«Τη μεγαλύτερη χαρά την πήρα με τα δύο Κύπελλα στον ΠΑΟΚ»

Από sdna.gr: Ο πολυτροπαιούχος Γιώργος Γεωργιάδης, που στην καριέρα του κατέκτησε 6 φορές το Κύπελλο Ελλάδος, μιλά στο SDNA με αφορμή τον φετινό τελικό, μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, διαλέγοντας αναμνήσεις και σχολιάζοντας τους φιναλίστ και... τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, του συντοπίτη του, Θόδωρου Ζαγοράκη.
Πηγή: sdna.gr
«Τη μεγαλύτερη χαρά την πήρα με τα δύο Κύπελλα στον ΠΑΟΚ»

Λίγους μήνες αφότου έκανε το μεγάλο βήμα, έχοντας πάρει μεταγραφή από τη Δόξα Δράμας στον Παναθηναϊκό, ο Γιώργος Γεωργιάδης ξεκίνησε να... γεμίζει την τροπαιοθήκη του και ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδος φαίνεται πως ήταν ο αγαπημένος του.

Με το «τριφύλλι», ο μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος κατέκτησε τρία συνεχόμενα Κύπελλα. Ακολούθησαν δύο με τον ΠΑΟΚ, την άνοιξη του 2001 και του 2003, ενώ και η θητεία του στον Ολυμπιακό έπειτα συνοδεύτηκε από κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος της σεζόν 2004/05.

Αν κάποιος γνωρίζει, λοιπόν, τι σημαίνει να αγωνίζεσαι στον τελικό του Κυπέλλου και μάλιστα να σηκώνεις το τρόπαιο στον ουρανό των εθνικών σταδίων, αυτός είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης.

Το SDNA επικοινώνησε μαζί του για να λάβει την αύρα και τα συναισθήματα της συμμετοχής σε έναν από τους σημαντικότερους αγώνες στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή, αλλά και για να μάθει τη δική του οπτική για το φετινό τελικό, μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

- Ποιο Κύπελλο απ' όσα κατέκτησες θυμάσαι πιο έντονα;

«Προφανώς, ό,τι παίρνεις πρώτο, πάντα σου μένει, είτε είναι Πρωτάθλημα είτε Κύπελλο είτε οτιδήποτε στη ζωή. Προφανώς, λοιπόν, θυμάμαι το πρώτο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό πιο έντονα, γιατί ήταν και η πρώτη μου χρονιά σε μια μεγάλη ομάδα και, μετά από έξι μήνες, κατάφερα να πάρω το πρώτο μου τρόπαιο. Και προφανώς τη μεγαλύτερη χαρά την πήρα με τα δύο Κύπελλα στον ΠΑΟΚ».

- Ποια η αιτία πίσω από αυτό;

«Γενικά, όταν ο ΠΑΟΚ πήρε εκείνα τα Κύπελλα, ήταν μια ομάδα μεγάλου μεγέθους, αλλά μακριά από τους τίτλους για χρόνια. Ο προηγούμενος τίτλος ήταν 17-18 χρόνια πριν. Το να κερδίσεις τίτλους με μια τέτοια ομάδα, η χαρά που παίρνει ο κόσμος με τέτοιες κατακτήσεις, είναι κάτι που σου μένει για πάντα».

- Πώς αισθάνεται ένας ποδοσφαιριστής όσο προετοιμάζεται για έναν τελικό Κυπέλλου; Υπάρχει άγχος; Ανυπομονησία; Πίεση και ευθύνη;

«Όλα αυτά που είπες υπάρχουν, μιλάμε για συναισθήματα, ανθρώπους, ζωντανούς οργανισμούς. Αλλά, προσωπικά, πιο πολύ εγώ είχα τη λαχτάρα να παίξω στον τελικό και τα παιχνίδια που έπαιξα εγώ είχαν κόσμο και από τις δύο ομάδες, ήταν μια όμορφη γιορτή το να παίξεις σε ένα τέτοιο ματς. Είναι πολύ διαφορετικό να παίξεις σε ένα γήπεδο άδειο, με 50 φιλάθλους από κάθε ομάδα ή όσοι είναι στο γήπεδο τέλος παντων, από το να παίξεις με κόσμος και από τις δύο ομάδες. Εμείς την απουσία του κόσμου τη ζούμε τώρα λόγω της πανδημίας αλλά και τα προηγούμενα χρόνια τη ζούσαμε λόγω προβλημάτων γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

- Μιας και άνοιξες από τώρα τη συζήτηση για την απουσία του κόσμου, πόσο χειρότερη - ή και καλύτερη - κάνει την ατμόσφαιρα και την διεξαγωγή του τελικού η απουσία κόσμου;

«Μόνο χειρότερη την κάνει. Μιλάμε για τελικό Κυπέλλου. Θα έπρεπε να είναι το πιο όμορφο παιχνίδι της χρονιάς. Τελευταία τον έχουμε λίγο απαξιώσει τον θεσμό, αλλά ελπίζω, ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που αγαπάει το ποδόσφαιρο, να σταματήσει αυτό και όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα να έχουμε τελικούς όπως τους θέλουμε και όπως πρέπει, με κόμσο».

