«Εδώ βρίσκουν τη νέα τους οικογένεια»

Από forzaonline.gr: Τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι ξενώνες της Τούμπας. Από το 2015 και μετά, οι παίκτες των τμημάτων υποδομών, που προέρχονται από περιοχές λιγότερο ή περισσότερο μακρινές από τη Θεσσαλονίκη, διαμένουν μαζί στο Σπίτι των Ακαδημιών.
Πηγή: forzaonline.gr
«Εδώ βρίσκουν τη νέα τους οικογένεια»

Δεν ονομάστηκε τυχαία Σπίτι το επταώροφο κτίριο των 1.260 τ.μ. (180 τ.μ. κάθε όροφος) επί της Βασιλίσσης Ολγας, το οποίο μισθώθηκε από την ΠΑΕ και παλαιότερα στέγαζε την Εύξεινο Λέσχη.

«Εμείς δεν το αποκαλούμε ξενώνα, για εμάς είναι το Σπίτι μας γιατί ακριβώς θέλουμε τα παιδιά να νιώθουν σαν το σπίτι τους» τονίζει η κ. Δώρα Καραολάνη, υπεύθυνη του Σπιτιού των Ακαδημιών, που παρέλαβε πριν λίγους μήνες τη σκυτάλη από τον Γρηγόρη Καραβέλη.

Απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και με μεταπτυχιακό στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο αθλητικό μάνατζμεντ, έχει προϋπάρξει αθλήτρια, οπότε έχει γνώσεις και σε θέματα ψυχολογίας των αθλητών. Είναι, όμως, και μητέρα, γεγονός που έπαιξε κι αυτό το ρόλο του για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο πρότζεκτ στην Ελλάδα, όπως είναι το Σπίτι των Ακαδημιών στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά-αθλητές έχουν ανάγκη από καθοδηγητές και η Ακαδημία μας, που πρωτοπορεί, τους το προσφέρει. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την πολυάριθμη συμμετοχή νεαρών ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα» αναφέρει αρχικά στη συνέντευξή της στη FORZA, και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 47 οικότροφους αθλητές.

Από αυτούς, οι 43 ανήκουν στα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ κι οι άλλοι τέσσερις είναι αθλητές της ακαδημίας του μπάσκετ. Οι πιο μικροί σε ηλικία είναι τρεις 14χρονοι, ενώ οι πιο μεγάλοι είναι 19 ετών. Υπάρχει ένας εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, τον οποίο υπογράφουν οι ίδιοι αθλητές, οι οικογένειές τους κι εγώ. Αυτός ο κανονισμός περιλαμβάνει τα ωράρια, τα οποία μπορούν οι αθλητές να βγουν εκτός του σπιτιού, ό,τι έχει να κάνει με την έξοδό τους, εκτός, δηλαδή, από τις προγραμματισμένες ώρες, που πάνε το πρωί στο σχολείο και αργότερα στην προπόνησή τους.

Αυτόν τον κανονισμό υποχρεούνται να το τηρούν. Αν κάποιος υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν κάποιες συνέπειες. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει, γιατί μπαίνοντας τα παιδιά στο Σπίτι, γνωρίζουν πολύ καλά το πώς λειτουργούμε και, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είναι πολύ ώριμα παιδιά. Αυτό είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό γεγονός».

Ποιο είναι ένα τυπικά καθημερινό πρόγραμμα;

«Κάθε πρωί μπαίνω στα δωμάτιά τους και τους ξυπνάω. Κι αυτό, με τη λογική για να δω αρχικά πώς είναι, κι όχι να τους καλομάθουμε να τους ξυπνήσουμε. Είναι μεγάλα παιδιά, μπορούν να βάλουν το ξυπνητήρι τους, είναι αθλητές και καλά εκπαιδευμένοι. Μετά θ' ανέβουν σ' έναν από τους ορόφους, που είναι η κουζίνα και το εστιατόριο μας, θα φάνε το πρωϊνό τους και, από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Θα πάνε σχολείο, θα επιστρέψουν στο Σπίτι και μετά θα πάνε στην προπόνησή τους.

Στη συνέχεια, είτε έχουν ελεύθερο χρόνο, είτε θα πάνε στο φροντιστήριο. Μέχρι πέρσι τα παιδιά έκαναν φροντιστήριο στις αίθουσες διδασκαλίας, που υπάρχουν μέσα στο Σπίτι. Φέτος έχουμε αρχίσει συνεργασία με ένα φροντιστήριο, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το Σπίτι. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, κάνουμε και πολλές δράσεις με τα παιδιά. Μια φορά την εβδομάδα έρχεται η ψυχολόγος της Ακαδημίας, η κ. Ειρήνη Ρέρα, κάνοντας είτε ομιλίες ομαδικά στα παιδιά, είτε κάποιου τύπου σεμινάρια με θέματα, που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία τους. Παραδείγματος χάρη, αν κάποιος νιώθει λίγο πιεσμένος, είναι εκεί για να τον συμβουλέψει, καθώς η ίδια ειδικεύεται στην αθλητική ψυχολογία».

Υπάρχει αντίστοιχη εγκατάσταση σε κάποια άλλη ομάδα της χώρας;

«Ο Ολυμπιακός έχει εγκαταστάσεις, ξενώνες. Η ΑΕΚ επίσης διαθέτει ξενώνες και μέχρι πρότινος είχε κι ο Παναθηναϊκός. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ακαδημία μας φιλοξενεί τα περισσότερα παιδιά. Το Σπίτι μας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 60 αθλητές, ενώ στις άλλες ομάδες είναι πολύ λιγότερα τα παιδιά που φιλοξενούνται».

