"O ΠΑΟΚ έβαλε την σπίθα και ήταν ο ιδρυτικός λίθος στην επανάσταση του ελληνικού αθλητισμού"

Ο ΠΑΟΚ των 302 καταμετρημένων τίτλων πρωτιάς, των ατελείωτων μη καταμετρημένων τίτλων, των 30 διεθνών τροπαίων, των 12 double σε όλα τα αθλήματα, των 32 συμμετοχών στην διοργάνωση των πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο συνολικά, ο ΠΑΟΚ της Ευρώπης στο ποδόσφαιρο ανδρών και σε όλα τα αθλήματα.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
"O ΠΑΟΚ έβαλε την σπίθα και ήταν ο ιδρυτικός λίθος στην επανάσταση του ελληνικού αθλητισμού"

Αρχίζει πλέον η αγωνιστική χρονιά, έρχεται η Ευρώπη για τα τμήματα του ΠΑΟΚ και η Retro team εστιάζει στα τρόπαια του ΠΑΟΚ συνολικά και σε διεθνή επίπεδο, στις συμμετοχές στο πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο και στην συνολική βαθμολογία στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο ανδρών. Η βάση δεδομένων είναι το Wikipedia μια κοινή βάση για όλες τις ομάδες.

Σε πρόσφατο άρθρο του skgsports έγινε μια αναζήτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα με κάποια δεδομένα όπως αριθμό, αθλητών, τμημάτων, χρηματοδότησης ξεχωρίζοντας την έννοια ότι άλλο πολυαθλητικός σύλλογος και άλλο πολυπρωταθληματικός σύλλογος και βγήκε το συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ έχει 5.000 αθλητές, 20.000 ποδοσφαιριστές σε 120 ακαδημίες με χιλιάδες αμέτρητα τρόπαια, πρώτος σε χρηματοδότηση από το κράτος ανάμεσα σε 5.700 ερασιτεχνικά σωματεία.

Πραγματοποιήσαμε μια εσωτερική ενδοσκόπηση στους τίτλους και τις διακρίσεις του ΠΑΟΚ πάλι με την βοήθεια της Wikipedia. Διαχωρίσαμε τα τρόπαια του ΠΑΟΚ όπως το κάνει η Wikipedia κυρίως Πανελλήνια, ευρωπαϊκά -Διεθνή Τουρνουά, Τοπικά, Εγχώρια Τουρνουά.

Τα τρόπαια είναι αυτά που πήρε ο σύλλογος με έδρα Θεσσαλονίκη σε άνδρες, γυναίκες, νέους, νέες, (όχι οι 120 συνεργαζόμενες ακαδημίες του σε όλο τον κόσμο, ομάδες που έχουν το όνομα ΠΑΟΚ, μεμονωμένα χιλιάδες μετάλλια και ατομικές πρωτιές αθλητών), είναι τρόπαια πρωτιάς, όχι 2ης, 3ης θέσης, ήθους κτλ.

Πιθανόν αρκετά τρόπαια να μην γράφτηκαν να χάθηκαν στην καταμέτρηση ειδικά σε επίπεδο τοπικό ή κάποια τουρνουά κυρίως του 20ου αιώνα. Τα τουρνουά κάποια είναι φιλικά, κάποια είναι υποχρεωτικά με δεδομένο ότι όταν έγιναν δεν υπήρχαν ή δεν υπάρχουν αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή ευρωπαϊκά κύπελλα.

Συμπεράσματα του πίνακα:

"300 και πλέον τίτλοι"

1) Ο ΠΑΟΚ έχει 302 τίτλους συνολικά:

183 Πανελληνίους,

59 τοπικούς, Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας,

30 Διεθνή, μη φιλικά τουρνουά,

30 φιλικά τουρνουά εκ των οποίων τα 26 εγχώρια και 4 διεθνή φιλικά τουρνουά .

