«Όχι» των ΠΑΕ στις εξαγγελίες Αυγενάκη για αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ σε ενέργειες των οπαδών

Από sdna.gr : Το SDNA αποκαλύπτει τι ειπώθηκε στη διαβούλευση κατά της βίας που είναι σε εξέλιξη.
Πηγή: sdna.gr
«Όχι» των ΠΑΕ στις εξαγγελίες Αυγενάκη για αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ σε ενέργειες των οπαδών

Η διαβούλευση κατά της βίας υπό το υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα είναι σε εξέλιξη.

Το SDNA αποκαλύπτει τις αντιδράσεις των ΠΑΕ που μετέχουν στη διαβούλευση σε ότι αφορά τα μέτρα και συνοψίζονται σε τέσσερις άξονες.

1. Οι ΠΑΕ είναι κάθετες αντίθετες στην αντικειμενική ευθύνη για τις ενέργειες των οπαδών. Οι εκπρόσωποι των ομάδων διευκρίνισαν ότι μπορούν να ελέγχουν μόνο ότι γίνεται με στο γήπεδο και ενδεχομένως και στον περιβάλλοντα χώρο του και σίγουρα όχι να έχουν τον έλεγχο για τις ενέργειες ενός μέλους της νόμιμης λέσχης φιλάθλων τους, με βάση το νόμο, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα κάτι το οποίο όπως ειπώθηκε θα πρέπει να κάνουν τα όργανα της Πολιτείας, η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

2. Δεν μπορούν να συστεγαστούν οι Λέσχες Φιλάθλων και οι ΠΑΕ όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Δεν είναι λύση του προβλήματος και γενικά όπως ειπώθηκε, οι ΠΑΕ είναι αντίθετες σε αυτό καθώς θεωρούν ότι δεν προσφέρει σε κάτι.

3. Οι ΠΑΕ είπαν ότι είναι τεράστιο λάθος το «τσουβάλιασμα» γενικότερα των οπαδών και η απόφαση Αυγενάκη για κλείσιμο ακόμη και των νόμιμων λεσχών φιλάθλων μέχρι τον Ιούλιο. «Αφού είναι νόμιμες γιατί τα κλείνετε μέχρι τον Ιούλιο και τι προσφέρει αυτό;» ήταν η ερώτηση που τέθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού που απάντησε γενικά και αόριστα «να δούμε μέχρι τότε τι πρέπει να γίνει…». Απάντηση που δεν κάλυψε τις ΠΑΕ.

Αντίθετοι με το… τσουβάλιασμα είναι και οι οπαδοί. Εκπρόσωποι των νόμιμων λεσχών δίνουν το παρών, για πρώτη φορά, σε τέτοιου είδους διαβούλευση και αυτό που θα θίξουν είναι ότι ως άνθρωποι νόμιμων λεσχών δεν θα τα βγάλουν οικονομικά αν κλείσουν οι λέσχες μέχρι τον Ιούλιο.

4. Από τις ΠΑΕ ειπώθηκε ότι εννοείται ότι είναι κατά της βίας και «γι’ αυτό είμαστε εδώ πέρα και θέλουμε να λύσουμε το θέμα αλλά σίγουρα το νομικό πλαίσιο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι πιο ορθολογικό».

Από τις ομάδες δίνουν το παρών οι Γιώργος Μποροβήλος (πρόεδρος Super League 1), Κάτια Κοξένογλου (αντιπρόεδρος Super League 1), Γιώργος Κοσμάς (ΠΑΕ ΑΕΚ), Παναγιώτης Μπιλίρης (ΠΑΕ Άρης), Κώστας Καραπαπάς (ΠΑΕ Ολυμπιακός), Τάσος Κέζας (ΠΑΕ Παναθηναϊκός), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος Super League 2).

Ακόμη: συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων, Κωνσταντίνος Τσουβάλας (Δημόσιας Τάξης) και Πάνος Αλεξανδρής (Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Παρόντες οι πρώην Υπουργοί, Γιάννης Πανούσης (αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη), Γιώργος Ορφανός (Υφυπουργός Αθλητισμού), Βασίλης Διγαλάκης (Υφυπουργός Παιδείας και πρόεδρος Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής), ενώ από εκπροσώπους κομμάτων συμμετέχουν οι Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, καθώς και ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Επιπλέον, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ζαραφωνίτου και ο Καθηγητής Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νέστωρ Κουράκης.

Παρόντες, επίσης ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, Αχιλλέας Τσιχτής, ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, Θεόδωρος Χρονόπουλος, καθώς και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και Βαγγέλης Ιωάννου, αντίστοιχα.

Από την αθλητική οικογένεια συμμετέχουν οι: Μανώλης Κολυμπάδης (γενικός γραμματέας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Βαγγέλης Λιόλιος (πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης),

Γιώργος Καραμπέτσος (πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης), Κυριάκος Γιαννόπουλος (πρόεδρος Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας), Κώστας Γκαντής (πρόεδρος Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας).

Τέλος, το «παρών» δίνουν εκπρόσωποι των Συνδέσμων αθλητών ομαδικών αθλημάτων (ΠΣΑΠΠ – ποδοσφαιριστές, ΠΣΑΚ – μπασκετμπολίστες, ΠΑΣΑΠ – βολεϊμπολίστες) και για πρώτη φορά σε τέτοιες συσκέψεις – διαβουλεύσεις εκπρόσωποι των 12 νόμιμων Λεσχών Φιλάθλων, οι οποίες διαθέτουν βεβαίωση λειτουργίας από το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Εκπρόσωποι από Λέσχες Φιλάθλων ΑΕΚ, Άρη, Ολυμπιακού, ΟΦΗ, Παναθηναϊκού και Νίκης Βόλου, ενώ δεν προσήλθαν από την Λέσχη Φιλάθλων ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού Βόλου.

Διαβάστε ακόμη...