Μεταγραφές που έγραψαν ιστορία!

Σαν σήμερα 22/7, ο ΠΑΟΚ πραγματοπίησε τρεις μεταγραφές οι οποίες στο διάβα του χρόνου αποδείχτηκαν σημαντικότατες, καθώς ήρθαν στην ομάδα μας παιχταράδες, με όλη τη σημασία της λέξης...
Μεταγραφές που έγραψαν ιστορία!

Πρόκειται για τον Χρήστο Τερζανίδη (1968), τον Γιάννη Δαμανάκη (1976) και τον Μαγκντί Τολμπά (1989)!

Ας θυμηθούμε μία μία τις περιπτώσεις αυτές...

Σαν σήμερα ο Χρήστος Τερζανίδης στον ΠΑΟΚ (1968)

Σαν σήμερα στις 22/7/1968, ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Χρήστος Τερζανίδης, με μεταγραφή από τον Ορφέα Ελευθερούπολης ...

Η μεταγραφή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ώρες εκείνης της Δευτέρας και λίγο πριν τη ολοκλήρωσή της προσπάθησε να ανακατευτεί και άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης...

Ο Τερζανίδης αγωνιζόταν στον Ορφέα σαν φορ και θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο στο σκοράρισμα. Βέβαια στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σαν μέσος και σαν μέσος διέπρεψε!

Στην προηγούμενη ομάδα του είχε ανακηρυχτεί πρώτο σκόρερ την τελευταία του σεζόν εκεί, ήταν ένας 22χρονος νεαρός που διακρινόταν για το γεμάτο νεύρο παιχνίδι του! Η απόκτησή του έγινε εντός λογικού ανταλλάγματος και αυτό λόγω της μεγάλης επιθυμίας του παίκτη να μεταγραφεί στον Δικέφαλο.

Όπως γράψαμε στο κείμενο με τη μεταγραφή του Τερζανίδη στον Παναθηναϊκό (21/7/1977), γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1945 στο Μελισσοκομείο Καβάλας, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στους Φιλίππους Καβάλας και το 1965 πήγε στον Ορφέα Ελευθερούπολης.

Έπαιξε για πρώτη φορά με τον Δικέφαλο στις 27/10/1968 στην Τούμπα στο 1-1 με τον Πανιώνιο αντικαθιστώντας στο 65' τον Ασλανίδη.

Ήταν ένας από τους πληρέστερους χαφ της εποχής του με τεράστιο δυναμισμό, μεγάλη αντοχή (πραγματικά χαλκέντερος!), καλή ντρίπλα και σουτ. Ήταν το μηχανάκι της ομάδας καταπίνοντας σε κάθε ματς ατέλειωτα χιλιόμετρα.

Καθιερώθηκε με την ομάδα του ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε την περίοδο 1968-1977. Με το "Δικέφαλο του Βορρά" κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο (1971–1972 και 1973–1974) και μία το Πρωτάθλημα (1975-1976).

Κατέγραψε 237 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και σημείωσε 15 γκολ, 39 συμμετοχές σε ματς Κυπέλλου (4 γκολ), 9 συμμετοχές σε αγώνες του Κυπέλλου Κυπελλούχων (3 γκολ), και 2 συμμετοχές σε αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης!

Από το 1977 έως το 1981 αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων του 1977. Το 1981 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νεάπολη για λογαριασμό του τοπικού Μακεδονικού, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1983, όταν και σε ηλικία 38 ετών εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

Στις 31 Ιουλίου του 1973 ο Χρήστος Τερζανίδης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Ελλάδα στον εντός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας (2-2). Συνολικά υπήρξε 27 φορές διεθνής με την Ελλάδα (17 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ) σημειώνοντας 1 τέρμα και ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία.

.......................

Σαν σήμερα ο Γιάννης Δαμανάκης στον ΠΑΟΚ (1976)

Σαν σήμερα στις 22/7/1976, ο Γιάννης Δαμανάκης, έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο της διοίκησης Νίκο Βεζυρτζή, για να διευθετήσει τις λεπτομέρειες της μεταγραφής του...

O πρωταθλητής της περιόδου 1975-1976, έχοντας έναν έτοιμο κορμό, ήθελε με επιλεκτικές πινελιές να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το ρόστερ του!

