Ιβάν Κρούζλιακ: Ένας διαιτητής με… master στην Τούμπα

Aπό skgsports.gr:Tο προφίλ του Σλοβάκου Εlite διαιτητή, που έρχεται να σφυρίξει στην Τούμπα το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.
Πηγή: skgsports.gr
Ιβάν Κρούζλιακ: Ένας διαιτητής με… master στην Τούμπα

Ο Ιβάν Κρούζλιακ γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1984 στην Μπρατισλάβα. Έχει master στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο «Komenského» της Μπρατισλάβας. Ξεκίνησε τη διαιτησία το 2005 και στις 15 Αυγούστου του 2009 έκανε το ντεμπούτο του σε ματς πρώτης κατηγορίας στη νίκη της Σπάρτακ Τρνάβα επί της Κοσίτσε με 5-4.

Ο Σλοβάκος έγινε διεθνής διαιτητής το 2011 και μέχρι στιγμής έχει σφυρίξει 65 παιχνίδια των διοργανώσεων της UEFA και από επτά φορές σε ματς του Nations League και των προκριματικών του Μουντιάλ και του Eurο.

Στη διεθνή του καριέρα ο Ιβάν Κρούζλιακ έχει γίνει δυο φορές «viral» για αμφιλεγόμενες αποφάσεις του. Toν Φεβρουάριο του 2015 o Σλοβάκος είχε διευθύνει τη ρεβάνς της Ίντερ με τη Σέλτικ στο «Σαν Σίρο» για τους «32» του Europa League. Οι δυο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες στη Σκωτία με 3-3 και στο Μιλάνο οι Νερατζούρι πήραν τη νίκη – πρόκριση με 1-0. Ο Κρούζλιαν είχε αποβάλει τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, με δυο κίτρινες σε 36 λεπτά και ο Ολλανδός στόπερ στις δηλώσεις του εξαπέλυσε τα «πυρά» του εναντίον του Σλοβάκου.

Η δεύτερη φάση που σήκωσε κουβέντα είναι πολύ πιο... πρόσφατη. Την 1η Νοεμβρίου του 2022 ο Κρούζλιακ είχε διευθύνει το ματς της Μπάγερν με την Ίντερ (2-0) για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Σο 9ο λεπτό οι Νερατζούρι διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον Σλοβάκο ρέφερι ζητώντας πέναλτι για χέρι του Μανέ μέσα στην περιοχή των Βαυαρών.

Ο Ιβάν Κρούζλιακ δεν καταλόγισε την παράβαση σε πρώτο χρόνο, κλήθηκε παρ' όλα αυτά από τον VAR για on-field review της συγκεκριμένης φάσης. Από το ριπλέι φαίνεται ότι πράγματι ο Μανέ κάνει κίνηση με τα χέρια του προς την μπάλα, ο Σλοβάκος διαιτητής όμως θεώρησε ότι η κίνηση αυτή δικαιολογείται από την ανάγκη του Σενεγαλέζου να καλύψει το πρόσωπό του και το ματς συνεχίστηκε.

Φυσικά είχε και κάποια απρόοπτα όπως ο τραυματισμός του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στη Σαουδική Αραβία ανάμεσα στην Αλ Χιλάλ και την Αλ Ανταλάχ το 2019.

Ο Κρούζλιακ και οι ελληνικές ομάδες
Τελευταία επίσκεψη του Σλοβάκου στην Ελλάδα ήταν στις 17 Μαΐου του 2022, στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για τα playoffs. Είχε κάνει μια καλή διαιτησία και είχε αποβάλει σωστά με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Φεντερίκο Μακέντα. Πρώτη φορά είχε σφυρίξει ελληνική ομάδα στην νίκη της Εθνικής Κ-17 επί της Λετονίας το 2011. Τον Οκτώβριο του 2014 ήταν διαιτητής στην ήττα του Αστέρα Τρίπολης από την Τότεναμ στο Λονδίνο με 5-1 και τον Αύγουστο του 2015 ήταν ο διαιτητής στον οδυνηρό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Γκαμπάλα στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Το ματς που έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό «ντόρο» ήταν η ήττα του Ολυμπιακού από την Ντιναμό στο Κίεβο στις 21 Φεβρουαρίου του 2019. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είχε χάσει με 1-0 και σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (2-2) έμειναν εκτός από τη φάση των «32» του Europa League. Οι Πειραιώτες είχαν έντονα παράπονα από τον Κρούζλιακ αναφορικά με τα φάουλ και τον πειθαρχικό τομέα.

Είναι ένας από τους 88 Εlite διαιτητές της UEFA, έχει διευθύνει την τρέχουσα σεζόν τέσσερα παιχνίδια Champions League (όσα έχουν διευθύνει και εννέα ακομα διαιτητές), τρία για τους ομίλους και ένα στα προκριματικά. Εννέα διαιτητές έχουν σφυρίξει σε πέντε παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και στην κορυφή με επτά παιχνίδια είναι μόνος πρώτος ο Ντάνι Μάκελι.

Τους τελευταίους 12 μήνες έχει διευθύνει 11 αγώνες εκτός συνόρων. Πιο συγκεκριμένα έχει σφυρίξει σε τέσσερα ματς Champions League, τρία Nations League, δυο Conference League, ένα Europa League. Ήταν επίσης πέντε φορές τέταρτος διαιτητής σε διεθνή ματς. Σε αυτό το διάστημα έχει βγάλει 35 κίτρινες κάρτες (3,18 ανά αγώνα) και πέντε κόκκινες.

Διαβάστε ακόμη...