Γιατί παίζουν οι έξι ομάδες στα φετινά play-offs; Τα κέρδη και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Από skgsports.gr:Η ιστορία των play-offs στο πρωτάθλημα της Superleague άρχισε τη σεζόν 2007-08.
Πηγή: sk
Γιατί παίζουν οι έξι ομάδες στα φετινά play-offs; Τα κέρδη και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Με δύο διαφορετικές εκδοχές, αφού για μια δεκαετία, μέχρι την περίοδο 2016-17 δηλαδή, η ομάδα που τερμάτιζε πρώτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δεν αγωνιζόταν στα play-offs και ανακηρύσσονταν κατευθείαν πρωταθλήτρια. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες, που είχαν τερματίσει από τη 2η μέχρι και την 5η θέση, έμπαιναν στη διαδικασία κατάκτησης των ευρωπαϊκών εισιτήριων με το μεγάλο «έπαθλο» για ένα μεγάλο διάστημα να είναι η 2η θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League.

Τη διετία 2018- 2019 δεν διοργανώθηκαν play-offs, τα οποία επανήλθαν από τη σεζόν 2019- 20 με τη μορφή, που τα ξέρουμε σήμερα. Δηλαδή, με τη συμμετοχή των έξι πρώτων ομάδων της κανονικής διάρκειας, που μεταφέρουν αυτούσια τη βαθμολογία τους (κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τη σεζόν 2016-17).

Τα οφέλη των play-offs

Πώς κατανέμονται φέτος τα ευρωπαϊκά εισιτήρια; Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στον y' προκριματικό γύρο (9-16 Αυγούστου) του Champions League, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στο χειρότερο σενάριο των δύο καλοκαιρινών αποκλεισμών (Champions League και Europa League), θα έχει μια εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Europa Conference League.

Ο δεύτερος της κατάταξης θα συμμετάσχει επίσης στα προκριματικά του Champions League, με τη -βασική-διαφορά ότι θ' αρχίσει την προσπάθεια του από το β' γύρο (26 Ιουλίου-2 Αυγούστου). Συνεπώς, θα πρέπει να πετύχει εκεί την πρόκριση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το μίνιμουμ της παρουσίας στους ομίλους του Europa Conference League.

Ο κυπελλούχος θα συμμετάσχει στον y' προκριματικό γύρο (10-17 Αυγούστου) του Europa League, εκτός κι αν νωρίτερα θα έχει τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις των play-offs. Σ' αυτήν την περίπτωση, το εισιτήριο για το Europa League θα καταλήξει στον τρίτο του πρωταθλήματος. Ο τρίτος κι τέταρτος των play-offs, ο τέταρτος και πέμπτος (εφόσον κυπελλούχος τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις) θα συμμετάσχουν στο δεύτερο προκριματικό γύρο (27 Ιουλίου-3 Αυγούστου) του Europa Conference League.

Για αυτές τις δύο ομάδες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους, αφού οποιοσδήποτε αποκλεισμός (είτε στο δεύτερο, είτε στον τρίτο προκριματικό είτε στα play-offs της διοργάνωσης) θα σημάνει και το τέλος της ευρωπαϊκής τους παρουσίας.

Διαβάστε ακόμη...