"30 Διεθνή τρόπαια "

2) Στα 30 Διεθνή τρόπαια του ΠΑΟΚ μέσα είναι τα δύο πρώτα ευρωπαϊκά στο μπάσκετ ανδρών του 1991 και του 1994.Το 1991 ο ΠΑΟΚ πήρε Ευρωπαϊκό σαν Ερασιτέχνης, σε συνθήκες Δημοκρατίας,σε ουδέτερο, Ευρωπαϊκό γήπεδο με κόσμο και από τις δύο ομάδες.Το Ευρωπαϊκό, Ερασιτεχνικό αυτό ήταν η κύρια αιτία μαζί με το οικόπεδο που έδωσαν στην πολιτεία οι αδελφοί Δεδέογλου και έγινε το Παλατάκι, μια και υπήρχε το δεδικασμένο στην Αττική με το Ευρωπαϊκό της ΑΕΚ στην περίοδο της δικτατορίας και το γήπεδο στην ΝΦ του Μόσχου.

Επίσης διεθνές τρόπαιο θεωρείται και το κύπελλο "Μεγάλης Ελλάδας", ανάμεσα σε δύο κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου που πήρε ο ΠΑΟΚ το 1973, σε διπλά ματς.

Διεθνές τρόπαιο θεωρείται το Τουρνουά της Λιέγης που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ το 1960, μία χρονιά μετά το πρωτάθλημα Ελλάδας, απέναντι σε 6 πολύ δυνατές ομάδες και σε εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν άλλα ευρωπαϊκά κύπελλα πλην του Πρωταθλητριών. Το συγκεκριμένο τουρνουά είχε μεγάλη αίγλη και θεωρείτο επιπέδου Ευρωπαϊκού τροπαίου.

Διεθνές τρόπαιο θεωρείται το Βαλκανικό κύπελλο που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ στο τμήμα Ρόλερ, Ice Hockey το 2007.

Διεθνές τρόπαια θεωρούνται, τα 25 τρόπαια των ακαδημιών του ΠΑΟΚ που γίνονται σε πολύ δύσκολα, διεθνή τουρνουά την εποχή Σαββίδη ανάμεσα σε τεράστια brands του Ευρωπαϊκού κυρίως ποδοσφαίρου και δεν υπάρχουν αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή ευρωπαϊκά κύπελλα στις αντίστοιχες ηλικιακές κατηγορίες. Κάτι αντίστοιχο δεν κάνει καμία Ελληνική ομάδα από τους Big4 στην σημερινή εποχή κυρίως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ. Το έκανε ο Ολυμπιακός, αλλά κυρίως εστιαζόταν σε τουρνουά στην Αμερική, μην ξεχνάμε ότι η λέξη Ολυμπιακός πρωτοεμφανίστηκε στο Σικάγο το 1906, προϋπήρχε. Την εποχή Σαββίδη με 3 εκατομμύρια επένδυση κάθε χρόνο στις ακαδημίες, ατόνησε η παρουσία του Ολυμπιακού σε τέτοιου επιπέδου ευρωπαϊκά τουρνουά και ο ΠΑΟΚ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος με συνεχή παρουσία και κατακτήσεις.

"Ο ΠΑΟΚ είναι η σπίθα που άναψε την φωτιά του Ελληνικού Αθλητισμού"

Κακά τα ψέματα ο χορός των Ευρωπαϊκών τροπαίων στην Ελλάδα πήρε άνθιση κυρίως το 1987 με το Ευρωμπάσκετ. Πως έγινε αυτό; Όταν ήρθε ο Ελληνοαμερικανός Γεωργαλής στην Ελλάδα το 1979 και τον βάφτισαν Γκάλη λέει το κατεστημένο που βολεύεται να βρει κάτι ουδέτερο και αγαπητό σε όλους, περιέργως δεν έγινε Έλληνας ο Κόρφας του ΠΑΟΚ με καρφωτή σε ματς Ελλάδας-Γαλλίας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Μην ξεχνάμε, στην Εθνική του 1987, συμμετείχαν 2 μπασκετμπολίστες του ΠΑΟΚ, ο magic και το 13.

