Όταν η Δυναμό "τρόμαξε" τον Στάνκοβιτς!

Ο πρωταθλητής της περιόδου 1975-1976 βρήκε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης την πολύ μεγάλη -τότε- σοβιετική ομάδα, Δυναμό Κιέβου!
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Όταν η Δυναμό "τρόμαξε" τον Στάνκοβιτς!

Ο τεχνικός του Δικεφάλου, Μπράνκο Στάνκοβιτς, σαν σήμερα 13/10/1976, επιστρέφοντας από την Ισπανία όπου είχε πάει για να κατασκοπεύσει την προσεχή αντίπαλο, γύρισε με πολλές σοβαρές διαπιστώσεις για την αγωνιστική κατάσταση της αντιπάλου, προετοιμάζοντάς μας -μέσες άκρες- για αυτό που θα επακολουθούσε!

Η Δυναμό ήταν προσκεκλημένη της Εσπανιόλ στον εορτασμό των 75 χρόνων της ισπανικής ομάδας και στο φιλικό παιχνίδι που παίχτηκε, οι Ρώσοι ξεδίπλωσαν το τεράστιο αγωνιστικό τους ταλέντο! Ο Στάνκοβιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είχε τονίσει: "Η Δυναμό είναι φοβερή ομάδα! Πολύ καλύτερη από ότι την περίμενα! Τέτοια ομάδα δε βλέπεις εύκολα στα ευρωπαϊκά γήπεδα... Είναι πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του για να μπορέσει να σταθεί απέναντί της"

Η Δυναμό κέρδισε στο φιλικό με 1-3, καθώς προηγήθηκε με τον Ονισένκο, δέχτηκε λίγα λεπτά αργότερα την ισοφάριση από τους γηπεδούχους, όμως στη συνέχεια δύο προσωπικά γκολ του Όλεγκ Μπλαχίν, ξεκαθάρισαν την κατάσταση... Στο πρώτο μεταξύ μας παιχνίδι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Ρωσία στις 20/10, θα συμμετείχαν όλα τα αστέρια της ομάδας, εκτός από τον Ονισένκο οποίος ήταν τιμωρημένος από την ΟΥΕΦΑ. Στη θέση του θα αγωνιζόνταν ο Σλομπότιαν, ο οποίος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής.

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στον Στάνκοβιτς, ήταν το γρήγορο και δυνατό παιχνίδι της προσεχούς αντιπάλου μας, που διέφερε από το λεγόμενο εκείνη την εποχή "ανατολικό στιλ". Με παίκτες ολοκληρωμένους που έπαιζαν ελεύθερα και κινούνταν σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, που έπαιζαν με εξαιρετική επιτυχία τον αιφνιδιασμό, έδειξαν ότι ήθελαν πολύ μεγάλη προσοχή. Ιδιαίτερα οι Μπλαχίν, Κονκόφ, Φομένκο και Σλομπότιαν, με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ να σκέφτεται να βάλει στο άκρο της άμυνας τον Χρήστο Τερζανίδη, ώστε να περιορίσει τον Μπλαχίν.

Και πώς να μην είναι η προσοχή του προπονητή του ΠΑΟΚ στραμμένη σε αυτόν τον παίκτη που ήταν κάτοχος της Χρυσής Μπάλας το 1975, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του σοβιετικού πρωταθλήματος με 211 γκολ και πρώτος σε συμμετοχές με 432 ματς. Επίσης, πέτυχε συνολικά περισσότερα από 300 γκολ σε επίσημα ματς, πιο πολλά από οποιονδήποτε άλλον Σοβιετικό παίκτη!

Οι φόβοι του Στάνκοβιτς επαληθεύτηκαν στις 20/10/1976, όταν ο "Δικέφαλος" μαζί με 500 περίπου οπαδούς του ταξίδεψε στο παγωμένο Κίεβο (-13 βαθμοί η θερμοκρασία) και γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 από την πανίσχυρη Δυναμό. Τα γκολ των Ρώσων πέτυχαν οι: Μπούριακ 13' και 22', Κολατόφ 26' και Σλομπότιαν 54'.  Περισσότερα για αυτό το παιχνίδι ΕΔΩ      

 * Η αρχική εικόνα είναι από την είσοδο των ομάδων στο ματς της Τούμπας.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...