Το παιδί-θαύμα της Μπενφίκα έγινε σημείο αναφοράς στον ΠΑΟΚ και πρέπει να παραμείνει

Από bnsports.gr:Ένα από τα «καυτά» μεταγραφικά θέματα στον ΠΑΟΚ ενόψει της κατάρτισης του ρόστερ για την επόμενη σεζόν έχει να κάνει με τον Τιάγκο Ντάντας.
Πηγή: bnsports.gr:
Το παιδί-θαύμα της Μπενφίκα έγινε σημείο αναφοράς στον ΠΑΟΚ και πρέπει να παραμείνει

Ο «βραχύσωμος» χαφ από την Πορτογαλία αποτέλεσε έναν από τους πιο χρήσιμους ποδοσφαιριστές για τον Ραζβάν Λουτσέσκου τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Για αυτό και στις προτεραιότητες της ομάδας είναι η παραμονή του στην Τούμπα τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος.

Το καλοκαίρι του 2022, ο Ντάντας μετακόμισε από τη Λισαβόνα στη Θεσσαλονίκη με περγαμηνές, ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και το γεγονός ότι τον είχε αποκτήσει η Μπάγερν, είναι ενδεικτικό. Ο νεαρός χαφ ήρθε και ξεχώρισε με το «καλώς σας βρήκα» στην Τούμπα, κάτι γενικά σπάνιο για έναν ποδοσφαιριστή σε τόσο μικρή ηλικία (21 ετών).

Αν και υπήρχαν επιφυλάξεις όταν επισημοποιήθηκε ο δανεισμός του, ο ίδιος φρόντισε άμεσα να τις εξαφανίσει και πλέον, μετά το τέλος της σεζόν, άπαντες στον «Δικέφαλο του Βορρά» έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Μέσα σε αυτή τη χρονιά λοιπόν, ο Τιάγκο Ντάντας ήταν 4ος σε συμμετοχές ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ με 39 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Οι 31 εξ αυτών ως βασικός, ενώ συνολικά αγωνίστηκε κάτι παραπάνω από 2.500 λεπτά και σημείωσε πέντε γκολ και δύο ασίστ.

Αξιοπιστία στη μεσαία γραμμή
Μέσα στο γήπεδο έδειξε αρκετή ωριμότητα, κάτι που χρειάζεται ο ρόλος του οργανωτή, καθώς αυτόν είχε αναλάβει στη μεσαία γραμμή. Ενδεικτικά φαίνεται στο γράφημα ο χώρος δράσης του στο χορτάρι στους αγώνες της Stoiximan Super League που αγωνίστηκε.

Στα συνολικά 32 ματς, σε κανονική διάρκεια και play off, ο Ντάντας είχε 90% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, όντας ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ με διψήφιο αριθμό συμμετοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία και μόλις 3ος σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, πίσω από τον Καστάνο (Αστ. Τρίπολης) και τον Σάρλια (Παναθηναϊκός). Μάλιστα, το νούμερο είναι εξίσου υψηλό όσον αφορά τις πάσες στο αντίπαλο μισό, καθώς ξεπερνά το 84%. Ένα από τα χαρακτηριστικά που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ακρίβεια και στις μακρινές μπαλιές, η οποία έφτασε τη φετινή σεζόν το 75%, με 2,7 εύστοχες ανά παιχνίδι.

Δεν είναι όμως η πάσες που τον καθιστούν την πλέον αξιόπιστη λύση στο κέντρο του ΠΑΟΚ. Ο Ντάντας συνεισφέρει αρκετά και στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας του. Συνολικά έκανε 60 κλεψίματα κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ αν κοιτάξουμε αποκλειστικά τα play off, σε εννέα ματς έκανε 24, κάτι που τον φέρνει τρίτο στη εν λόγω «ασπρόμαυρη» λίστα και μάλιστα απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους.

Λάθη με το... μέτρο

Δεν έχει αξία όμως να σταθούμε μόνο στα θετικά. Ουδείς αλάνθαστος και το ίδιο ισχύει για τον Πορτογάλο, ο οποίος έκανε συνολικά 81 λάθη στη Stoiximan Super League, με το νούμερο να είναι αρκετά υψηλό στα play off (2,9/ματς). Ακόμα κι έτσι όμως, είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με τους συμπαίκτες του. Ταυτόχρονα βέβαια ήταν αρκετά δύσκολο για τους αντιπάλους να του αποσπάσουν την μπάλα, αφού είχε μόλις 5,3 χαμένες κατοχές ανά παιχνίδι.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί η έλλειψη πρωτοβουλίας όσον αφορά την εκτέλεση. Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να δουλέψει και να βελτιώσει στο μέλλον ο Ντάντας, ώστε να γίνει ένα απόλυτα ολοκληρωμένο χαφ. Δεν είναι εύκολο για όλους να τελειώσουν τις φάσεις και ο Πορτογάλος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στα πόδια του για μεταβιβάσεις, αλλά έδειξε ότι δεν ισχύει το ίδιο στο σουτ. Χρόνος για να το φτιάξει αυτό σαφώς και υπάρχει.

«Αγκάθι» οι αξιώσεις της Μπενφίκα
Είναι εμφανές λοιπόν ότι ο Τιάγκο Ντάντας πολύ γρήγορα απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί και να «κουβαλήσει» το οργανωτικό κομμάτι του ΠΑΟΚ. Για αυτό στον «Δικέφαλο» επιθυμούν την παραμονή του στην Τούμπα και την επόμενη -τουλάχιστον- σεζόν.

Ήδη λοιπόν έχουν ξεκινήσει τις επαφές για την επέκταση του δανεισμού του από την Μπενφίκα, όμως υπάρχουν δυσκολίες. Η συμφωνία για τη σεζόν 2022/23 περιλάμβανε ρήτρα αγοράς από τον ΠΑΟΚ ύψους εφτά εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που είναι απαγορευτικό τη δεδομένη στιγμή για τους «ασπρόμαυρους».

Έτσι αναζητούνται εναλλακτικές. Οι «Αετοί» είναι θετικοί στο να παραχωρήσουν εκ νέου τον Ντάντας με τη μορφή δανεισμού στον ΠΑΟΚ, αλλά θέλουν να συμπεριληφθεί στη συμφωνία υποχρεωτική ρήτρα αγοράς. Εκεί είναι που «κολλάει» το θέμα, με βάση πάντα τα όσα αναφέρει η πορτογαλική «A Bola». Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν πρόβλημα να μπει η ρήτρα, αλλά όχι σε υποχρεωτική μορφή, πόσο μάλλον ύψους εφτά εκατ. ευρώ.

Ένα είναι σίγουρο πάντως. Το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια, αλλά στον ΠΑΟΚ θα ήθελαν να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε στην έναρξη της προετοιμασίας (18 Ιούνη), να τον έχουν διαθέσιμο και να συμμετέχει στα προκριματικά του Europa Conference League.

Διαβάστε ακόμη...