Από τον Μίετσελ στον… Κεντζιόρα!

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα είναι ο 11ος Πολωνός που έρχεται στην Τούμπα.
Πηγή: paok24.com
Από τον Μίετσελ στον… Κεντζιόρα!

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ο Τόμας Κεντζιόρα.

Ο ΠΑΟΚ χτίζει μία... ιδιαίτερη παράδοση με Πολωνούς ποδοσφαιριστές, με τον 28χρονο πλάγιο μπακ να αποτελεί τον ενδέκατο στη σειρά που μετακομίζει στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Δικεφάλου.

Kρίστοφ Μπότσιεκ

Ο πρώτος Πολωνός που πέρασε τις πύλες της Τούμπας ήταν ο Κρίστοφ Μπότσιεκ το μακρινό -πλέον- 1994, ο οποίος ήρθε σε ηλικία μόλις 20 ετών, ήταν διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας του και στον ΠΑΟΚ κατάφερε να καταγράψει 28 συμμετοχές, πετυχαίνοντας μάλιστα κι οχτώ γκολ.

Ρόμπερτ Ντιμκόφσκι & Λέσεκ Πις

Μετά τη φυγή του, ο Δικέφαλος στράφηκε και πάλι σε πολωνική λύση για την επίθεση, αποκτώντας τον Ντιμκοφσκι υπό το καθεστώς δανεισμού σημειώνοντας σε 16 παιχνίδια, στα οποία κατέγραψε δύο γκολ. Μαζί του αποκτήθηκε και ο Λεσεκ Πις, ο οποίος αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Καβάλα.

Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι

Την σεζόν 1999/2000 ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι, με τον 23χρονο τότε τερματοφύλακα να γίνεται βασικός στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, καταγράφοντας 13 συμμετοχές.

Τριπλή ενίσχυση εκ Πολωνίας...

Το καλοκαίρι του 2002 είχε έντονο άρωμα... Πολωνίας για τον Δικέφαλο, καθώς απέκτησε τρεις ποδοσφαιριστές. O Μάρεκ Κοζμίνσκι ήρθε από την Ανκόνα, παρολ' αυτά αποχώρησε στην επόμενη μεταγραφική περίοδο, για την Γκόρνικ Ζάμπρζε.

Την ίδια περίοδο ήρθε και ο Μάριους Κουκιέλκα, ο οποίος έμεινε μία σεζόν, πριν αποχωρήσει για τη Γερμανία και τη Νυρεμβέργη. . Κατάφερε μάλιστα να καταγράψει 39 συμμετοχές κατά την θητεία του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, πετυχαίνοντας ένα γκολ, μοιράζοντας δύο ασίστ και σηκώνοντας φυσικά το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο τρίτος παίκτης εκείνης της μεταγραφικής περιόδου, ήταν ο διεθνής τερματοφύλακας, με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας και της Ιαπωνίας, Μάινταν. Έμεινε μόλις ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ χωρίς να καταφέρει να κερδίσει θέση βασικού με τα ασπρόμαυρα.

Μάρτσιν Μίετσελ

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του ΠΑΟΚ ήταν ο Μάρτσιν Μίετσελ. Διακρινόταν για το πάθος του και την εκτελεστική του δεινότητα. Ο Πολωνός ήρθε στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 2005 από τον Ηρακλή, όπου με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών 0μάδων.

Με τον Δικέφαλο δέθηκε πολύ, ενώ ήταν μάλιστα ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Την πρώτη χρονιά πέτυχε σε 13 συμμετοχές τρία γκολ, με τη δεύτερη να κινείται σε χαμηλά νερά, ωστόσο πέτυχε ένα από τα ωραιότερα τέρματα της σεζόν, στο παιχνίδι κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς με ένα εντυπωσιακό ψαλιδάκι. Η τελευταία του σεζόν ήταν και η καλύτερη, με τον Πολωνό επιθετικό να πετυχαίνει 15 γκολ σε 32 συμμετοχές.

Μίροσλαβ Σνάουτσνερ

Ακολούθησε ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, που αποκτήθηκε από τον Ηρακλή. Ο Σνάουτσνερ χρειάστηκε χρόνο ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα κι όταν το κατάφερε έγινε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την ομάδα. Ήπιων τόνων χαρακτήρας, εξαιρετικός επαγγελματίας και άριστος στα αμυντικά του καθήκοντα ως πλάγιος μπακ. Στα πέντε χρόνια που αγωνίστηκε στον Δικέφαλο, κατέγραψε 121 συμμετοχές. Η σχέση φυσικά ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν τελείωσε ποτέ, καθώς παραμένει στον ΠΑΟΚ ως βοηθός στην δεύτερη ομάδα.

Κάρολ Σβιντέρσκι

Ο τελευταίος των... Πολωνών ήταν ο Κάρολ Σβιντέρσκι, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Κατέκτησε με τον Δικέφαλο ένα αήττητο πρωτάθλημα και δύο κύπελλα. Αποχώρησε το 2022 για το MLS και την Σάρλοτ.

Διαβάστε ακόμη...