Στην συνέχεια η Ελλάδα μεγάλωνε με Αμερικανική προπαγάνδα και με τα Ρόκι 1,2,3,4 και με Ράμπο, οι καλοί Αμερικάνοι, οι κακοί Ρώσοι. Βούτυρο στο ψωμί της προπαγάνδας ένα Ευρωμπάσκετ σε μια χώρα που είχε πριν 30 χρόνια εμφύλιο, οι Έλληνες που νίκησαν τις διαλυμένες κομμουνιστικές αυτοκρατορίες Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση.

Κάτι παρόμοιο έγινε και το 1968 όταν η Χούντα κάλεσε μια ομάδα μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Τσεχοσλοβακία (ο Μάης του '68, Άνοιξη της Πράγας) και έπαιξε Ευρωπαϊκό τελικό εκτός έδρας μπροστά σε 80.000 κόσμο και το 1972 που εκτός της Έβερτον, οι άλλες ομάδες που αποκλείστηκαν από ΠΑΟ ήταν μια Ζενές από Λουξεμβούργο και δύο από το Ανατολικό μπλοκ Σλόβαν και το περιβόητο ματς με Ερυθρό Αστέρα. Μετά το 1968 και 1972 δεν ήρθε η άνοιξη του Ελληνικού αθλητισμού όμως, πέρασαν 20 χρόνια για να ξαναγίνει μία συλλογική επιτυχία.

Το Θαύμα του ΠΑΟΚ

Μετά το 1987 έκανε μία κοιλιά πενταετή η ανάπτυξη, άρχιζε πάλι η παρακμή και δίχως υπερβολή, η αφύπνιση ήρθε από το Ευρωπαϊκό του ΠΑΟΚ στην Γενεύη το 1991, ακολούθησε και το 2ο Ευρωπαϊκό του ΠΑΟΚ το 1994, ήταν η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα το 1994 με δύο ευρωπαϊκά. Δίχως υπερβολή ο ΠΑΟΚ από το 1991-1996 με τα δύο ευρωπαϊκά(1991, 1994), τους 4 τελικούς (1991, 1992, 1994, 1996)και το 1 φάιναλ φορ (1993) δίδαξε στον Ελληνικό, συλλογικό, αθλητισμό πως να κάνει Ευρωπαϊκό πρωταθλητισμό με συνέπεια, έβαλε το νερό στο αυλάκι. Μην ξεχνάμε ο ΠΑΟΚ μαζί με τη Ρεάλ και τη Μακάμπι ήταν τα ιδρυτικά μέλη για δίκαιη και ανοιχτή σε όλους Ευρωλίγκα και όχι κονσέρβα.

Από εκεί και ύστερα μπήκαν στο χώρο οι 3 του τέως ΠΟΚ στο μπάσκετ όταν έγινε επαγγελματικό και άλλες ομάδες στο πόλο κυρίως. Φυσικά σε αυτό βοήθησε το Αθηνοκεντρικό κράτος που με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 και 2004 έκανε όλα τα στάδια κατά 90% στο Λεκανοπέδιο.

Ο ΠΑΟΚ τότε πάλευε κυριολεκτικά μόνος του (1987-1991), ο Αρης στην Ευρώπη έχανε τα φάιναλ φορ το ένα μετά το άλλο, παρόλο που στην Ελλάδα το σύστημα προωθούσε το δίδυμο Γεωργαλή -Γιαννάκη, ο ΠΑΟΚ πήρε το πρώτο Ευρωπαϊκό σε συνθήκες εκτός έδρας, σε ουδέτερο γήπεδο εξωτερικού, σε συνθήκες Δημοκρατίας, ήταν ακόμα Ερασιτεχνικό το μπάσκετ, το 1992 έγιναν ΚΑΕ εταιρείες και δεν είχε πάρει Πρωτάθλημα Ελλάδας κυρίως λόγω διαιτησίας και συστήματος. Έτσι επειδή έφερε Ευρωπαϊκό σαν Ερασιτέχνης και έδωσε οικόπεδο στην πολιτεία έγινε το Παλατάκι το μοναδικό μεγάλο γήπεδο στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια. Κάπως έτσι έγινε και το Μόσχος της ομάδας που έχει σφραγίδα το μυθικό Φοίνικα λόγω του κυπέλλου του 1968 επί δικτατορίας και του οικοπέδου που παραχώρησε στην πολιτεία.

