Μπάνε Πρέλεβιτς, η ζωή του όλη

Από forzaonline.gr: Δεν θα είμαι αντικειμενικός με το Μπάνε. Δεν γίνεται να είμαι αντικειμενικός με έναν από τους ήρωες μου, έναν αθλητή με τον οποίο έχω πανηγυρίσει μαζί του, έχω κλάψει μαζί του, έχω φιλοσοφήσει νοερά μαζί του, έχω επαναπροσδιορίσει τον αθλητισμό, τη ζωή. Τον θαύμασα σαν μπασκετμπολίστα, τον αγάπησα σαν ιδιοσυγκρασία, τον λάτρεψα σαν μποέμ προσωπικότητα.
Πηγή: forzaonline.gr
Μπάνε Πρέλεβιτς, η ζωή του όλη

Κανείς από τους θρυλικούς παίκτες του ΠΑΟΚ δεν απόλαυσε την τιμή να αποσύρεται η φανέλα του, σε μια ιστορική βραδιά στο «Παλατάκι», όπου η φανέλα με το Νο 7 ανέβηκε, στέκει ψηλά και κοσμεί την οροφή του «ασπρόμαυρου» ναού.

Γεννημένος το 1966, στις 19 του Δεκέμβρη στο Βελιγράδι, μια πόλη που εκείνον τον καιρό ήταν πυλώνας πολιτισμού για την ενωμένη Γιουγκοσλαβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Δεύτερο παιδί του Μίροσλαβ και της αείμνηστης Ολιβέρα, ο Μπάνε Πρέλεβιτς έχει μια μεγαλύτερη αδερφή, τη Γιάσνα, με την οποία έπαιζαν μαζί στο Ντορτσόλ, την ιστορική συνοικία στο Στάρι Γκραντ, την παλιά πόλη του Βελιγραδίου. Εκεί μεγάλωσε ο Μπάνε, στην καρδιά του «Παρισιού των Βαλκανίων», λίγα μέτρα μακριά από το Δούναβη και δίπλα στο Τεράζιγιε, την περίφημη κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.

Ο ΕΞΠΕΡ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Οικογένεια αστική, περιβάλλον ασφαλές που του επέτρεψε και να φοιτήσει σε καλό σχολείο -ήταν καλός μαθητής με κλίση στα μαθηματικά- αλλά και να ασχοληθεί με τον αθλητισμό στον ελεύθερο χρόνο του. Ο πατέρας του, Μίσκο, έπαιξε μπάσκετ στον Ερυθρό Αστέρα, ομάδα με την οποία έκανε όλα τα βήματα (παιδικό, εφηβικό) μέχρι που σε ηλικία 18 ετών αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα. Στα 19 του είχε πετύχει 58 πόντους!

Κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, ενώ το 1983 με την ομάδα κάτω των 17 της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μαζί με τους Πάσπαλιε, Ζντβοτς, Παβίσεβιτς, Νάκιτς και Πετσάρσκι. Σ' εκείνο το τουρνουά στα γήπεδα του Τούμπινγκεν και του Λούντβιγκσμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας παρούσα ήταν και η Ελλάδα, που έφτασε μέχρι την 4η θέση, αλλά για κακή της τύχη έπεσε πάνω στην τρομερή παρέα των «πλάβι» και ηττήθηκε στον ημιτελικό με 72-67.

ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Η κληρονομιά του στην ομάδα, το σύλλογο, ειδικά για τη γενιά των σημερινών 45άρηδων, είναι τεράστια, άλλωστε στον ΠΑΟΚ τα έχει κάνει... όλα μιας και υπήρξε παίκτης (1988-1996 και 1999-00), βοηθός προπονητή (2001-02), πρώτος προπονητής (2002-05), τζένεραλ μάνατζερ (2006-07) από 19/6/2011 μέχρι 1/7/2019 υπήρξε πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΚΑΕ.

Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991, το Κύπελλο Κόρατς το 1994, το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1992, καθώς και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995. Επίσης αγωνίστηκε στους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 και 1996 και στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα το 1993. Ο πέμπτος τίτλος καριέρας ήταν το Κύπελλο Ιταλίας το 1997 με την Κίντερ.

Στα πλέι οφ του 1990 πέτυχε με τον ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή (124-106) 40 πόντους με 10/14 τρίποντα και είναι ο κορυφαίος σκόρερ του «Δικεφάλου» με 2.465 πόντους.

Αποσύρθηκε από τα γήπεδα στις 2/3/2000, σε αγώνα για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα με αντίπαλο τη Μακάμπι (67-55) στο Αλεξάνδρειο. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν με 3 λεπτά συμμετοχής και χωρίς να πετύχει πόντο.

Τελευταίο του παιχνίδι στο πρωτάθλημα ήταν μια βδομάδα πριν στο Ιβανώφειο με τον Ηρακλή. Είχε σκοράρει 10 πόντους και είχε γίνει ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ήταν το 237ο παιχνίδι του με τον «Δικέφαλο» στον οποίο πρόλαβε να τα ζήσει όλα ως παίκτης. Ήταν υπέροχο να τον βλέπεις να μπαίνει στα 34 στο παρκέ και στην εξέδρα να τραγουδούν «Ω Μπάνε, Μπάνε!», χωρίς να έχουν καν ζώσα ανάμνηση από τις μεγάλες του μέρες στην ομάδα.

«ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΕΠΑΙΖΑ...»

Στον Μπάνε Πρέλεβιτς έλαχε ο κλήρος να κάνει το τελευταίο σουτ στον ημιτελικό ΠΑΟΚ – Μπενετόν Τρεβίζο του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Ελεγαν ότι έπρεπε να το κάνει ο Λέβινγκστον.

