Oι πρώτοι ξένοι παίκτες του ΠΑΟΚ

Από forzaonline.gr: Το καλοκαίρι του 1974 ήταν η πρώτη φορά, που επιτράπηκε να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα δύο ξένοι παίκτες, αν και το 1959 είχε παίξει στον ΠΑΟΚ ο Ιταλός Νίνο Σαλούστο.
Πηγή: forzaonline.gr
Oι πρώτοι ξένοι παίκτες του ΠΑΟΚ

Η επιλογή των ανθρώπων του Δικεφάλου ήταν να καλύψουν τις δύο θέσεις των ξένων παικτών μ' έναν τερματοφύλακα κι έναν επιθετικό. Για τον γκολκίπερ έγινε στοχευμένη κίνηση, ενώ ο παίκτης στην επιθετική γραμμή είχε προκύψει μέσα από τη διαδικασία των δοκιμαστικών προπονήσεων.

Στις 19 Ιουλίου 1974 είχε ανακοινωθεί η απόκτηση του Νέτο Γκουερίνο. Ο Βραζιλιάνος είχε πάρει μέρος νωρίτερα σε δοκιμαστικές προπονήσεις τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του Αρη. Το πράσινο φως, για την ένταξη του 24χρονου φορ, που προέρχονταν από την Ατλέτικο Μπέλο Οριζόντε, είχε ανάψει ο Λες Σάνον, ο οποίος είχε... διακόψει τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου να δει από κοντά υπό δοκιμή παίκτες.

Ο πρώτος ξένος τερματοφύλακας στην ιστορία του ΠΑΟΚ ήταν ο Ρενέ Ντεκ (φωτ.). Για την ολοκλήρωση της μεταγραφής (το κόστος ήταν 90 χιλιάδες δολάρια) του Ελβετού γκολκίπερ, με επτάχρονη θητεία στην Γκρασχόπερ, είχαν ταξιδέψει στη Ζυρίχη οι Γουλιάς και Μαρτινίδης, παράγοντες του Δικεφάλου. Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, ο Ντεκ έπαιξε για μια σεζόν στη Στουτγκάρδη, ενώ έκλεισε την καριέρα του στη Βίντερτουρ, ομάδα της πατρίδας του.

Οι δύο ξένοι ήταν οι μοναδικοί νεοαποκτηθέντες εκείνο το καλοκαίρι. Στον αντίποδα, είχαν αποδεσμευτεί οι δύο γκολκίπερ, Σαββουλίδης και Χατζηιωάννου, ενώ ο Καλιφούλης είχε παραχωρηθεί δανεικός στον Παναιτωλικό.

Ο ΠΑΟΚ είχε διεκδικήσει από την Καβάλα τον Κώστα Λιόλιο, ο οποίος είχε καταλήξει στον Ολυμπιακό, παραμένοντας εκεί για τρία χρόνια.

Ακόμη, πρόταση 700 χιλ. δρχ. (όπως και την παραχώρηση των Λάζου και Χατζηιωάννου) είχε καταθέσει ο ΠΑΟΚ προς την Παναχαϊκή για την απόκτηση του Κώστα Λεβέντη, ο οποίος είχε παραμείνει στην ομάδα της Πάτρας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Για δέκα ημέρες (μέχρι τις 10 Αυγούστου) είχε παραταθεί η μεταγραφική περίοδος, μια και οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, όπως κι η Μεταπολίτευση (πτώση της χούντας, επιστροφή της Δημοκρατίας) είχαν «παγώσει» στα τέλη του Ιουλίου κάθε αθλητική δραστηριότητα (είχε μετατεθεί κατά μία εβδομάδα αργότερα και η πρεμιέρα του πρωταθλήματος, 29 αντί 22 Σεπτεμβρίου). Για τον ίδιο λόγο είχε καθυστερήσει κι η έναρξη της προετοιμασίας. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε την 1η Αυγούστου, απόντος του Σάνον, που θα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη πέντε ημέρες αργότερα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Στις 14 Αυγούστου 1974 αναχώρησε η αποστολή για την Κοζάνη, όπου έκανε (για δεκατρείς ημέρες) το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Ο Σάνον είχε στη διάθεσή του τους Στέφα, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Πέλλιο, Τσιλιγκιρίδη, Παπαδόπουλο, Παναγή, Παρίδη, Τερζανίδη, Ασλανίδη, Κούδα, Αποστολίδη, Κερμανίδη, Γκουερίνο, Ντεκ και Αναστασιάδη. Παρόντες ήταν κι οι τότε έφηβοι Ορφανός, Καπουσούζης, Μποδιτσόπουλος, Μπάτης και Γιόκας. Στην επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη, η αποστολή έκανε μια... στάση στη Βέροια, όπου νίκησε 1-0 σε φιλικό παιχνίδι την τοπική ομάδα.

Διαβάστε ακόμη...