτελικό. Να σημειωθεί ότι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κρίθηκαν κρίθηκαν ισοδύναμοι στο σκοράρισμα, αφού στα τρία αυτά παιχνίδια πέτυχαν από επτά συνολικά γκολ η κάθε ομάδα. Στον τελικό, τυπικά γηπεδούχος είναι ο Ολυμπιακός.
Η ομάδα αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής 23.05 για την Κρήτη. Θα προπονηθεί στις 13:00 στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης». Η προπόνηση θα είναι ανοιχτή για τα ΜΜΕ τα πρώτα 15 λεπτά.
Στην αποστολή του ΠΑΟΚ θα συμπεριληφθούν 23 παίκτες με το τεχνικό team να μην έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Καλαϊτσίδη, Τσίτσκα, Παπανικόπουλο και Κρομμύδα.
• Στον τελικό Κυπέλλου Super League K19 θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία Video Assistant Referee (VAR).
• Ο τελικός θα προβληθεί απευθείας από τα κανάλια Novasports (NOVASPORTS 2 HD), το WEB TV του Novasports.gr καθώς και από το κανάλι Novasports στο YouTube.
• Σε περίπτωση ισοπαλίας (το ματς είναι 90λεπτο), προβλέπεται ημίωρη παράταση κι αν χρειαστεί πέναλτι.
• Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ποδοσφαιριστές έως 19 χρονών (γεννηθέντες από 01.01.2006 κι έπειτα). Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται στους αγώνες του Κυπέλλου Κ19 η δήλωση στο φύλλο αγώνα μέχρι πέντε ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 2005. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή, έως τριών ποδοσφαιριστών που έχουν γεννηθεί το 2005.
• Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα μέχρι τεσσάρων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες ή δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή, έως δύο ποδοσφαιριστών, που δεν έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες ή δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Συνολικά, είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, εννέα ποδοσφαιριστών, που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.
• Η είσοδος στο γήπεδο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω ονομαστικών προσκλήσεων.
Προετοιμασία για τη νέα σεζόν
Την Κ19 της σεζόν 2025-26 θα συνθέτουν η γενιά των 2007 (οι 2006 «ανεβαίνουν στον ΠΑΟΚ Β), τα παιδιά που έρχονται από την Κ17, συν ενδεχομένως κάποιοι μικρότεροι. Η ομάδα θα συνεχίσει να προπονείται για περίπου δύο εβδομάδες μετά τον τελικό, ενσωματώνοντας σταδιακά κάποιους μικρότερους. Η προετοιμασία θα αρχίσει στις 14 Ιουλίου – όπως κάθε χρόνος στον Βώλακα – καθώς το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος θα δοθεί στα τέλη Αυγούστου.
Ευρώπη, τέσσερα χρόνια μετά
Η τελευταία πορεία της Κ19 του ΠΑΟΚ στο Youth League δεν ήταν επιτυχημένη. Ο Δικέφαλος γνώρισε τότε, τη σεζόν 2021-22, δύο ήττες από την Ζίλινα και επέστρεψε νωρίς στις εγχώριες διοργανώσεις. Τέσσερα χρόνια μετά, με την κατάκτηση της 2ης θέσης, που εξασφάλισε μία αγωνιστική πριν το τέλος κερδίζοντας στην έδρα του τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην Ευρώπη, προφανώς για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στέλνει δύο ομάδες νέων στο Youth League. Κανονικά στην διοργάνωση προκρίνεται μόνο η πρωταθλήτρια ομάδα, καταλαμβάνοντας μία θέση στο Domestic Champions Path. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού κατέκτησε το πρωτάθλημα και θα βρεθεί απευθείας στο League Stage του Champions League, έτσι και η επίσης πρωταθλήτρια ομάδα νέων παίρνει το εισιτήριο για την αντίστοιχη φάση του Youth League. Επομένως, μένει ένα εισιτήριο, που μεταβιβάζεται στον δεύτερο του πρωταθλήματος της Κ19, εφόσον η ομάδα ανδρών δεν έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο League Stage.
Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 3 του καταστατικού της UEFA: «Εάν ένας σύλλογος προκρίνεται τόσο για το όμιλο του Youth League όσο και για το μονοπάτι των πρωταθλητών, μετέχει αυτομάτως στον όμιλο. Η κενή θέση που δημιουργείται στο μονοπάτι των πρωταθλητών καλύπτεται, κατ΄αρχήν, από τον δεύτερο του οικείου πρωταθλήματος. Σε περίπτωση που και ο δεύτερος έχει προκριθεί στον όμιλο, τότε η θέση παραμένει κενή και γίνεται επανακατανομή».
