Ο... Λύκος που είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ!

Απο basketblog.gr: O Άρης Λυκογιάννης διανύει μια εξαιρετική χρονιά στον ΠΑΟΚ και έχει καταφέρει να οδηγήσει ξανά τους Θεσσαλονικείς στην τροχιά των playoffs
Πηγή: basketblog.gr
Ο... Λύκος που είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ!

Ο Άρης Λυκογιάννης είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες (και) της φετινής Basket League, με το κύρος, το πάθος και τον χαρακτήρα νικητή που τον διακρίνει από τις πρώτες του ημέρες στο μπάσκετ να τον ξεχωρίζουν αμέσως από την πλειονότητα.

Μετά από μια εξαιρετική θητεία σε Ίκαρο Καλλιθέας (2009-2012) -όπου πανηγύρισε και ένα πρωτάθλημα στην Α2 Ανδρών- αλλά και 6 χρόνια στον Κολοσσό Ρόδου (2014-2018, 2019-2020), όλα στη Basket League, με τα 5 μάλιστα να ισοδυναμούν με την είσοδο των Ροδιτών στα ετήσια playoffs της λίγκας, ενώ χωρίς αυτόν στο τιμόνι τους είχαν 4 συνολικά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, πήρε επιτέλους «προαγωγή» στην καριέρα του υπογράφοντας στον ιστορικό ΠΑΟΚ, όπου θα είχε την πολύ δύσκολη αποστολή να ωθήσει την επιβίωση της ομάδας στη Basket League, που μετρούσε ήδη 4 ήττες στα πρώτα 5 παιχνίδια της στο πρωτάθλημα.

4 μήνες μετά, ο ΠΑΟΚ είναι 5ος, τρέχοντας ένα ασύλληπτο σερί νικών.
Κυρίως όμως, είναι υγιής. σφύζει για ζωή και κάνει όνειρα για ένα καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό -άμεσο- μέλλον.

Και όλα τα χρωστάει σε έναν Άρη.
Ειρωνεία...

Η κατάσταση που συνάντησε όταν ανέλαβε

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη δίχως μέχρι τότε νίκη Λάρισα, και καταφέρνει να χάσει με το buzzer beater κάρφωμα του James Webb III, παρότι προηγήθηκε με 12 πόντους στο φινάλε της τρίτης περιόδου αλλά και λίγες στιγμές μετά. Λίγες ώρες αργότερα, έληξε άδοξα η συνεργασία του οργανισμού της Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Μέξα, με την ομάδα να μετράει 4 ήττες σε 5 αγώνες στο πρωτάθλημα και εν γένει να παρουσιάζεται ασταθής και δίχως όρεξη/κίνητρο σε πολλές στιγμές της.

Στατιστικά μέχρι τότε:

Ρεκόρ: 1-4 (20% επιτυχία)

Επίθεση: 75.6
Άμυνα: 82.4 (-6.8 ανά αγώνα/ 412 πόντοι συνολικά)

191 δίποντα (38.2)
109 τρίποντα (21.8)
94 βολές (18.8)
148 ριμπάουντ (29.6)
76 ασίστ (15.2)
10 τάπες(2)
52 κλεψίματα(10.4)

Την αμέσως επόμενη ημέρα (10/12), ο Άρης Λυκογιάννης, ο οποίος ήταν χωρίς ομάδα από το καλοκαίρι -όταν και τερματίστηκε η συνεργασία του με τον Κολοσσό- αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας, με την πρώτη του αγωνιστική μάλιστα να είναι κόντρα στη μεγαλύτερη νέμεσι του ΠΑΟΚ, τον Άρη, στην Πυλαία.

Οι γηπεδούχοι είναι καταπληκτικοί και επικρατούν εν τέλει πολύ εύκολα με 75-64, με το τελικό σκορ να κολακεύει τους φιλοξενούμενους, που ήταν σταθερά πίσω με 15 και 18 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο.