Αυτό το μαζικό πάρτι των Ευρωπαϊκών τροπαίων για την Ελλάδα κράτησε μέχρι περίπου την χρεοκοπία της οικονομίας της Ελλάδας και το τέλος των δανεικών κοντά στο 2010. Μετά έρχονται ευρωπαϊκά τρόπαια πιο σπάνια σε συχνότητα και κυρίως από τον Ολυμπιακό στο πόλο που εστιάζεται εκεί σε ένα άθλημα που παίζεται κυρίως Λεκανοπέδιο, μαζεύοντας όλους τους πολίστες του λεκανοπεδίου και με την βοήθεια της ομοσπονδίας

Ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο στις ακαδημίες που με την σειρά του κάνει focus σε αυτό το πεδίο και διδάσκει και τους 3 του τέως ΠΟΚ πως να δημιουργείς ποδοσφαιριστές παράλληλα με πρωταθλητισμό, συμμετοχή και κατάκτηση ευρωπαϊκών τουρνουά σε μικρές ηλικίες. Το να κερδίζεις ομάδες όπως την ξακουστή ακαδημία της Μπαρτσελόνα και να βγάζεις ποδοσφαιριστές αξίας κάθε χρόνο δεν είναι μικρό πράγμα που πρέπει να τονιστεί ειδικά εάν δεν το κάνουν οι ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και πάλι, ο ΠΑΟΚ λοιπόν πρωτοπορεί στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό για άλλη μια φορά και διδάσκει στους άλλους. Δεν είναι μικρό πράγμα ο ΠΑΟΚ να δίνει 3-3,5 εκ κάθε χρόνο για ακαδημίες και γυναικείο ποδόσφαιρο με 13 ομάδες και οι 3 του ΠΟΚ να έχουν και οι 3 μαζί 17 ομάδες .

Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο διακρίσεις του 21ου αιώνα στον Ελληνικό ποδόσφαιρο ήρθαν με ηγέτη ΠΑΟΚτσή τον Ζαγοράκη το 2004 που και αυτός έκανε σαν τον Γεωργαλή ένα καλό τουρνουά 15 ημερών και όταν ο ΠΑΟΚ πήγε στους 8 της ευρωπαϊκής διοργάνωσης το 2022, η μοναδική ομάδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε 3 διοργανώσεις. Ο Ζαγοράκης δεν έγινε Εθνική σημαία όπως ο Γεωργαλής γιατί μετά την Μπολόνια γύρισε στον ΠΑΟΚ και το σύστημα για να σε κάνει Εθνική σημαία θα πρέπει να παίζεις σε μικρή, ουδέτερη, συμπαθητική ομάδα.

Επίσης ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει και αρκετά φιλικά τουρνουά όπως στο πόλο, μπάσκετ, εγχώρια όπως τα Μαυροσκούφεια, Δεδέογλου νίκη με Μπαρτσελόνα, διεθνή όπως το Λεγκράν Γαλλίας, της Φουενλαμπράδα Ισπανίας με Τσιμπόνα (Ρεάλ ο ημιτελικός), του Βελιγραδίου κτλ τα οποία επειδή υπήρχαν ευρωπαϊκά κύπελλα και πρωταθλήματα δεν τα εντάξαμε στα διεθνή τρόπαια του ΠΑΟΚ παρόλο που είναι, απλά θεωρούνται ότι έγιναν σε φιλικό επίπεδο.

"12 Double"

Ο ΠΑΟΚ έχει 12 Double στα παρακάτω ομαδικά αθλήματα:

1 Ποδόσφαιρο ανδρών, το μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα μαζί με double στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου 2019

5 στο ποδόσφαιρο γυναικών Νταμπλ: 2002, 2013, 2015, 2016, 2017 (θα είχε άλλα 10 double, εάν δεν καταργούσε η ΕΠΟ το κύπελλο στο ποδόσφαιρο γυναικών.)

