Ήρθαν ... συστημένοι

Μετρημένες ήταν οι κινήσεις του ΠΑΟΚ στο μεταγραφικό παζάρι πριν από ακριβώς 40 χρόνια και αφορούσαν έναν 22χρονο ανερχόμενο Ροδίτη και έναν έμπειρο Γερμανό κεντρικό χαφ.
Πηγή: forzaonline.gr
Ήρθαν ... συστημένοι

Ο Μιχάλης Μπέλλης είχε διατελέσει προπονητής στη Ρόδο και είχε ξεχωρίσει από νωρίς το μεγάλο ταλέντο, που άκουγε στο όνομα Γιώργος Σκαρτάδος. Ο βετεράνος παίκτης είχε ειδοποιήσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ήδη από το 1980, ωστόσο η μεταγραφή του Ροδίτη ποδοσφαιριστή στο Δικέφαλο έκλεισε δύο χρόνια αργότερα. Στο παιχνίδι απόκτησης του πολυσύνθετου 22χρονου παίκτη είχαν μπει τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η ΑΕΚ, αλλά τελικά ο Σκαρτάδος ντύθηκε στα ασπρόμαυρα αντί 8 εκ. δραχμών. «Εμείς οι νησιώτες τα πάμε καλύτερα με τους βορειοελλαδίτες, για αυτό και προτίμησα την πρόταση του ΠΑΟΚ. Είχα προτάσεις και από ομάδες της Αθήνας, μπορώ να πω και καλύτερες από οικονομικής άποψης. Εμείς, όμως, για τους Αθηναίους είμαστε επαρχιώτες. Ε, λοιπόν, τα χνώτα μας με τον ΠΑΟΚ ταίριαξαν καλύτερα» είχε τονίσει στις πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά την υπογραφή των συμβολαίων. Στο τέλος της σεζόν ο Σκαρτάδος μετρούσε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής απ' όλους τους συμπαίκτες του.

Μαζί με τον Σκαρτάδο έφθασε στην Τούμπα και ο Γερμανός μέσος Χόλγκερ Τρίμχολντ. Τον παίκτη γνώριζε καλά ο συμπατριώτης του προπονητής του ΠΑΟΚ Χάιντς Χέερ από την κοινή τους παρουσία στην ομάδα της Μπόχουμ. Ο 29χρονος Τρίμχολντ μετρούσε συνολικά 134 εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα (και 14 γκολ) και η μεταγραφή του από την Άϊντραχτ Μπραουνσβάιγκ είχε στοιχίσει συνολικά 350 χιλιάδες μάρκα (ο έμπειρος χαφ είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με το Δικέφαλο).

«Ξέρω τον ΠΑΟΚ από τα περσινά παιχνίδια με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Πιστεύω ότι μετά από δύο χρόνια θα έχω πείσει με την απόδοσή μου τον ΠΑΟΚ να με κρατήσει για άλλες δύο σεζόν» είχε δηλώσει ο Τρίμχολντ κατά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1982, ωστόσο δεν δικαιώθηκε στην πρόβλεψή του...Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, εργάστηκε ως προπονητής σε ερασιτεχνικές ομάδες.

Από την εσωτερική αγορά είχαν απασχολήσει τα ονόματα των δύο αμυντικών, του Ηλία Μπέριου (μεταπήδησε από τον Απόλλωνα Αθηνών στον Παναθηναϊκό) και του Θόδωρου Τζιόλα (παρέμεινε στην Καβάλα). Επιπλέον, παρά την προσφορά ύψους τεσσάρων εκ. δρχ. στον Αίαντα Γαστούνης, ο 19χρονος Θανάσης Δημόπουλος δεν έγινε συμπαίκτης στον ΠΑΟΚ με τον αδελφό του, τον Χρήστο, μια και οι παράγοντες της ομάδας της Ηλείας προτίμησαν να τον παραχωρήσουν στον Παναθηναϊκό.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Σε περιοχή έξω από το Ντόρτμουντ είχε διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Στην αποστολή συμμετείχαν οι Φούρτουλα, Παντέλης, Ιωσηφίδης, Γκουερίνο, Αλαβάντας, Σύγγας, Θ. Αποστολίδης, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος, Ψαρράς, Δαμανάκης, Τρίμχολντ, Τσουρέλας, Βασιλάκος, Κούδας, Δημόπουλος, Κωστίκος, Αποστόλου (ο τελευταίος προέρχονταν από την ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΟΚ και είχε υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο).

Ο Χέερ είχε αφήσει εκτός αποστολής τέσσερις παίκτες, που δεν υπολόγιζε ιδιαίτερα. Οι τότε νεαρής ηλικίας Αλεξανδρίδης και Μπανιώτης δεν είχαν αγωνιστεί καθόλου την αμέσως προηγούμενη σεζόν, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαν παραμείνει κι οι Πέλλιος και Τριανταφυλλίδης.

Διαβάστε ακόμη...