Μέχρι σήμερα, με τον Λυκογιάννη στον πάγκο του, ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 11 νίκες σε 15 παιχνίδια (73% επιτυχία) και έχει ανεβάσει ραγδαία το +/- του κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ οι μοναδικές του ήττες (με εξαίρεση το ματς με το Περιστέρι) έλαβαν χώρα κόντρα σε ανώτερους βαθμολογικά συλλόγους (ΑΕΚ δις, Λαύριο).

Στατιστικά από την ημέρα που ανέλαβε:

Ρεκόρ: 11-4 (73% επιτυχία)

82.8 επίθεση
72.6 άμυνα (+10.2 ανά αγώνα/+17 κάλυψη αυτού που συνάντησε)

580 δίποντα (38.6)
317 τρίποντα (21.1)
277 βολές (18.5)
454 ριμπάουντ (30.3)
217 ασίστ (14.5)
31 τάπες (2.1)
111 κλεψίματα (7.4)

Στα 7 τελευταία ματς μάλιστα, έχει ηττηθεί μόλις μια φορά (από την ΑΕΚ στην παράταση), ενώ παράλληλα μετράει 4 σερί νίκες (3η καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα) σκοράροντας κατά μέσο όρο 82 πόντους μ.ο και δεχόμενος μόλις 73.5 (+8.5).

Πώς τα κατάφερε όμως, να μετατρέψει έναν «άρρωστο» σύλλογο σε μια από τις 5 καλύτερες ομάδες της λίγκας, όντας η 4η κορυφαία παρουσία από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα;

Το basketblog.gr αναλύει τους 4 κυριότερους λόγους!

1) Ο ΠΑΟΚ είναι -επιτέλους- clutch

Clutch ματς (+/- 5) ΠΑΟΚ πριν: 0-2
Clutch ματς (+/- 5) ΠΑΟΚ μετά: 5-1 (83% επιτυχία)

Ο coach Λυκογιάννης ίσως δεν ονομάζεται... τυχαία έτσι!

Είναι πάντα στην άκρη του πάγκου, όρθιος, φωνάζει, στηρίζει, χειροκροτεί. Είναι παρών για τους συμπαίκτες του ουσιαστικά, και λειτουργεί ως μια πατρική φιγούρα για πολλούς αθλητές του συλλόγου.
Αυτό -από ψυχολογικής απόψεως- οξύνει την όρεξη των παικτών, το θάρρος και το θράσος τους, και ως αποτέλεσμα την τάση αποτελεσματικότητάς τους στο φινάλε των αγώνων.

Δεν είναι πια οι -παραδείγματος χάρη- οι τυπικοί Αμερικάνοι σε μια τυπική ευρωπαϊκή ομάδα, που δεν ενδιαφέρονται για το τελικό αποτέλεσμα.

Πλέον, χάνουν και αυτοί, κερδίζουν και αυτοί, γουστάρουν και αυτοί, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να γίνεται μια εκ των πιο clutch ομάδων στη χώρα αυτή τη στιγμή, ενώ την ίδια στιγμή σφυρηλατεί ένα know how χαρακτήρα που θα τον αγκαλιάζει σε κάθε αντίστοιχη θέα στο εξής.

2) Η πληρότητα του ρόστερ

Με εξαίρεση τις πρωτοπόρες ομάδες της λίγκας, ο ΠΑΟΚ είναι ίσως η πληρέστερη στη φετινή Basket League, αφού τόσο η ικανότητα όσο και λειτουργικότητα της συνάρτησης βασικοί/πάγκος είναι αρκετά κοντά, με αποτέλεσμα η πρώτη με τη δεύτερη πεντάδα του συλλόγου να μη διαφέρει άρδην ποιοτικά.