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, ως δευτεραθλητής, συμμετέχει στο Domestic Champions Path, το οποίο θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτέμβρη με το Round 1 (30 ομάδες, από τις οποίες θα προκύψουν οι 15). Ο ΠΑΟΚ κι άλλες 24 ομάδες εισέρχονται στο Round 2 της διοργάνωσης και στην πορεία γίνεται διασταύρωση με τις ομάδες του League Stage στην νοκ άουτ φάση.
Η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στη Νιόν, οπότε ο ΠΑΟΚ θα μάθει τον αντίπαλο του στο Round 2. Οι αγώνες είναι διπλοί και νοκ-άουτ (οι πρώτοι είναι προγραμματισμένοι για τις 22.10 και 05.11).
Το προφίλ της Κ19
Το ρόστερ διατήρησε τον βασικό περσινό κορμό του, των παιδιών της γενιάς του 2006, στον οποίο προστέθηκαν οι γεννημένοι το 2007 και πρωταθλητές την σεζόν 2023-24, σε κάποια ματς αγωνίστηκαν και παίκτες του 2005, ενώ …ανέβηκαν και οι μικροί Μπέρδος, Κρομμύδας και Τουρσουνίδης. Η πλειονότητα των παιδιών αυτού του ρόστερ είναι διεθνείς κι αρκετοί επαγγελματίες.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο των στατιστικών που κατέγραψαν οι παίκτες σε πρωτάθλημα και κύπελλο, να πούμε ότι πρώτοι σε συμμετοχές (25), ήταν οι Κοσίδης και Αλμασίδης, ακολούθησαν με 22 ο Μπαλντέ, με 21 οι Αβράμπος, Πολυκράτης, Παπαγεωργίου, με 20 οι Μύθου και Καλαϊτσίδης και με 19 οι Μπελερής και Κούπενος. Τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά κατέγραψε ο Κοσίδης (2.034) και ακολούθησαν οι Αλμασίδης (1.839), Αβράμπος (1.816), Πολυκράτης (1.718), Μπελερής (1.710) και Μύθου (1.595).
Πρώτος σκόρερ είναι ο Μύθου με 15 γκολ, εννιά έχει ο Μπαλντέ, έξι ο Κεσίδης, τέσσερα ο Χατσίδης, από τρία οι Μπέρδος, Κοσίδης και Μπαταούλας, ενώ στις ασίστ επτά κατέγραψε ο Πολυκράτης, πέντε ο Κούπενος, τέσσερις ο Παπαγεωργίου, από τρεις οι Πανικίδης, Μπαλντέ και Χατσίδης.
Τερματοφύλακες: Βασίλειος Νικολακούλης, Βασίλειος Τσιντσόλης, Ευστάθιος Μπελερής, Μιχαήλ Πουρλιοτόπουλος
Αμυντικοί: Γεώργιος Κοσίδης, Κωνσταντίνος Βυρσωκινός, Παύλος Τσιότας, Γεώργιος Κούπενος, Παναγιώτης Τσίτσκας, Αλκιβιάδης Αβράμπος, Ευστάθιος Πανικίδης, Δημήτριος Μπαταούλας, Κωνσταντίνος Πολυκράτης, Saleh Haruna, Ιωάννης Καραγιαννίδης
Μέσοι: Βασίλειος Ελευθεριάδης, Bedri Dunga, Μάριος Καλαϊτσίδης, Αθανάσιος Παπανικόπουλος, Maksymilian Sznaucner, Βασίλειος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Σαπάνης, Θεόδωρος Παπαευθυμίου, Στέλιος Αλμασίδης
Επιθετικοί: Ιορδάνης Κεσίδης, Δημήτριος Χατσίδης, Χριστόφορος Γκάλτσεβ, Ανέστης Μύθου, Mahamadou Balde, Ιωάννης Τσιφούτης, Αντώνιος-Παναγιώτης Τσίτσιλας, Εμμανουήλ Τσομπάνης, Πασχάλης Στύλος, Κωνσταντίνος Βρύζας, Γιώργος Κρομμύδας, Δημήτρης Μπέρδος
• Αρχηγοί της ομάδας είναι οι Αλμασίδης, Παπαγεωργίου και Πολυκράτης.
• Να σημειωθεί ότι μέλη της ομάδας ήταν και οι Γρηγόρης Πολιτάκης και Αντώνης Θεοδοσιάδης, οι οποίοι αποχώρησαν στην πορεία.
Προπονητής: Πέτρος Τσιαπακίδης
Βοηθός Προπονητή: Ebenezer Hagan
Γυμναστής: Βασίλης Μπίλης
Προπονητής Τερματοφυλάκων: Μιχαήλ Ψωμιάδης
Αναλυτής: Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας
Γιατρός: Ηρακλής Γιάνναρος
Φυσικοθεραπευτής: Βάιος Παπαθανάσης
Φροντιστής: Θωμάς Τσέος
Team Manager: Αλέξανδρος Αποστολόπουλος