Έτσι σαν σήμερα στις 22/7/1976, ο Γιάννης Δαμανάκης, έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο της διοίκησης Νίκο Βεζυρτζή, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είχε κατέβει στην Κρήτη για να διευθετήσει τις λεπτομέρειες της μεταγραφής του παίκτη από τα Χανιά στον ΠΑΟΚ.

Ο Βεζυρτζής παρέμεινε επί 5 μέρες στην Κρήτη προσπαθώντας να κλείσει τον παίκτη με εντολή Παντελάκη, καθώς τον Δαμανάκη διεκδικούσε και ο Παναθηναϊκός!

Αμέσως μετά την άφιξή του ο κρητικός ποδοσφαιριστής, μετέβη στα γραφεία του Δικεφάλου, όπου γνωρίστηκε με τον τότε πρόεδρο Γιώργο Παντελάκη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.

Ας θυμηθούμε λοιπόν το ποιος ήταν ο Γιάννης Δαμανάκης ...

Γεννημένος στα Χανιά το 1952, σε ηλικία μόλις 15 ετών έγινε επαγγελματίας υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Α.Ο. Χανίων. Σε ηλικία 24 ετών (το καλοκαίρι του 1976) ήρθε στον ΠΑΟΚ με προσωπική επιλογή του Γιώργου Παντελάκη. Ο Δικέφαλος εκείνη τη σεζόν (1975-76) είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο Δαμανάκης παίζοντας στα χαφ βρήκε μπροστά του ιερά τέρατα της εποχής (Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης)... Παρόλα αυτά αγωνίστηκε από την αρχή βασικός αποδεικνύοντας ότι αξίζει. Ο κόσμος τον λάτρευε, γιατί εκτιμούσε την μεγάλη αγωνιστικότητά του και το ασίγαστο πάθος που έβγαζε σε όλα του τα παιχνίδια.

Στο κοινό της Τούμπας πρωτοεμφανίστηκε στο φιλικό που έγινε στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη σεζόν 1976-77 με αντίπαλο τον Αρη (1-0). Να σημειώσουμε πως εκείνη την εποχή, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε κάθε καλοκαίρι σε φιλικό τον συμπολίτη στην Τούμπα. Ήταν 29 Αυγούστου του 1976.

Πέρασαν μόλις 4 μέρες και σε παιχνίδι -φιλικό και αυτό- με τον Κυπελλούχο Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο- ο Δαμανάκης σκοράρει για πρώτη φορά με την ασπρόμαυρη φανέλα σημειώνοντας το νικητήριο γκολ (με κεφαλιά), στο 3-2 επί του γηραιού.

Στις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη εμφάνισή του με τον ΠΑΟΚ, όταν στα πλαίσια του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, ο Δικέφαλος αντιμετώπισε στη Λευκωσία την Ομόνοια και μάλιστα την κέρδισε με 2-0 (Κούδας - Σαράφης).

Ο τεχνικός της ομάδας μας Μπράνκο Στάνκοβιτς (διάδοχος του Γκιούλα Λόραντ), τον πέρασε στην επανάληψη στη θέση του Χρήστου Τερζανίδη, διακρίνοντας τις πολλές αρετές που είχε στο παιχνίδι του.

Περίπου ένα μήνα αργότερα (17/10/1976), ήρθε το επίσημο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνη τη μέρα στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν στην Τούμπα την Παναχαϊκή (2-0 τελικό σκορ), με τον Δαμανάκη να σημειώνει το δεύτερο γκολ.

Συνολικά την πρώτη του χρονιά στον Δικέφαλο έγραψε 29 συμμετοχές (3 γκολ), νούμερο εντυπωσιακό για πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη. Στα 9 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα που αγάπησε, αλλά και λατρεύτηκε είχε -για το πρωτάθλημα- 242 συμμετοχές, ενώ σκόραρε 18 φορές .

Άλλες 53 φορές αγωνίστηκε στο κύπελλο (10 γκολ), ενώ πήρε μέρος και σε 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια πέτυχε 1 γκολ τη σεζόν 1977-78 στο 0-2 με την Ζαγκλέμπιε στην Πολωνία. Για την ιστορία το γκολ το πέτυχε στο 69'.

