Όταν ο Κρόιφ "πάτησε" στην Τούμπα!

Ήταν ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια που πέρασαν από το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα! Ο λόγος για τον ιπτάμενο Ολλανδό, Γιόχαν Κρόιφ, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από την επάρατη!
Όταν ο Κρόιφ "πάτησε" στην Τούμπα!

Ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής, τον οποίον παλιότερες γενιές ΠΑΟΚτσήδων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αγωνιζόμενο στην Τούμπα, με δύο διαφορετικές ομάδες: τον τεράστιο Άγιαξ των αρχών της δεκαετίας του 1970 και την Μπαρτσελόνα λίγα χρόνια αργότερα (16/9/1975).

To παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ (14/2/1973), είχε χαρακτηριστεί «το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς»! Θα ξεκινούσε στις 3 το μεσημέρι δίχως όμως να καλυφθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής οι πόρτες της Τούμπας άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι, μία ώρα αργότερα ξεκίνησε το φιλικό μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Βουλγαρίας, με 45.000 φιλάθλους να κατακλύζουν κάθε σημείο του γηπέδου, αδιαφορώντας για το «τσουχτερό» εισιτήριο, καθώς αυτά εξαφανίστηκαν όλα αρκετές μέρες πριν!

Για την ιστορία το σκορ άνοιξε στο 36' ο Σαράφης με δυνατό σουτ ύστερα από το «ένα –δύο» που έπαιξαν Κούδας και Αποστολίδης. Ο ΠΑΟΚ κρατούσε μέχρι το 87ο λεπτό μια σπουδαία νίκη. Όμως, ο Άρι Χάαν, που εικοσιένα χρόνια αργότερα θα καθόταν στον πάγκο του «Δικεφάλου», με δυνατή εκτέλεση φάουλ νίκησε τον Στέφα και ισοφάρισε σε 1-1.

Για κακή τους τύχη οι 45.000 θεατές είδαν τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ να έχει περισσότερο διακοσμητικό ρόλο μέσα στο γήπεδο και να αγωνίζεται μόλις 25 λεπτά πριν αποχωρήσει «λόγω τραυματισμού»!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Μπέλλης (75' Παρίδης), Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Χατζηαντωνίου, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας (79' Λάζος), Ασλανίδης.

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Σουρμπίρ, Ρεπ, Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Νέσκενς, Γκέε, Μιούρεν, Κρόιφ (25' Αρ. Μιούρεν), Μπλάνκενμπουργκ, Κάιζερ (75' Κλέιτον).

Η 2η φορά ήρθε δύο χρόνια αργότερα, στις 16/9/1975. Eκείνο το καλοκαίρι η «αμείλικτη» κληρωτίδα της Ζυρίχης έστειλε στο δρόμο του ΠΑΟΚ ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό μεγαθήριο της εποχής. Την Barcelona , του Γιόχαν Κρόιφ, του Νέεσκενς, του διεθνή Βραζιλιάνου αμυντικού Μάριο Μαρίνιο, του επίσης διεθνή Περουβιανού Σοτίλ, του Ρέσακ, του Ασένσι και πολλών ακόμα διεθνών ισπανών παικτών. Στο άκουσμα του αντιπάλου όλοι νιώσανε απλά ...δέος.

Ο Δικέφαλος παίρνει μια μεγάλη νίκη χάρη στο γκολ του Κούδα στο 73' με έξυπνο πλασέ στην αριστερή γωνία του τερματοφύλακα Μόρα.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε με τους: Φούρτουλα, Γκουερίνο, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Πέλλιο, Αναστασιάδη, Παρίδη, Σαράφη, Ασλανίδη, Κούδα, Κερμανίδη.

Η Barcelona παρατάχτηκε με τους: Μόρα , Ντέλα Κρουθ, Μαρίνιο, Μαρθιάλ, Μιγκέλ, Κορμίνας, Ασένσι, Κρόιφ, Σοτίλ, Ρέσακ, Νέεσκενς

Διαβάστε ακόμη...