Στο 77-77 αστοχεί αρχικά στην βολή που εκτελεί (τότε ήταν μία συν μία, δηλαδή δεν υπήρχε το δικαίωμα για δεύτερη βολή εάν η πρώτη ήταν άστοχη), δεν δίνει το προβάδισμα ούτε στην συνέχεια μιας και προτίμησε αντί να πασάρει στον Κόρφα που ήταν ελεύθερος, να πάρει ένα σουτ με δύσκολες προϋποθέσεις και εν τέλει να αστοχήσει, με τον Ραγκάτσι στην συνέχεια να δίνει το προβάδισμα και την νίκη στην Μπενετόν με 77-79.

Ο ΠΑΟΚ είχε την μπάλα στην τελευταία επίθεση, ο Πρέλεβιτς αστόχησε και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς κατηγορήθηκε για αυτή την επιλογή, όμως ο Κλιφ Λέβινγκστον και ο Κεν Μπάρλόου δεν έμειναν σε εκείνη την επιλογή. «Εάν κάποιος έπρεπε να πάρει την μπάλα και να σουτάρει ήταν ο Μπάνε, ο καλύτερος σκόρερ μας. Το έχασε και όλοι έπεσαν πάνω του να τον φάνε, αλλά εάν το έβαζε θα γινόταν ήρωας».

«Τίποτα δεν πήγε στραβά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια καταπληκτική ομάδα, μ' έναν Τόνι Κούκοτς που την επόμενη χρονιά πήγε στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν, αν ήθελα να ξαναπαίξω ένα ματς είναι αυτό», είπε μετά από πολλά χρόνια ο Μπάνε.

ΤΟ «ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΕΖΥΡΤΖΗ

Το καλοκαίρι του 1988 ο Μπάνε πάτησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με εκείνη την πτήση της JAT στο αεροδρόμιο, τον υποδέχονται μια χούφτα δημοσιογράφοι και λίγες δεκάδες οπαδοί. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι αυτό το νεαρό παιδί θα αλλάξει την ιστορία του ΠΑΟΚ.

Στο ντεμπούτο του, σε ένα φιλικό με τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά τον Αύγουστο του 1988, το κοινό βλέπει ένα παιδί με κανονικό σώμα, μπούκλες στο μαλλί κι ένα πλατύ χαμόγελο. Οι περισσότεροι είχαν πάει στο Παλέ να δουν από κοντά τον καταπληκτικό Κάρεϊ Σκάρι που είχε φέρει ο Κοσκωτάς απευθείας από το ΝΒΑ, κανείς δεν έδινε πολλή σημασία στο νεαρό Σέρβο που είχε φέρει ο Νίκος Βεζυρτζής.

Μάλιστα για να μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, χρειάστηκε μια... πρόταση ενός φίλου του «Δικεφάλου» ο οποίος έφερνε κρέατα από την Σερβία! «Ο Χρήστος Κάλφας, πάντα μέλος του ΠΑΟΚ και πολύ καλός φίλος, μας έφερε σε επαφή. Τότε έφερνε κρέατα από Σερβία, ζούσε τότε στο Βελιγράδι και ήξερε τον Πρέλεβιτς. Αυτός μας είπε πως υπάρχει ένας παίκτης με ελληνικές ρίζες, από την πλευρά της μητέρας του. Πρέπει να ήταν Μάρτιος του 1987 νομίζω και γινόταν φάιναλ φορ Κυπέλλου στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα, εκεί είδαμε για πρώτη φορά τον Μπάνε να παίζει, μας άρεσε και τον πήραμε», έχει πει παλαιότερα ο Άρις Καρακούσης.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΑΡΗ

Το διαβατήριο και τα έγγραφα ωστόσο θα «κολλήσουν», λόγω των εθνικών εκλογών, ακόμη καθυστερούσαν. Ο Άρης κοντράρει, η υπόθεση πάει στα δικαστήρια, αποκτά πολιτικές προεκτάσεις κι ο Πρέλεβιτς μένει στην εξέδρα μέχρι να κάνει τελικά το ντεμπούτο στις 12 Οκτωβρίου του '88 στη «χύτρα» της «Maison des sports» του Βιλερμπάν.

Ιστορική ευρωπαϊκή νίκη για τον ΠΑΟΚ, ο Μπάνε σταματά στους 29. Για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα θα πρέπει να περιμένει την προτελευταία ημέρα του 1988. Πατάει το παρκέ στο κλειστό των Πατησίων κόντρα στον Σπόρτινγκ και σκοράρει 28 πόντους.

ΌΤΑΝ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ

Ο Μπάνε έβγαλε για πρώτη φορά την «ασπρόμαυρη» φανέλα, το καλοκαίρι του 1996, για συνεχίσει στην Κίντερ Μπολόνια, ενώ αγωνίστηκε και στον άλλο «Δικέφαλο» την ΑΕΚ (1997-99).

Όταν οι διαπραγματεύσεις με τον Λάκη Αλεξόπουλο δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, ένιωθες στη Θεσσαλονίκη ότι έπεφτε η αυλαία μιας ολόκληρης εποχής. Το σήριαλ απασχόλησε για πολύ καιρό τα ΜΜΕ και τον κόσμο, ένας οπαδός του ΠΑΟΚ που είχε κερδίσει το λαχείο, μέχρι που πρότεινε να τον πληρώσει εκείνος για να παραμείνει. Δεν ήταν όμως τόσο οικονομικό το θέμα, όσο επιλογή αποσυμπίεσης.

Διαβάστε ακόμη...