ΠΑΟΚ ρυθμιστής; Όχι, ισότιμος μονομάχος!

Από forzaonline.gr:Μετά το τέλος της πρώτης αγωνιστικής των πλέι-οφ, όλοι οι ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι τρωτοί και να αμφιβάλλουν αν θα αντέξουν ως το τέλος.
Πηγή: forzaonline.gr
ΠΑΟΚ ρυθμιστής; Όχι, ισότιμος μονομάχος!

Αυτό που είναι εντυπωσιακό με το φετινό πρωτάθλημα είναι πως αρκεί μία εβδομάδα για να έρθουν τα πάνω, κάτω. Αρκεί, μία αγωνιστική ώστε να μπει ο σπόρος της αμφιβολίας, να προκύψει εσωστρέφεια, διχόνοια, αμφισβήτηση σε κάθε μία από τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο.

Αυτό που μας δίδαξε η πρεμιέρα των πλέι-οφ είναι πως οι διεκδικητές δεν είναι τρεις, αλλά τέσσερις. Ο ΠΑΟΚ δεν θα παίξει τον ρόλο ρυθμιστή (όπως νόμιζαν κάποιοι), αλλά του ισότιμου μονομάχου. Έβγαλε την πιο δύσκολη έδρα για αυτόν, έχει πάρει τους περισσότερους βαθμούς στην ειδική βαθμολογία με τα παιχνίδια μεταξύ των 6 ομάδων των πλέι-οφ και δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από όλους.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα του... σπόρου της αμφιβολίας που αναφέραμε παραπάνω είναι η ΑΕΚ. Μέχρι πρότινος η Ένωση ήταν ένας οργανισμός που κοιτιόταν αυτάρεσκα στον καθρέφτη και αποθέωνε τον εαυτό της για τις ποδοσφαιρικές αρετές της. Αίφνης, το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα αμφισβητείται. Μπορεί να φτάσει τους κιτρινόμαυρους στον τίτλο; Ακόμα και εντός του συλλόγου δεν είναι πλέον σίγουροι.

Η ΑΕΚ έπαιξε μέσα στην σεζόν άγρια επιθετικό ποδόσφαιρο. Με πολύ ένταση, με το πόδι συνεχώς πατημένο στο γκάζι, με πολύ μεγάλη επιβάρυνση.

Η συνταγή αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά αποδοτική με τους μικρομεσαίους, όμως στα τελευταία ντέρμπι αποδείχθηκε ότι δεν λειτουργεί.

Την καθαρή ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (2-0), διαδέχθηκε η πρώτη εντός έδρας απώλεια στην ΟΠΑΠ Arena από τον Ολυμπιακό (1-3) και το κακό τρίτωσε στην λευκή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα των πλέι-οφ, όπου η ομάδα του Αλμέιδα εκτός από μία ευκαιρία του Ρότα, δεν είχε άλλη καθαρή φάση.

ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο τραυματισμός του Λιβάι Γκαρσία έβγαλε την ΑΕΚ από τις... εργοστασιακές της ρυθμίσεις και απέδειξε ότι το περιβόητο βάθος πάγκου, δεν αρκεί για να καλύψει απουσίες όπως αυτή.

Η ΑΕΚ βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή, δεν έχει χάσει το παραμικρό ακόμα, έχει εξαιρετικές διαιτησίες σε κάθε παιχνίδι, ωστόσο έρχεται στην Τούμπα για παιχνίδι δίχως αύριο, με σοβαρές σκέψεις για την συνταγή ποδοσφαίρου που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτό που παίζει όλη την χρονιά με την πίεση ψηλά ή κάτι πιο... συμμαζεμένο, πιο συμπαγές, πιο συντηρητικό; Μπορεί άραγε μία ομάδα να αλλάξει φιλοσοφία στο τέλος της σεζόν; Μπορεί να απαρνηθεί αυτό που παίζει και στο τέλος να δικαιωθεί;

Και στα τρία τελευταία ντέρμπι, η ΑΕΚ εμφάνισε πρόβλημα τόσο στην παραγωγή φάσεων, όσο και στο αμυντικό της τρανζίσιον. Όλες οι ομάδες έχουν βρει πια τρόπο να διασπούν την πίεση που κάνει ψηλά, η ευανάγνωστη ταυτότητά της και η έλλειψη εναλλακτικού πλάνου έφερε το αντίδοτο. Συν τοις άλλοις το δίδυμο πίσω με Βίντα – Μουκουντί αρχίζει να «τρώει» αρκετές καθαρές φάσεις και ο Αλμέιδα για πρώτη φορά αρχίζει να πιστεύει ότι η τέλεια συνταγή του δεν είναι και τόσο... τέλεια.