Αν και αγωνίστηκε σε 5 τελικούς κυπέλλου Ελλάδας δεν ευτύχησε να σηκώσει τον μαστραπά, για λόγους που όλοι μας καταλαβαίνουμε. Σε εκείνα τα χρόνια του ποδοσφαιρικού σκοταδισμού βασίλευε η γνωστή αθηναϊκή τριάδα που είχε τον τρόπο να κλέβει τίτλους.

Ο τελευταίος τελικός στον οποίον πήρε μέρος ήταν τη σεζόν 1984-85 στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Λάρισα. Λίγες μέρες πάντως νωρίτερα σήκωσε στην Τούμπα το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ (6/6/1985).

Εκείνη τη χρονιά παρά το γεγονός ότι βρισκόταν προς τη δύση της καριέρας του, αγωνίστηκε σε 19 ματς πρωταθλήματος (2 γκολ)!

Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Γιάννης Δαμανάκης βρήκε τον ΠΑΟΚ -όταν ήρθε στη ομάδα- πρωταθλητή και πρωταθλητή τον άφησε, όταν έφυγε εκείνο το καλοκαίρι.

Μετά τον ΠΑΟΚ έμεινε για έναν ακόμη χρόνο στη Θεσσαλονίκη, αγωνιζόμενος στον Μακεδονικό και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κρήτη, όπου αφού αγωνίστηκε 2 χρόνια στο Ρέθυμνο, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Η βράβευσή του από τον επίσημο ΠΑΟΚ, ήρθε στα τέλη Φλεβάρη του 2014 ...

Φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο 24 φορές, κάνοντας ντεμπούτο στον αγώνα Βουλγαρίας - Ελλάδας 0-0 στις 26/10/1977, ενώ αποχαιρέτησε το εθνικό συγκρότημα στις 16/11/1983 στο εντός έδρας ματς με την Δανία (0-2).

Ο Γιάννης Δαμανάκης υπήρξε ένα πολυτάλαντο χαφ της εποχής του, καθώς έκοβε, δημιουργούσε και σκόραρε. Θυμόμαστε την μεγάλη εκτίμηση και τα κολακευτικά σχόλια που έκανε γι' αυτόν ο κορυφαίος Έλληνας σπίκερ όλων των εποχών, ο Γιάννης Διακογιάννης, ο οποίος κάθε φορά που μετέδιδε παιχνίδι του ΠΑΟΚ ή της Εθνικής εκφραζόταν με τα καλύτερα λόγια για τον Κρητικό.

Ο άνθρωπος που κάποτε "όργωνε" τα ελληνικά γήπεδα με το ασταμάτητο τρέξιμό του, σήμερα όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του, οργώνει την ελληνική γη και χαίρεται τη ζωή μαζί με τα εγγόνια του...

Για τον Δαμανάκη θα υπάρχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας και το σημερινό αφιέρωμα είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, έτσι για να θυμούνται οι παλιοί αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

* Μετά από εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πλατανιά (αρχές Μαρτίου 2013), ο Δαμανάκης σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά: "Στο ματς με τον Πλατανιά, πήγα μαζί με 5-6 παιδιά από το σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στα Χανιά και μίλησα μόνο με τον Ιωσηφίδη. Δεν μας επέτρεψαν να μιλήσουμε με τους υπόλοιπους, να βγούμε μαζί με τα άλλα παιδιά φωτογραφίες με τους παίκτες. Μου είπε ο Ιωσηφίδης πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στον ΠΑΟΚ, δεν αφήνουν τους παίκτες να μιλήσουν και να βγουν φωτογραφίες".

Δεν άφησαν στον Γιάννη Δαμανάκη να μιλήσει με ανθρώπους του ΠΑΟΚ! Έκλεισαν την πόρτα δηλαδή σε ποιον; Στον χαλκέντερο μέσο που για εννιά (9) ολόκληρα χρόνια, όχι μόνο πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Δικέφαλο, αλλά σε κάθε παιχνίδι ΚΑΤΕΘΕΤΕ την ψυχή του στο γήπεδο. Αυτά μόνο στον ΠΑΟΚ συμβαίνουν , πουθενά αλλού!

