Ο ΠΑΟΚ μας θύμισε ξανά την καψούρα της Ευρώπης

Από sdna.gr:Συμμετοχή στους «8» του Conference League για τον ΠΑΟΚ, που προσφέρει κέρδη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο τα οποία ξεπερνούν τους σπουδαίους βαθμούς και την άνοδο στο Ranking.
Πηγή: sdna.gr
Ο ΠΑΟΚ μας θύμισε ξανά την καψούρα της Ευρώπης

Σπουδαία η πρόκριση του ΠΑΟΚ. Σπουδαίο το γεγονός πως το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την αγωνία της συνέχειας για μια ομάδα του. Η οποία δεν δίνει απλά πόντους στο δικό της ύψος. Κυρίως ανυψώνει το χαμένο ηθικό και γόητρο της ίδιας της χώρας αναφορικά με το άθλημά της.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόνο πίσω βήματα για την Ελλάδα. Η Εθνική από πρωταθλήτρια Ευρώπης και παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις, έγινε παιχνιδάκι στα χέρια των Νήσων Φερόε. Οι σύλλογοί μας που θεωρούσαν κάποτε αποτυχία να μην έχουμε δύο εκπροσώπους στους ομίλους του Champions League, αρχίζουν να αγωνίζονται ντάλα καλοκαίρι. «Αδειάζουν» από φιλοδοξία μόλις εξασφαλίσουν τη συμμετοχή σε φάση ομίλων.

Δεν είναι απλά το γεγονός πως είχε να βρεθεί στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης ομάδα της Ελλάδας, από το 2003. Είναι το τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα. Η οπισθοχώρηση που από ένα σημείο έγινε και αναμενόμενη. Χάναμε εκπροσώπους εκτός συνόρων και θεωρούσαμε πως φταίνε οι αλλαγές της UEFA. Την ίδια ώρα χώρες που κάποτε δεν τις βλέπαμε καν, προσπερνούσαν με ταχύτητα στο Ranking.

Εκεί ακριβώς ήρθε ο ΠΑΟΚ. Πρωτίστως να γράψει μια χρυσή σελίδα στη δική του ιστορία. Ταυτόχρονα, συμπαρασύρει το Ελληνικό ποδόσφαιρο στο σωστό δρόμο που ο ίδιος περπατά. Όντας έτοιμος να δώσει ένα ακόμη ευρωπαϊκό εισιτήριο απ' την μεθεπόμενη σεζόν. Δηλαδή να μην χρειάζεται να «μάχονται» όπως τώρα ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Άρης και ο Παναθηναϊκός, για το ποιος θα μείνει εκτός Ευρώπης. Κάτι που πέρα απ' την ίδια την καζούρα που γίνεται ανάμεσα στους φιλάθλους, «πληγώνει» το ποδόσφαιρό μας. Στερώντας έναν εκπρόσωπο που θα προσπαθήσει να ενισχύσει την προσπάθεια αύξησης των βαθμών της χώρας.

Η γενική εικόνα είναι ακόμη πιο απλή καμιά φορά. Ο ΠΑΟΚ υπενθυμίζει σε όλους την χαρά του ποδοσφαίρου. Τη σημασία της Ευρώπης. Σε επίπεδο εκτόξευσης στην ψυχολογία του κόσμου του, αλλά και της καλώς εννοούμενης ζήλειας στους υπόλοιπους. Γιατί θέλουν να το ζήσουν κι αυτοί. Επειδή θυμήθηκαν πως είχαν αισθανθεί οι ίδιοι-αν είχαν αισθανθεί-όταν και αν η δική τους ομάδα είχε παρεμφερή επιτυχία.

Ναι, η Ευρώπη είναι το Ranking. Είναι οι βαθμοί. Είναι τα έσοδα της UEFA. Είναι η προβολή των ποδοσφαιριστών και η αύξηση της τιμής τους σε πιθανή πώληση. Πρώτα και πάνω απ' όλα όμως, είναι η χαρά του ποδοσφαίρου. Η σημασία, η ιεροτελεστία της βραδιάς, των συζητήσεων με την παρέα. Τα στοιχεία που κάνουν τους πάντες να καψουρευτούν το ποδόσφαιρο.

Η ανατριχίλα μόλις ακούγεται ο ύμνος της κάθε διοργάνωσης. Μόλις κουνιούνται τα σεντόνια. Η «τρέλα» να βρεις εισιτήριο. Τα κασκόλ που βγάζουν με το έμβλημα των διοργανώσεων για να θυμάται ο καθένας τη συμμετοχή.

Η Ευρώπη δίνει ανάμνηση. Δίνει μέγεθος. Είναι εμπειρία σε κάθε επίπεδο. Αυτές τις ομορφιές ήρθε να μας θυμίσει ο ΠΑΟΚ ως Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα είχαμε ξεχάσει, αντιμετωπίζοντας με λάθος τρόπο τις διοργανώσεις της UEFA. Με ψυχρή λογική, επαγγελματική, οικονομική και μόνο. Γιατί έτσι ξεχνιόταν η αποτυχία.

Τώρα βιώνουμε ξανά την επιτυχία. Με την ομάδα του ΠΑΟΚ να μετέχει σε φάση διοργάνωσης εκτός των συνόρων που την αναφέρεις με λέξη κι όχι με αριθμό. Προημιτελικά. Το ένα απ' τα τρία βήματα που απέμειναν.

Ο ΠΑΟΚ μας θύμισε ξανά την καψούρα της Ευρώπης. Την πιο κατάλληλη στιγμή. Τόσο για τη φίλαθλη νοοτροπία, όσο και για το καλό του συνόλου του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε ακόμη...