1 Νταμπλ στο βόλεϊ ανδρών:2015

1 Νταμπλ στο χάντμπολ ανδρών:2015

4 Νταμπλ στο χάντμπολ γυναικών:

2019, 2020, 2021, 2022

"ΠΑΟΚ -Ευρώπη στο ποδόσφαιρο, 32 φορές σε CL "

Η UEFA στο site της μας ενημερώνει ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε 9 φορές στο CL ανδρών, ακούστηκε ο ύμνος του CL και κουνήθηκε σεντόνι CL έξι φορές με Σάλκε, Κρασνοντάρ, Μπενφίκα. Επίσης στο γυναικείο ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ έπαιξε 16 φορές CL και η Κ19 7 φορές στο Youth League, σύνολο 32 φορές. Ένα κλασσικό αστείο που κάνουν οι φίλαθλοι του ΠΟΚ γα να πικάρουν, είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν πήγε σε Όμιλο CL, δεν κούνησε σεντόνι, λες και υπάρχει κάποιο κύπελλο που λέγεται "Ομιλούχος CL".

Φυσικά ο ΠΑΟΚ και σεντόνι κούνησε και τον ύμνο του CL άκουσε (με Μπενφίκα, Κράσνονταρ, Σάλκε), έστω και σε επίπεδο play offs, όπως μας ενημερώνει η UEFA, οι 3 του ΠΟΚ δεν πήραν ποτέ αήττητο πρωτάθλημα μαζί με double. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι παλιά έμπαινες σε όμιλο CL εύκολα είτε απευθείας, είτε αποκλείοντας έναν σχετικά εύκολο αντίπαλο, ο ΠΑΟΚ εκείνη την περίοδο είχε επηρεαστεί αγωνιστικά μία δεκαετία από τα γεγονότα με την Παρί Ζερμέν. Το format του CL πλέον είναι πολύ δυσκολο και ο ΠΑΟΚ έτυχε 3 φορές με Άγιαξ και δύο με Μπενφίκα, Σάλκε, παρόλο που ήταν η 2η ελληνική ομάδα σε βαθμολογία τον 21ο αιώνα, τέτοιες κληρώσεις προκριματικά δεν είχαν ποτέ ομάδες του τέως ΠΟΚ

Ο πίνακας δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ είναι σταθερά 3ος σε συγκομιδή βαθμών, παρόλο που εάν δεν είχε την περιβόητη τιμωρία με την Παρί Ζερμέν ο ΠΑΟΚ θα έπιανε συνολικά τον Παναθηναϊκό, είναι η 2η ομάδα στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα, πήγε 2 φορές στους 8 ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η μόνη Ελληνική ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια, είναι η μόνη Ελληνική ομάδα που έχει πιο πολλές νίκες από ήττες στην Ευρώπη και έχει βάλει πιο πολλά γκολ από όσα έχει δεχτεί. Αρκετοί λένε ότι αυτά τα ρεκόρ του ΠΑΟΚ ισχύουν γιατί δεν έπαιξε ποτέ σε όμιλο του CL, αυτό δεν ισχύει γιατί εάν αφαιρεθούν τα ματς των 3 του τέως ΠΟΚ των ομίλων του CL δεν επηρεάζονται οι επιδόσεις προς το καλύτερο δραματικά σε σχέση με του ΠΑΟΚ.

Τέλος είναι η πρώτη Ελληνική ομάδα που έφτασε το 1978 στην θέση 15 στην κατάταξη της UEFA και σε αυτή δεν έφτασε ποτέ ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, και ο ΠΑΟ έφτασε το 1996 θέση 11.

Σημαντικά και μερικά μοναδικά επιτεύγματα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι τι εστί ΠΑΟΚ, ένας πολυαθλητικός, ιστορικός, κοινωνικός Θεσμός.

Διαβάστε ακόμη...