Τα νέα (παλιά) πρόσωπα, οι πολλοί νεαροί και το… τρέξιμο για την Ευρώπη

Από forzaonline.gr;Ένα ακόμη βασικό στάδιο προετοιμασίας για τον ΠΑΟΚ με τις γνωστές και κλασσικές ομοιότητες που έχουν αυτές οι περίοδοι, αλλά και τα νέα δεδομένα εν έτη 2023.
Πηγή: forzaonline.gr
Τα νέα (παλιά) πρόσωπα, οι πολλοί νεαροί και το… τρέξιμο για την Ευρώπη

Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι στο Τέχελεν της Ολλανδίας και μέσα από τη FORZA καταγράφουμε τα δεδομένα και όσα πραγματικά κάνουν την πιο ξεχωριστή εντύπωση.

Η περίοδος είναι κρίσιμη, ο ΠΑΟΚ καίγεται να περάσει στην Ευρώπη, τα λάθη περασμένων ετών είναι γνωστά και δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται, αλλά... όπως και να το κάνουμε η γενική αίσθηση για κενά, που δεν έχουν καλυφθεί, σίγουρα επικρατεί και εδώ όπου ετοιμάζονται οι παρόντες και όσοι σηκώσουν το βάρος.

Από την πρώτη στιγμή επαφής με αυτό το φετινό γκρουπ του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε τη σεζόν, ένα στοιχείο γίνεται ολοφάνερο. Η ομάδα έχει πάρα πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Όποιος δηλαδή τους είδε να κατεβαίνουν από το λεωφορείο για την αναχώρηση, συνειδητοποίησε το πρώτο και ξεκάθαρο γεγονός.

Καλώς ή κακώς ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν και προετοιμάζεται στην Ολλανδία με το 60-70% του ρόστερ του να αποτελείται από παίκτες ηλικίας κάτω των 23 ετών! Άνω των 25 ετών είναι περίπου δέκα παίκτες και φυσικά δεν έχουν μείνει πολλοί, που συμπλήρωσαν στην πρώτη ομάδα τρία και τέσσερα χρόνια. Κάπως έτσι αρχηγός έγινε ο Σβαμπ, κάτι που φυσικά αξίζει.

Πέρα από την εικόνα βέβαια είναι και η ουσία. Πολλοί νεαροί θέλουν να δείξουν. Βιάζονται, μπορεί και να λειτουργούν λίγο επιπόλαια και ανώριμα. Θέλουν όμως να φανούν, θέλουν να κερδίσουν το χρόνο και μαζί μία θέση στο ρόστερ. Η βιασύνη δεν αποτέλεσε ποτέ καλό σύμβουλο όμως και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το γνωστό... «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Σε κάθε περίπτωση τα πιο πολλά από αυτά τα παιδιά είναι συνηθισμένα σε τέτοια επίπεδα δουλειάς και αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα βγαίνει χωρίς καθυστερήσεις και επαναλήψεις. Η ποιότητα σαφώς υπολείπεται στο γκρουπ, η κατάσταση στην προπόνηση όμως δεν είναι δραματική.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Πέρσι ο ΠΑΟΚ είχε και πάλι προβλήματα με το ρόστερ του και οι καθημερινές αγωνίες στην προπόνηση ήταν έντονες. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος, με μία όμως διαφορά. Ο ΠΑΟΚ φέτος είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και προσανατολισμένος στα πρώτα του ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πέρσι, η ομάδα και η τεχνική ηγεσία αντιμετώπιζαν τους αγώνες με τη Λέφκσι με έναν εφησυχασμό, που προέρχονταν και από την πορεία που έφερε τον ΠΑΟΚ στους «οκτώ». Φέτος, κανείς δεν τολμάει να υποτιμήσει τον αντίπαλο, τη διαδικασία, το δεύτερο προκριματικό γύρο, το οτιδήποτε αφορά τα πολύ-πολύ κρίσιμα ματς. Παιχνίδια που όλοι αντιλαμβάνονται πόσο πολύ θα επηρεάσουν τη σεζόν της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν ετοιμάζεται ξεκάθαρα για να παίξει κόντρα στην Μπεϊτάρ και το μήνυμα έχει περάσει σε όλο το γκρουπ, αν και αρκετοί από τους εδώ παρόντες δεν θα είναι στην τελική 20άδα που θα παίξει στις 27 Ιουλίου. Αυτό όμως είναι το άλλο πρόβλημα για το οποίο έτσι και αλλιώς τόσος λόγος έχει γίνει...