- Ο τελικός Κυπέλλου είναι ένα παιχνίδι που θα στεναχωρηθείς αν δεν επιλεχθείς στην 11άδα; Ή υπάρχουν και προσωπικότητες που ενδεχομένως να αισθάνονται μεγάλη την πίεση και την ευθύνη και να νιώθουν καλά με το να καθίσουν στον πάγκο;

«Νομίζω ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων, σε όλο το φάσμα του ρόστερ, ιδιαίτερα σε τέτοιες μεγάλες ομάδες, όλοι θέλουν να παίξουν και προφανώς θα στεναχωρηθούν αν δεν ξεκινήσουν βασικοί».

- Έχεις μιλήσει με κάποιον ή κάποιους ποδοσφαιριστές απ' όσους θα συμμετάσχουν στον φετινό τελικό;

«Όχι, δεν έχω μιλήσει με κάποιον».

- Περνώντας στο αγωνιστικό, μπορεί ο ΠΑΟΚ να εγκλωβίσει ξανά τον Ολυμπιακό όπως το έκανε στο 2-0 της Τούμπας για τα play-off; Μπορούν οι Πειραιώτες να αποδιοργανώσουν την συμπαγή άμυνα του Δικεφάλου; Που γέρνει τελικά η πλάστιγγα κατά τη γνώμη σου;

«Σίγουρα ο ΠΑΟΚ στα τελευταία παιχνίδια, αυτά των play-off, έχει δείξει μια πολύ συμπαγή και δυνατή ομάδα που μπορεί να παίρνει τα αποτελέσματα. Προφανώς, ο Ολυμπιακός πήρε το Πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά, αλλά αν δούμε και τα τέσσερα παιχνίδια που έχουν παίξει οι δυο ομάδες, ήταν όλα ανταγωνιστικά. Καμιά ομάδα δεν ήταν πολύ κυριαρχική απέναντι στην άλλη, και οι δύο έχουν καλούς και σπουδαίους παίκτες, οπότε θεωρώ ότι είναι ένα παιχνίδι 50-50, η ζυγαριά βρίσκεται στη μέση κατά τη γνώμη μου».

- Από τη μία ένας έμπειρος προπονητής, εκ των μακροβιότερων στον πάγκο του Ολυμπιακού, σημάδι του βαθμού στον οποίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της «ερυθρόλευκης» διοίκησης. Από την άλλη ένας νεόκοπος κόουτς, που μέσα από τις πολλές δυσκολίες που συνάντησε αναλαμβάνοντας στη μέση της σεζόν, άλλαξε πράγματα, ρίσκαρε και κατάφερε να βρεθεί σε έναν μεγάλο τελικό. Ποια η γνώμη σου για τους δύο φιναλίστ προπονητές; Πώς εκτιμάς ότι θα εξελιχθεί η καριέρα τους;

«Καταρχάς μιλάμε για δύο προφίλ εντελώς διαφορετικά, όπως τα περιέγραψες κι εσύ πολύ καλά: ο ένας έμπειρος, ο άλλος ξεκινά τώρα την καριέρα του. Ο ένας έχει την ομάδα του για τρίτη χρονιά τώρα, άρα προφανώς το επίπεδο που βρίσκεται, σε σχέση με την ομάδα του, είναι ανώτερο, γνωρίζει καλύτερα την ομάδα. Ο Πάμπλο είναι νέος. Προφανώς πέρασε δυσκολίες, έχει φτάσει την ομάδα όμως σε πολύ καλό επίπεδο και θα τη βελτιώσει κι άλλο. Θεωρώ και τους δύο πολύ καλούς προπονητές, ο Μαρτίνς έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και ο Πάμπλο, που τον ξέρω και από την Κ19 του ΠΑΟΚ και ως άνθρωπο αρκετά, έχει όλες τις δυνατότητες και όλα τα φόντα να ξεπεράσει το επίπεδο του Μαρτίνς».

- Την απονομή θα κάνει ο συντοπίτης και πρώην συμπαίκτης σου, Θοδωρής Ζαγοράκης. Ποια η εκτίμηση σου για τη θητεία και τις δυνατότητες της νέας διοίκησης της ΕΠΟ;

«Προφανώς και εμείς, ως συμπαίκτες, ως άνρθωποι του ποδοσφαίρου, ως παίκτες της γενιάς μου, είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους ένας ποδοσφαιράνθρωπος βρίσκεται στην προεδρία της ομοσπονδίας. Ελπίζω και εύχομαι να έχει τα κουράγια - τη θέληση σίγουρα την έχει - να πετύχει πράγματα που δεν έχουν κάνει άλλοι. Κάποιοι έκαναν λίγα, κάποιοι αρκετά, αυτήν τη φορά είναι ένας άνθρωπος δικός μας, ένας πρώην ποδοσφαιριστής, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας που έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είναι ό,τι καλύτερο να βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος στην ομοσπονδία και περιμένω να πετύχει πράγματα που θέλει και θέλουμε όλοι μας, τόσο για το επαγγελματικό όσο και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

- Ποιος θα το πάρει;

«Αν μιλήσω ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, θα ήθελα κυρίως να γίνει ένα όμορφο παιχνίδι. Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν το βλέπουμε αυτό σε τελικούς κυπέλλου. Παλαιότερα το βλέπαμε, αλλά τώρα δε βλέπουμε καλούς αγώνες. Ωστόσο, ως μέλος του οργανισμού του ΠΑΟΚ, και κακό παιχνίδι να κάνει ο ΠΑΟΚ, θα ήθελα να κερδίσει αυτός. Εύχομαι να το πάρει ο ΠΑΟΚ στο τέλος».

Διαβάστε ακόμη...