Αριθμοί: Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco

Από esake.gr: Περιστέρι bwin και ΠΑΟΚ mateco έδωσαν «μάχη» στο Πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν για μια θέση στα πλέι οφ, με τους «κυανοκίτρινους» να παίρνουν το «εισιτήριο» μέσα από ισοβαθμία (10-14).
Πηγή: esake.gr
Αριθμοί: Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco

Είχαν προηγηθεί τα δύο μεταξύ τους θρίλερ που κρίθηκαν κυριολεκτικά στον πόντο με νικήτρια και στις δύο περιπτώσεις την αθηναϊκή ομάδα. Οι δύο ομάδες θα αρχίσουν σήμερα (8/10, 19:15, ΕΡΤ3) την προσπάθεια τους στη νέα Basket League, η μία απέναντι στην άλλη.

Περιστέρι bwin και ΠΑΟΚ Mateco θα αναμετρηθούν για τρίτη φορά στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος. Στις δύο προηγούμενες μοιράστηκαν τις νίκες στις έδρες τους. Στην πρεμιέρα της περιόδου 1989-90 ο Δικέφαλος επικράτησε άνετα στο Αλεξάνδρειο με 113-91 ενώ σε εκείνη της περιόδου 2000-01 το Περιστέρι bwin πήρε το ματς που έγινε στην έδρα του με 77-70 (Φορντ 19, Ζεβροσένκο 18 - Λιαδέλης 23, Κορωνιός 11).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Δεν μπορεί να γίνει δεύτερη σκέψη: Ο Βασίλης Σπανούλης. Έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση, ο «V-Span» επιστρέφει στο μπάσκετ από άλλο μετερίζι, αρχίζοντας την προπονητική καριέρα του από το Περιστέρι bwin και όντας ένας από τους δύο ρούκι προπονητές της φετινής Basket League μαζί με τον Ντέγιαν Ράντονιτς του Παναθηναϊκού.

Κοινός παρανομαστής στο ντεμπούτο του ως κόουτς και εκείνου που είχε κάνει ως αθλητής στην Basket League είναι ο ΠΑΟΚ Mateco. Ο Σπανούλης που θα αρχίσει την προπονητική διαδρομή του κόντρα στον Δικέφαλο, είχε κάνει το ίδιο και ως παίκτης αγωνιζόμενος στο «παλατάκι» στις 20 Σεπτεμβρίου 2001 με το Μαρούσι (86-84).

Ο 40χρονος κόουτς «κουβαλάει» στους πάγκους τη σπουδαία αθλητική καριέρα δύο δεκαετιών που στο επίπεδο του επαγγελματικού Πρωταθλήματος τον τοποθέτησε με τα σημερινά δεδομένα...

*4ο σε αγώνες (495).
*1ο σε πόντους (5.487).
*2ο σε εύστοχες βολές (1.417).
*8ο σε εύστοχα δίποντα (1.084).
*2ο σε εύστοχα τρίποντα (634).
*1ος σε ασίστ (2.167).
*7ος σε κλεψίματα (428).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το ματς της πρεμιέρας θα είναι το 60ό μεταξύ των δύο ομάδων από καταβολής Α' Εθνικής και από την περίοδο 1983-84 όταν συνυπήρξαν για πρώτη φορά στην κατηγορία. Ο ΠΑΟΚ Mateco έχει το προβάδισμα στο σύνολο των αναμετρήσεων αλλά και ειδικότερα στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Το Περιστέρι bwin ωστόσο έχει τον πρώτο λόγο στα ματς που έγιναν στην έδρα του...

ΣΥΝΟΛΟ
Α' Εθνική (Από το 1983-84): Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco 21-38
Basket League (Από το 1992-93): Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco 21-26

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN
Α' Εθνική (Από το 1963-64): Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco 17-12
Basket League (Από το 1992-93): Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco 17-6

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Α' Εθνική 1984-85: Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco 49-77
Basket League 1996-97 (3ος μικρός τελικός): Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco 61-86

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ
1999-2000: Περιστέρι bwin – ΠΑΟΚ mateco 90-79 (Ο Αλφόνσο Φορντ σημείωσε 35 πόντους για το Περιστέρι)

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN

MILESTONE

* Η πρώτη νίκη του Περιστερίου bwin στο φετινό Πρωτάθλημα θα είναι η 350ή στην ιστορία του από καταβολής Α' Εθνικής. Είναι ένας αριθμός τον οποίο έχουν φτάσει Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος και Ηρακλής. Παράλληλα είναι ένας αριθμός νικών τον οποίο δεν μπορεί να φτάσει άλλη ομάδα στη διάρκεια της σεζόν αφού ο Απόλλων Πάτρας που ακολουθεί, έχει 285.

ΤΑ ΣΕΡΙ

* Ο Δημήτρης Μωραίτης που ήταν ο παίκτης που έκρινε το αντίστοιχο παιχνίδι της περασμένης σεζόν, έκλεισε την περίοδο 2021-22 έχοντας επτά σερί παιχνίδια με 6+ ασίστ.

* Ο Σακούρ Τζούστον είχε τουλάχιστον ένα επιθετικό ριμπάουντ στις 19 τελευταίες εμφανίσεις του στην Basket League, ως παίκτης του Άρη.

* Ο Στέλιος Πουλιανίτης, ο έτερος παίκτης που απέκτησε το Περιστέρι bwin από τον Άρη, είχε τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο στα 10 από τα τελευταία 11 παιχνίδια του στο περσινό Πρωτάθλημα.

ΠΑΟΚ MATECO

MILESTONE

* Αγωνιζόμενος στο ματς του Περιστερίου, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης θα μπει και επίσημα στη μικρή λίστα παικτών που μέτρησαν διψήφιο αριθμό σεζόν με τον ΠΑΟΚ. Το έκαναν σε πολύ διαφορετικές βέβαια εποχές του μπάσκετ οι Γιάννης Πολίτης, Μάνθος Κατσούλης, Αλέκος Παρασκευάς και Παναγιώτης Φασούλας.

ΤΑ ΣΕΡΙ

* Ο Νέιτ Ρένφρο που αγωνίστηκε στα επτά τελευταία παιχνίδια του ΠΑΟΚ Mateco στο περσινό Πρωτάθλημα, είχε τουλάχιστον μία τάπα σε καθένα από αυτά.

* Ο Βασίλης Χρηστίδης έκλεισε την παρουσία του στο περσινό Πρωτάθλημα έχοντας διψήφιο ranking στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε παιχνίδια του, ως αθλητής του Περιστερίου bwin.

* O Βαγγέλης Μαργαρίτης είχε τουλάχιστον ένα επιθετικό ριμπάουντ στα επτά τελευταία παιχνίδια του στο περσινό Πρωτάθλημα, φορώντας τη φανέλα του Κολοσσού H Hotels.

Διαβάστε ακόμη...