«Ο ΕΝΑΣ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ»

Πόσο λείπουν από τα παιδιά οι οικογένειές τους; Η κ. Καραολάνη εξηγεί: «Η αλήθεια είναι ότι η δύσκολη περίοδος των αθλητών είναι πάντα η αρχή. Παίρνοντας την απόφαση, μαζί με τις οικογένειές τους να έρθουν να ζήσουν μακριά από τον τόπο τους, είτε αυτός είναι η Βέροια, που είναι 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, είτε είναι πολύ πιο μακριά, όπως είναι τα Γιάννενα, ακόμη η Κρήτη κι η Ρόδος, υπάρχει ένα επιτελείο στην ομάδα, το οποίο φροντίζει να αισθανθούν και οι οικογένειες τους ασφάλεια και το ίδιο το παιδί.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα επιτελείο ανθρώπων, που εργάζεται μέσα στο Σπίτι των Ακαδημιών, έχοντας γνώμονα τον ίδιο τον αθλητή. Σίγουρα το πρώτο διάστημα είναι δύσκολο. Θέλω, όμως, να πω ότι τα παιδιά δένονται τόσο πολύ με το περιβάλλον του Σπιτιού και τους ανθρώπους του, που, πραγματικά, δεν θέλουν μετά να γυρίσουν στα σπίτια τους! Ο ένας πιάνεται από τον άλλο. Σε μια δύσκολη στιγμή, ένας αθλητής, που έχει τους γονείς του στην άλλη άκρη της χώρας, έχει δίπλα του το συγκάτοικό του.

Εχει δίπλα του ανθρώπους, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, κοινά προβλήματα πολλές φορές, κοινά θέματα να τους απασχολούν, κοινές χαρές. Οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα παιδιά, που έρχονται να ζήσουν στο Σπίτι των Ακαδημιών και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ο συγκάτοικός τους είναι η οικογένειά τους, ο μάγειρας είναι ο άνθρωπος, που μπορούν να του εκμυστηρευτούν τα πάντα, ο φύλακας, που είναι εκεί επί 24ωρου βάσεως είναι ο άνθρωπός τους.

Είναι ακόμη ο γιατρός μας, η υπεύθυνη σχολική σύμβουλος, που παρακολουθεί τα παιδιά στο κομμάτι του σχολείου. Προφανώς και είναι δύσκολο να είναι μακριά από τις οικογένειές τους, όμως όλοι εμείς φροντίζουμε να κάνουμε το περιβάλλον τους όσο το δυνατό πιο ευχάριστο, πιο ασφαλές, έτσι ώστε να νιώθουν και τα ίδια καλά και, φυσικά, αυτό να έχει ανταπόκριση και στην αθλητική τους επίδοση, μια κι έχουμε την άμεση επαφή με τους ίδιους τους προπονητές».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Πόσα και ποια άτομα απασχολούνται για τις καθημερινές ανάγκες του Σπιτιού; «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οχτώ άτομα μόνιμου προσωπικού. Είναι δύο μάγειρες (ένας ανά βάρδια) και δύο τραπεζοκόμοι, ο φροντιστής του κτιρίου, που ασχολείται με τεχνικής φύσεως θέματα, δύο καθαρίστριες και μία ακόμη κυρία, που βρίσκεται στο Σπίτι τις απογευματινές ώρες, η οποία ουσιαστικά επιτηρεί διακριτικά τα παιδιά και είναι αυτή, που δίνει σε μένα την ενημέρωση σε σχέση με το αν συμβεί κάτι σε πρώτο χρόνο.

Παραδείγματος χάρη, αρρωσταίνει ένα παιδί, ανεβάζει πυρετό. Θα με πάρει τηλέφωνο, εγώ θα ενημερώσω το γιατρό, θα ενεργοποιηθεί δηλαδή ο... μηχανισμός, έτσι ώστε να λύσουμε το θέμα, το οποίο υπάρχει. Επίσης, εκτός από αυτά τα οχτώ άτομα, είναι και η ψυχολόγος μας, η κ. Ρέρα, η οποία βρίσκεται μαζί μας κάθε Τετάρτη ή και σε δεύτερο χρόνο, σε έκτακτες περιπτώσεις, αν χρειαστεί κάποιο παιδί να της μιλήσει. Είναι και η σχολική σύμβουλος, η κ. Ιωάννα Χαραλάμπους, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια των παιδιών στο σχολείο, δηλαδή είναι αυτή, που μιλάει με τα σχολεία μας και δίνει σε μένα την ενημέρωση σε σχέση με την απόδοση των παιδιών.

Ακόμη, στην είσοδο του κτιρίου βρίσκεται η φύλαξη επί 24ωρου βάσης, που είναι υπεύθυνη για το ποιος θα μπει μέσα, ποιος δεν θα βγει έξω. Φυσικά, είναι αυστηρά τα πράγματα, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει στο Σπίτι. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα των παιδιών. Φυσικά, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του πρότζεκτ είναι ο γενικός διευθυντής μας, ο κ. Πουρλιοτόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, κ. Γκαγκάτσης και, πιο πάνω απ' όλους, ο μεγαλομέτοχος κ. Σαββίδης».

Εχει τύχει κάποιο παιδί να έχει εγκατασταθεί στο Σπίτι και στη συνέχεια να το μετανιώσει και να αποχωρήσει;

«Επί της δικής μου θητείας δεν είχαμε προς το παρόν τέτοιο περιστατικό. Στο παρελθόν έχει τύχει να συμβεί κι αυτό. Ενας παίκτης από την Κύπρο, που αγωνίζεται τώρα στην Κ-19, είχε εγκατασταθεί σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 12,5 χρόνων, έμεινε ένα μήνα και στη συνέχεια αποχώρησε. Υπάρχουν, όμως, και μικρά παιδιά, που τα καταφέρνουν».

Διαβάστε ακόμη...