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και όλα γίνονται λίγο πιο γρήγορα στον ΠΑΟΚ. Η απόδειξη έχει να κάνει με το ότι οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Κουλιεράκης και Κωνσταντέλιας μπήκαν πολύ-πολύ γρήγορα σε ρυθμό αγώνων. Υπό άλλες συνθήκες (χωρίς την Ευρώπη που καίει) και με Λουτσέσκου προπονητή, δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει παίκτης από διακοπές τη Δευτέρα και με δύο προπονήσεις να παίξει την Τετάρτη, έστω και για λίγα λεπτά όπως έγινε με τους τρεις διεθνείς της ομάδας.

Ο Λουτσέσκου που κατηγορείται για την εμπιστοσύνη που δεν δείχνει στους νέους, έφθασε να πει μετά το πρώτο φιλικό ότι... «δυστυχώς δεν έχουμε εδώ μαζί μας και τον Στέφανο Τζίμα που θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο». Αλήθεια είναι ότι ο νεαρός φορ λείπει πολύ από αυτό το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξεκινάει την πέμπτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ και αυτή είναι η τέταρτη προετοιμασία του με την ομάδα.

Θυμίζουμε ότι ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2017, αμέσως μετά το βασικό στάδιο που είχε κάνει ο Στανόγεβιτς. Κάπως έτσι η λειτουργία όλου του τιμ είναι λίγο πολύ γνωστή, όσο και αν αυτό αλλάζει από περίοδο σε περίοδο.

Η καθημερινότητα της ομάδας είναι καλά οργανωμένη. Κατ΄ αρχάς αξίζει να σημειώσουμε ότι άλλαξε το προπονητικό κέντρο, έτσι ώστε να αλλάξουν λίγο και οι παραστάσεις των παικτών. Ο ΠΑΟΚ στρατοπέδευε σε ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο στο Τέχελεν και προπονείται ένα χιλιόμετρο μακριά σε ένα καλό κέντρο με πολλά γήπεδα, που αξιοποιούνται.

Ο ΠΑΟΚ δουλεύει εξ αρχής στην τακτική του. Λάτρης ο Λουτσέσκου, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και επιμένει στις λεπτομέρειες έχοντας βάλει βάσεις με το συγκεκριμένο ρόστερ από πέρσι. Η στόχευση δεν είναι τόσο έντονη στη φυσική κατάσταση όπως συνήθως γίνεται το καλοκαίρι με ομάδες που δίνουν κρίσιμα καλοκαιρινά φιλικά. Η φυσική κατάσταση στο κάτω-κάτω δουλεύεται όλη τη χρονιά.

Κάπως έτσι η ομάδα μπήκε ήδη σε προαγωνιστική περίοδο, αφού πριν και μετά τα φιλικά οι προπονήσεις και το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη εβδομάδα παραμονής στην Ολλανδία το γκρουπ έκανε μόλις δύο διπλές προπονήσεις. Την Τρίτη και την Παρασκευή.

