Ένας ξεχωριστός αγώνας!!!

Κατά μία περίεργη σύμπτωση, η σημερινή μέρα, αν και είναι 2η μέρα Χριστουγέννων, έχει να παρουσιάσει πολλά παιχνίδια του ΠΑΟΚ στο πέρασμα των δεκαετιών!
Ένας ξεχωριστός αγώνας!!!

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, σαν σήμερα (26/12) ο ΠΑΟΚ από καθιερώσεως της Α' Εθνικής έδωσε διαχρονικά 8 παιχνίδια (!!!), τα έξι για το πρωτάθλημα και τα δύο για το Κύπελλο. Ένα από αυτά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για παιχνίδι πρωταθλήματος της περιόδου 1977-1978, στο οποίο ο Δικέφαλος αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες της Α' Εθνικής κατέβηκαν με τα ... δεύτερα! 

Ο λόγος: Η απεργία των αμειβομένων ποδοσφαιριστών, η οπoία μάλιστα είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή!!! Οι παίκτες είχαν προχωρήσει σε απεργία, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα που ικανοποιήθηκαν εν μέρει δύο χρόνια αργότερα με την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Δεν πήραν μέρος μόνο σε αυτήν οι Ερμείδης - Μοσχοφίδης της Καστοριάς (δεν συμπλήρωνε 11άδα η ομάδα τους και έπαιξαν αναγκαστικά), καθώς και οι ξένοι: Όλε, Μπάγεβιτς, Παουνόφσκι, Βάγκνερ και ο Κύπριος Παπέτας... Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό!

Οι ομάδες της Α' Εθνικής αγωνίστηκαν με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και έτσι ακριβώς κάνει και ο ΠΑΟΚ στον αγώνα του με τον Πανσερραϊκό, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής. Η ομάδα μας κέρδισε με 2-1, με τέρματα των ερασιτεχνών της Μαλαξιανάκη (44') και Μποδιτσόπουλου (80'). Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 82' με τον Χατζησταυρίδη.  

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από το παιχνίδι είναι η πρώτη παρουσία σε επίπεδο Α' Εθνικής, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, των μετέπειτα αστέρων του συλλόγου Νίκου Αλαβάντα, Χάρη Μπανιώτη και Άρη Καρασαββίδη!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Πανσερραϊκός: Ζλάτκος, Παρίδης, Λαμντούρης, Αϊβαζίδης (55' Βακάλης), Πάντσιος, Τσοκαλίδης (27' Καραφούλης), Χατζησταυρίδης, Τερζετζίδης, Σελαχματζλιδης, Πέλλιος, Χιονάκης 

ΠΑΟΚ: Γουγουτσάς, Φαρμάκης, Μπανιώτης, Ανέστης, Παναγιωτίδης, Ρούσος, Μποδιτσόπουλος, Κούσης, Μαλαξιανάκης (65' Χουνουζίδης), Καρασαββίδης, Ρόπκας (46' Αλαβάντας)

Στην αρχική photo, στιγμιότυπο από τον ιστορικό αυτό αγώνα, που τον παρακολούθησαν μόλις 2.000 θεατές (1.652 τα εισιτήρια)...

* Η σεζόν 1977-78 ήταν μια πολύ παράξενη χρονιά για τον Δικέφαλο που λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια αεκ, ενώ ήταν "μέσα" στη μάχη της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο έχασε, πάλι από την αεκ (2-0) στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη... Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αποκλείσει μεταξύ των άλλων, τη γριά (0-1) και με το ίδιο σκορ τον συμπολίτη στην παράταση! Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στις έδρες των αντιπάλων.

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες).

* Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

 

 

  

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...