«Εξυγίανση σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ δε χρωστάει πουθενά»

Από paok24.com: Με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της «ασπρόμαυρης» εταιρείας, το PAOK24 φιλοξένησε τον φοροτεχνικό σύμβουλο, Δημήτρη Πανοζάχο.
Πηγή: paok24.com
«Εξυγίανση σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ δε χρωστάει πουθενά»

Ο κ. Πανοζάχος μπήκε στη διαδικασία απαντώντας στις ερωτήσεις που του έγιναν να εξηγήσει από πού προκύπτουν οι ζημίες στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τι σημαίνει εξυγίανση ενώ υπάρχουν απώλειες για την εταιρεία τις οποίες χρειάζεται να καλύπτει ο μεγαλομέτοχος, Ιβάν Σαββίδης, αναλύοντας με τη βοήθεια των οικονομικών στοιχείων.

Αναλυτικά:

Για την κατάσταση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Νομίζω ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει εξυγιανθεί σε επίπεδο οικονομικό και ακολουθεί μία πορεία τέτοια που έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζοντας μόνο θέματα της καθημερινότητας.

Πως έχει εξυγιανθεί και πρέπει κάθε χρόνο να καλύπτονται ζημιές: Να το κάνουμε λίγο πρακτικό, έχετε δίκιο σε αυτό. Εξυγίανση σημαίνει ότι δε χρωστάει. Συνεχίζει και παραμένει ζημιογόνος, όπως όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα. Είναι βαθύτερη και γενικότερη συζήτηση για το πώς μία ελληνική ΠΑΕ μπορεί να γίνει κερδοφόρος. Με την εξυγίανση εννοούμε ότι οι μέτοχοι της, εν προκειμένω ο μεγαλομέτοχος, αναλαμβάνουν την ευθύνη και καλύπτουν όλες τις ζημιές, σε μία πράξη εξυγίανσης.

Για το ότι κάποιες ελληνικές ομάδες απέφυγαν κάποιες χρονιές της ζημίες: Είναι μία ή δύο χρήσεις. Και στο εξωτερικό οι ομάδες που έχουν κέρδη στους ισολογισμούς έχουν άλλα χαρακτηριστικά. Δεν είναι ορθό να συγκρίνουμε την Ελλάδα, μία χώρα 11 εκατομμυρίων με άλλες που είναι 60-70 εκατομμύρια. Με άλλα μπάτζετ, με άλλη εμβέλεια.

Για τη ζημιά της περσινής χρήσης: Η ζημία της χρήσης είναι 9.969.000. 4 εκατομμύρια είναι η αύξηση που αποφασίστηκε χτες για να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες της ΠΑΕ και σε αυτό έχουμε λάβει υπόψιν μας και τις εξελίξεις που υπήρξαν λίγο μετά τον ισολογισμό που αφορούσε μέχρι τις 30 Ιουνίου. Υπήρξαν αργότερα οι πωλήσεις κάποιων ποδοσφαιριστών και η εκτίμηση είναι ότι με 4 εκατομμύρια μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της ΠΑΕ.

Για το αν είναι μεγάλη η ζημιά: Την προηγούμενη χρήση ήταν 15 εκατομμύρια. Αλλά δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Τα σχεδόν 10 εκατομμύρια είναι ένα σοβαρό νούμερο. Απλώς, αυτό που θέλω να πω είναι πως οι ζημίες στην πλειονότητα τους προέρχονται από το αθλητικό τμήμα. Όταν κάποιος προσπαθεί να φτιάξει μία ομάδα και κάνει μεταγραφές, αυξάνεται η ζημία. Τα συνολικά έσοδα της ΠΑΕ για το 15-16 που συζητάμε ήταν 15,5 εκατομμύρια και μόνο το αθλητικό τμήμα κόστισε 23,3 εκατομμύρια. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι για κάθε συμβόλαιο παίκτη υπάρχει μεγάλος φόρος. Για 1 εκατομμύριο συμβόλαιο, η ομάδα θα πληρώσει συνολικά πάνω 1,5 εκατομμύριο, με τον φόρο να πηγαίνει προοδευτικά και να φτάνει μέχρι και το 55% επί των μεικτών.

Για το αν είναι υπερβολικό να λέμε ότι η χρήση πήγε καλά με τέτοια ζημία: Αν σκεφτείτε όμως ότι σε αυτή τη χρήση τα έσοδα αυξήθηκαν πάνω από 50%. Το 14-15 τα έσοδα ήταν 13 εκατομμύρια και έχει πάει στα 19 εκατομμύρια. Η επιλογή απλά είναι η αύξηση των εσόδων να μεταφερθεί στο αθλητικό τμήμα. Καλά θα ήταν να είναι ακόμα περισσότερα τα έσοδα. Θα θέλαμε να μην έχει καθόλου ζημίες. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει αφήσει πίσω τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, κάτι που έγινε με τις οικονομικές πλάτες του μεγαλομετόχου και δεύτερον ότι γίνονται βήματα προς τα μπροστά, αυξάνονται τα έσοδα της ξανά και το τρίτο στοιχείο που πρέπει κανείς να αποτυπώσει, είναι πως η αύξηση στα έσοδα μεταφέρεται στο αγωνιστικό τμήμα. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις.

Διαβάστε ακόμη...