Η πρώτη περίοδος αγωνιστικής κρίσης και εσωστρέφειας ήρθε την χειρότερη στιγμή για την ΑΕΚ, λίγο πριν από την επίσκεψη της στην Τούμπα. Το παιχνίδι της με τον ΠΑΟΚ μοιάζει με πρόωρο τελικό, όχι γιατί θα κρίνει κάτι, αλλά γιατί σε περίπτωση ήττας μπορεί να κάνει τον σπόρο της αμφιβολίας να φυτρώσει ακόμα περισσότερο στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ, Ο ΛΥΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ

Ο Ολυμπιακός δεν αποκλείεται να βρεθεί μόνος στην δεύτερη θέση, μετά τους αγώνες της επόμενης αγωνιστικής για τα πλέι-οφ!

Πριν από περίπου 40 ημέρες, το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, λίγο μετά το 3-0 στον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου από την ΑΕΚ, η ανακοίνωση της Θύρας 7 κατέληγε επί λέξει κάπως έτσι: «Ήρθε η ώρα να φύγεις για να μην σε κυνηγήσουμε»!

Το σαφές και κατανοητό μήνυμα ήταν προς τον Μίτσελ, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να πετούν ουσιαστικά λευκή πετσέτα και να θεωρούν τον Ισπανό τεχνικό «καμένο χαρτί».

Ο Μίτσελ όχι μόνο έμεινε στην τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών, αλλά σήμερα υπάρχουν κάποιοι που δειλά-δειλά ψελλίζουν την λέξη «νταμπλ»!

Το 1-3 μέσα στην ΟΠΑΠ Arena ήταν το αποτέλεσμα που γύρισε το φύλλο για του ερυθρόλευκους, που την επόμενη αγωνιστική δεν αποκλείεται να βρίσκονται μόνοι στην δεύτερη θέση σε περίπτωση που κερδίσουν τον Άρη και ο ΠΑΟΚ επικρατήσει της ΑΕΚ, σενάριο όχι και πολύ απίθανο.

Πως έγινε και μία ομάδα που βρισκόταν 12 βαθμούς από την κορυφή, μπήκε ξανά στο κόλπο του τίτλου; Ο Ολυμπιακός μπορεί να χρειάστηκε να φτάσει στην 26η αγωνιστική για να πάρει το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, όμως έκανε κάτι άλλο: πήρε όλα τα ματς με τους μικρομεσαίους, δεν είχε παρά ελάχιστες απώλειες σε αυτά τα παιχνίδια, αφού το στιλ ποδοσφαίρου και οι παίκτες που διαθέτει είναι ότι πρέπει για παιχνίδια με ομάδες που κλείνονται πίσω και του δίνουν την μπάλα στα πόδια.

Το πρόγραμμα των πλέι-οφ βγήκε από τον... αλγόριθμο του υπολογιστή λες και το είχε καταρτίσει ο Μίτσελ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Εύκολο ξεκίνημα (με κολλητά παιχνίδια με Βόλο και Άρη) και... καπάκι εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, την ώρα που όλοι οι βασικοί του αντίπαλοι έπεσαν από νωρίς στα βαθιά.

Με το ξεκίνημα, ο Ολυμπιακός μείωσε κι άλλο την διαφορά από την κορυφή, έχτισε ψυχολογία και με τον πρόεδρο του χαλάει τον κόσμο, με δηλώσεις και ενέργειες στην προσπάθεια του να αποδομήσει την ΕΠΟ και την ΚΕΔ, ελπίζει ότι στην αναμπουμπούλα θα είναι αυτός που θα χαρεί στο τέλος.