Στατιστικά βασικών:

22.5 λεπτά
43.6 πόντοι
16.9 ριμπάουντ
14.9 ασίστ
45% εντός πεδιάς (35 προσπάθειες), 37% τρίποντο (12 προσπάθειες), 81% βολές

Στατιστικά πάγκου:

18 λεπτά
37 πόντοι
13.5 ριμπάουντ
9.2 ασίστ

51% εντός πεδιάς (25 προσπάθειες), 44% τρίποντο (10 προσπάθειες), 72% βολές (9 προσπάθειες)

Ο Άρης Λυκογιάννης έχει μοιράσει εξαίσια τον χρόνο συμμετοχής στους αθλητές του, καθώς και τους ρόλους τους στο rotation και το παρκέ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει ούτε ανομοιογένειες, ούτε αστάθεια, ούτε λειψανδρία ο ΠΑΟΚ κάθε λεπτό, με τον coach να μοιράζει τη δυναμική των παικτών καλύπτοντας τους -θεωρητικά- πιο αδύναμους επιθετικά με καλύτερους σκόρερ γύρω τους αλλά και τους λαμπρότερους επιθετικογενείς με ισχυρότερους αμυντικούς.

Αναλυτικά:

Παίκτες με περισσότερα από 25+ λεπτά: 2
Παίκτες με περισσότερα από 20+ λεπτά: 4
1Παίκτες με περισσότερα από 15+ λεπτά: 9
Παίκτες με περισσότερα από 10+ λεπτά: 10

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του συχνού και λειτουργικού -όχι λόγω κούρασης δηλαδή- αλλά λόγω match up ή σχεδιασμού- προπονητές των ελληνικών γηπέδων, που βρήκε όμως και ένα ρόστερ ταυτόσημο του οράματός του...

3) Σύγχρονο ρόστερ για όλες τις ανάγκες

Όπως είχε χαρακτηριστεί ο Απόλλων Πατρών ως το «ελληνικό Λαύριο», ο ΠΑΟΚ θα κατείχε το προσωνύμιο του «Λαυρίου της Βόρειας Ελλάδας»!

Μπορεί η ποιότητα -αλλά και η συνήθεια, λατρεία, σταθερότητα- των παικτών των ομάδων αυτών να μην είναι σε κανένα επίπεδο συζητήσιμη, αλλά ωστόσο δεν παύει να αποτυπώνει πλήρως αυτά που έχει στο μυαλό του ο coach Λυκογιάννης.

Συνολικά, ο μέσος όρος ύψους των παικτών της ομάδας αγγίζει τα 1.98 μέτρα, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών αγωνίζονται στα φτερά, καλύπτοντας δηλαδή λειτουργικά 3 θέσεις, σε ένα σενάριο βγαλμένο από μια αντίστοιχη σύμπτυξη Martin Scorsese και Gaspar Noe, μια ένωση δηλαδή του κλασικού αγαπημένου με την... τρέλα και τη μανία στα φιλμ.

Τυπικά, στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, οι θέσεις μοιράζονται ως εξής:

2 PGs
5 wings
4 bigs

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα σενάρια:

1 δημιουργός, 1 «ψηλός», 3 φτερά
1 δημιουργός, 2 «ψηλοί», 2 φτερά
Εν Ελλάδι, η φιλία μεταξύ spacing και νοοτροπίας δε βιώνει και τις καλύτερες μέρες της -αν και σίγουρα είναι σε πολύ καλή υπόσταση συγκριτικά με το μπάσκετ μέχρι και πριν από 2 χρόνια.

Έτσι, λειτουργώντας με τους Μαργαρίτη και Konate κυρίως ως 4άρια, ο Λυκογιάννης καταφέρνει να ματσάρει ορθότερα και λογικότερα με τις περισσότερες πεντάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα, και ειδικά με τη χρήση του δεύτερου έχει καθαρά 2 πεντάρια στο παρκέ, γεγονός που θα βοηθούσε σε τομείς όπως τα ριμπάουντ, το rim protection και ο φόβος του αντιπάλου να ορμίσει στο καλάθι.