.............................

Η μεταγραφή του Μαγκντί Τολμπά στον ΠΑΟΚ (1989)

Σαν σήμερα 22/7/1989, ημέρα Σάββατο, ο ΠΑΟΚ πραγματοποιούσε μια σπουδαία μεταγραφή, ενός παίκτης που άφησε το στίγμα του στο 4ετές πέρασμά του από την ομάδα ...

Ο λόγος για τον Μαγκντί Τολμπά, τον Αιγύπτιο διεθνή μέσο της Ζάμαλεκ, η οποία εκείνο το διάστημα βρισκόταν στο Λεπένσκι όπου έκανε προετοιμασία και ο ΠΑΟΚ!


Τον Μαγκντί τον εντόπισαν λίγες μέρες νωρίτερα οι άνθρωποι της ομάδας (Χασιώτης, Γιάκομπς), κυριολεκτικά θαμπώθηκαν από τις ικανότητές του και ζήτησαν από την αιγυπτιακή ομάδα να παίξουν ένα φιλικό στο οποίο ο ποδοσφαιριστής εντυπωσίασε!

Αμέσως ειδοποιήθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Θωμάς Βουλινός, ο οποίος έδωσε εντολή στους Ζελομοσίδη και Γραμματόπουλο να πάνε στο προπονητικό κέντρο και να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή!

Σαν σήμερα 22/7/1989, συναντήθηκαν οι παράγοντες του Δικεφάλου με αυτούς της Ζάμαλεκ, ενώ η προεργασία είχε γίνει από τους Χασιώτη – Γιάκομπς, οπότε απέμενε η οριστικοποίηση της συμφωνίας και η διάρκεια του συμβολαίου του παίκτη!

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Ζάμαλεκ θα έπαιρνε 100.000 δολάρια (18.000.000 δρχ) και ο παίκτης 40.000 δολάρια (7.000.000 δρχ).


Οι μηνιαίες αποδοχές του θα έφταναν τα 2.500 δολάρια (430.000 δρχ). Επί πλέον θα έπαιρνε 3.000 δολάρια σε περίπτωση κατάκτησης νταμπλ, 2.000 δολάρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, 1.500 δολάρια για την κατάκτηση του Κυπέλλου και 1.000 δολάρια για έξοδο στην Ευρώπη.

Το συμβόλαιο θα ήταν τριετές, με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια.

Το who is who του Μαγκντί Τολμπά ...

Προερχόταν από την ακαδημία της Ζάμαλεκ. Γεννήθηκε στις 24/2/1964, το 1982 έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Ζάμαλεκ και στο διάστημα 1983-1987 ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Αιγύπτου.

Το 1980-1981 έπαιξε στην Εθνική Νέων της χώρας του, το 1987 κατέκτησε την 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε στην Ιταλία, ενώ το 1984 και το 1986β κατέκτησε το αφρικανικό Κύπελλο με τη Ζάμαλεκ.

Το 1984 πήρε το πρωτάθλημα Αιγύπτου, το 1988 το νταμπλ και την ίδια χρονιά το πρωτάθλημα αφρικανοασιατικής φιλίας.

Αμέσως μετά την απόκτηση του Μαγκντί, ο προπονητής Αχιλλέας Σαββίδης που εκείνες τις μέρες βρισκόταν στο Λεπένσκι και παρακολουθούσε τις προπονήσεις του ΠΑΟΚ, μάλιστα ήταν από τους πρώτους που εντόπισε τον παίκτη, είχε δηλώσει:

«Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή. Τέτοια τύχη ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να την φανταστεί! Ο παίκτης είναι πολύ γρήγορος με άριστη τεχνική κατάσταση και πολύ δυνατός. Είναι αριστεροπόδαρος, κάνει παιχνίδι και γυρίζει και πίσω. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. Να μου το θυμάστε. Αυτή η μεταγραφή θα χαλάσει κόσμο».

Ο Μαγκντί, με τη γλώσσα των αριθμών, φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε 112 παιχνίδι, Από αυτά τα 86 ήταν για το πρωτάθλημα (12 γκολ), 20 για το Κύπελλο (5 γκολ) και 6 στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...