Το ερώτημα είναι άλλο. Μπορεί ο Ολυμπιακός να φτάσει ως το τέλος ή μήπως τα αποτελέσματα του ήταν ένας παραμορφωτικός καθρέφτης; Οι ερυθρόλευκοι σώθηκαν ως θαύματος στην Τούμπα (0-0), σε ένα παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ τον έπαιξε σαν την γάτα με το ποντίκι. Το 1-3 στην έδρα της ΑΕΚ είναι επίσης εκτός ποδοσφαιρικής λογικής, η Ένωση θα μπορούσε να είχε καθαρίσει το ντέρμπι από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Μπορεί ο Ολυμπιακός να σώζεται πάντα από την αστοχία των αντιπάλων του και από τον Πασχαλάκη; Θα κερδίσει κάποιο ντέρμπι εντός έδρας φέτος; Ερωτήματα που προς το παρόν φρενάρουν τον ερυθρόλευκο ενθουσιασμό...

ΑΝΤΕΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟ;

Το τριφύλλι σκοράρει με το σταγονόμετρο, αλλά εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια. Παραμένει πρώτος και μετά το τέλος της πρώτης αγωνιστικής των πλέι-οφ, έχοντας «βγάλει» την μοναδική έδρα (από αυτές των ομάδων των πλέι-οφ), στην οποία έχασε φέτος. Λογικά, θα παραμείνει στην κορυφή και μετά το τέλος της δεύτερης αγωνιστικής, πολύ πιθανό μάλιστα να αυξήσει την διαφορά από τον δεύτερο!

Υποδέχεται τον Βόλο και λογικά θα κερδίσει, την ώρα θα δοκιμάζεται στην Τούμπα. Αρκεί όμως αυτό για να πούμε ότι εδώ έχουμε ένα ξεκάθαρο φαβορί για το πρωτάθλημα; Η απάντηση με τα σημερινά δεδομένα είναι «όχι».

Το τριφύλλι είναι πιθανώς η ομάδα που με βάση το αθροιστικό ατομικό ταλέντο των παικτών της, βγάζει την μεγαλύτερη υπεραξία στο γήπεδο. Μία ομάδα προπονητή, μία σκληρή ομάδα, που έχει μικρότερο ποιοτικό ταβάνι από τους υπόλοιπους, μα η ομάδα είναι δυσκολοκατάβλητη, πειθαρχημένη, σταθερή.

Μία ομάδα που έχει βγάλει από μύγα, ξίγκι και η οποία μόλις με 38 γκολ στο ενεργητικό της έχει κατορθώσει με έναν μαγικό τρόπο να συγκεντρώσει 62 βαθμούς!

Για να καταλάβει κανείς για τι ακριβώς μιλάμε, πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκό παραμένει με 8 γκολ ο Αϊτόρ, ο οποίος έχει να αγωνιστεί από τις 23 Οκτωβρίου, όταν υπέστη ρήξη χιαστού στο ματς με τον Άρη!

Ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε πολύ σκληρός στην πρεμιέρα των πλέι-οφ. Παρότι, κατά κοινή ομολογία, αδικήθηκε από την διαιτησία, πήρε το 0-0 στην έδρα της ΑΕΚ και θα μπορούσε στο δεύτερο μέρος να «κλέψει» το ματς και να είναι σήμερα καβάλα στο άλογο.

Μπορεί να αντέξει ως το τέλος, κερδίζοντας μόνο με 1-0; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Προς το παρόν, το τριφύλλι αφήνει ΑΕΚ και Ολυμπιακό να ανεβάζουν τους τόνους για την διαιτησία και χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση, πάει να επωφεληθεί, αφήνοντας τους άλλους να... τσακώνονται.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΠΑΡΣΩΝ

Εκτός από τους πρωταγωνιστές των πλέι-οφ, υπάρχουν και οι κομπάρσοι. Το μίνι πρωτάθλημα μεταξύ Άρη και Βόλου με έπαθλο μία θέση στο επόμενο Conference League.

H εντός έδρας ήττα των κιτρινόμαυρων στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έριξε το ηθικό στο ναδίρ, με τους κιτρινόμαυρους να έχουν κολλητά ματς με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ πριν το παιχνίδι της 22ας Απριλίου στο Πανθεσσαλικό.

Την ίδια ώρα, ο Βόλος ούτε καν ενόχλησε τον Ολυμπιακό στο 0-3 της πρεμιέρας και δείχνει να ποντάρει μόνο στα δύο ματς με τον Άρη για να μπορέσει να τον προσπεράσει.

Δύο ρυθμιστές που αν κόψουν βαθμούς από κάποια άλλη ομάδα, πολύ πιθανό να την καταδικάσουν.

Διαβάστε ακόμη...