Ωστόσο, πολλές φορές -ειδικά με τον Beech (2.01 μέτρα) ως μπαλαντέρ ανάμεσα σε 3 και 4- επιδιώκει και καταφέρνει να επιφέρει την αύρα του εκσυγχρονισμού στον ΠΑΟΚ, στηριζόμενος στο spacing, το switchability και την ομοιομορφία που επιφέρει λιγότερα miss matches, αφού εκμεταλλεύεται σθεναρά το προσόν του 3αροειδούς μέσου όρου ύψους της ομάδας (1.98 μέτρα, όπως αναφέρθηκε).

Επίσης, αυτή η τακτική «κρύβει» κάπως τους αρκετούς «κακούς» αμυντικούς του οργανισμού της Θεσσαλονίκης και βοηθάει στην ταχύτατη προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες (double teams, περιστροφές κλπ), ενώ επιθετικά, μειώνει τα περιττά λάθη (μόλις 14 φέτος), αφού υπάρχουν θεόρατοι χώροι στο γήπεδο και μειώνεται το tendency παγίδων.

Εκτός του σωματικού βεληνεκούς των παικτών του, που του δίνει το ελεύθερο για να χρησιμοποιεί με γενναιότητα το small ball, και η τάση τους να σουτάρουν πολλά τρίποντα βοηθάει την ιδέα του Λυκογιάννη να λάβει σάρκα και οστά και να λειτουργεί κάτι ως μια υπαρκτή φιλοσοφία του Immanuel Kant για την ορθότητα της ηθικής.

Συνολικές επιδόσεις από απόσταση:

Η ομάδα σουτάρει με 39% από τη ζώνη του τριπόντου.

Πάνω από 35% 8 παίκτες
Πάνω από 40%: 6 παίκτες
Πάνω από 50%: 2 παίκτες

4) Οι μεταγραφές

Μπορεί ο Sagaba Konate να είχε αγωνιστεί ήδη σε έναν αγώνα με την ομάδα πριν καταφθάσει ο Λυκογιάννης στην πόλη, αλλά η απόκτηση του Josh Carter -ενός έμπειρου παίκτη, που ταιριάζει... γάντι στον ΠΑΟΚ (2.01 μέτρα/ πολυθεσίτης/ 38% τρίποντα (5 προσπάθειες) στην καριέρα του- ήταν καθοριστική!

Με τον Carter, ο ΠΑΟΚ μετράει:

6-1 ρεκόρ (μια ήττα -από ΑΕΚ- στην παράταση)

Ενώ ο ίδιος μετράει:

12 πόντους/60% εντός πεδιάς, 62% τρίποντο (18-29 συνολικά, 5 προσπάθειες μ.ο), 87% βολές (3 προσπάθειες).

Ταυτόχρονα, εκτός από τον πολύ χρήσιμο Carter, και ο Konate έχει μετατραπεί σε πολύτιμο παίκτη για τον Άρη Λυκογιάννη.

Συνολικά μετράει:

7 πόντους, 5 ριμπάουντ/ 66% εντός πεδιάς, 33% τρίποντο -σε 0.2 προσπάθειες όμως-, 67% βολές

Κατά το σερί νικών του ΠΑΟΚ (4-0) αριθμεί 3.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 1.4 επιθετικά, 0.9 τάπες/ 2.4 κερδισμένα φάουλ, 1.9 δικά του φάουλ/+6.4 Ranking σε 15.4 λεπτά.

Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος παίκτης, μπορεί να μην είναι ο πιο φινετσάτος ή πιο κερβεροειδής στην άμυνα, αλλά ο center από το Μάλι είναι ένας από πλέον χρησιμότερους, αφού δίνει και δέχεται -μπασκετικό ή και μη- ξύλο συνεχώς, παλεύει για τα ριμπάουντ, δίνει δυναμικά screens και λειτουργεί πάντοτε -λειτουργικά- ως ένα πεντάρι που θα είχε ανάγκη κάθε ομάδα.

Διαβάστε ακόμη...