Πώς όμως αντικαταστάθηκε ο πολύτιμος Κριστιάνο Μπάτσι στην δουλειά και στην καθημερινότητα της προπόνησης; Πρέπει να τονίσουμε ότι μετά τον Λουτσέσκου, το νούμερο δύο πίσω από τον Λουτσέσκου είναι ο Πάολο Καστορίνα. Ο Ιταλός που φέτος επέστρεψε και έχει αναλάβει πολύ ενεργό ρόλο, ειδικά στην αμυντική λειτουργία. Στο πολύ κρίσιμο ζήτημα των στημένων φάσεων, ο αντί-Μπάτσι είναι ο Ρουμάνος Κονσταντίν. Αυτός ανέλαβε την ευθύνη, αυτόν βλέπουμε να ξεκινάει τη δουλειά και στα επιθετικά στημένα, αλλά και στα αμυντικά.

Ο ΜΠΟΤΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα ασχολείται με τα πάντα στην καθημερινότητα και όχι μόνο με τις μεταγραφές. Εννοείται ότι σε περίοδο καλοκαιριού οι μεταγραφές αποτελούν προτεραιότητα, αν και οι υποθέσεις πρέπει να δουλεύονται όλη τη χρονιά και απλά να κλείνουν το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, εδώ στην Ολλανδία βλέπουμε τον τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ Ζοσέ Μπότο και καταλαβαίνουμε (πολλά τα στοιχεία επ΄ αυτού) ότι δεν είναι εκείνος που την συγκεκριμένη περίοδο ασχολείται ενεργά με τα τρέχοντα και καυτά μεταγραφικά ζητήματα. Το γιατί και το πώς είναι μεγάλη ιστορία. Ας κρατήσουμε την πραγματικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ (ΠΑΛΙΑ) ΠΡΟΣΩΠΑ

Σε κάθε βασικό στάδιο προετοιμασίας είναι αυτονόητο ότι μεγάλο βάρος πέφτει στα νέα πρόσωπα που έχει η ομάδα. Το βάρος είναι επικοινωνιακό πέρα από την προσπάθεια προσαρμογής. Φέτος στον ΠΑΟΚ και σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ο ΠΑΟΚ στις πρώτες 15 ημέρες της νέας σεζόν δεν κατάφερε να εντάξει πολλά νέα πρόσωπα. Υπάρχει ο Κανίς που αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και από εκεί και πέρα όλοι οι παίκτες που απλά επέστρεψαν από δανεισμό. Κάπως έτσι τα σχόλια γίνονται γι΄ αυτούς και εκεί θα σταθούμε.

Ο Τσιγγάρας είναι ξεχωριστός γιατί είναι πιθανό να ξεκινήσει βασικός από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς. Ένας γνωστός σε όλους παίκτης, με σταθερότητα στο παιχνίδι, με ωριμότητα στις επιλογές, ένας νέος παίκτης που κέρδισε πράγματα στη Γαλλία και μπήκε αποφασισμένος στο ρόστερ.

Καλά στοιχεία βγάζει ο Βρακάς, ένας από τους καλύτερους του Λεβαδειακού την περασμένη σεζόν. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός παίζει με μεγάλη ένταση, οδηγεί πολύ γρήγορα την μπάλα μπροστά, έχει ανέβει σαν ποδοσφαιριστής και αν αποβάλει το άγχος να τα δείξει όλα πολύ γρήγορα ίσως και να βρει θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.

Ο Κανίς δεν έχει δείξει τόσα πολλά, ένας παίκτης που χρησιμοποιείται αριστερά και προσπαθεί να σταθεί στην ομάδα.

Εκτός, ακόμη και στα διπλά, είναι μέχρι τώρα ο Τζήμας. Ψάχνεται, δεν έχει ρόλο και κάνει την προσπάθειά του αγωνιζόμενος μεσοεπιθετικά.

Ό, τι καλύτερο δίνουν οι Γιαξής, Παναγιώτου και Γκορτετζιάνι ερχόμενοι από τη δεύτερη ομάδα, ενώ τον δικό τους αγώνα για να πείσουν, κάνουν οι Τσαούσης και Μιχαηλίδης.

Διαβάστε ακόμη...