Γιατί ήταν πέναλτι το χέρι του Ντουάρτε

Από paok24.com:Ο Λύρατζης έκανε τη σέντρα, ο Ντουάρτε έπεσε για τάκλιν έχοντας το χέρι του πολύ ψηλά σηκωμένο, πάνω και από το ύψος του ώμου. Η μπάλα βρήκε φανερά πρώτα στο στήθος του αμυνόμενου και μετά σταμάτησε στο χέρι του.
Πηγή: paok24.com
Γιατί ήταν πέναλτι το χέρι του Ντουάρτε

Αυτή ήταν η φάση χθες στην Τούμπα με τον VAR να βλέπει πέναλτι και τον διαιτητή να διορθώνει την αρχική του εκτίμηση.

Κι ενώ σε γενικές γραμμές ισχύει ότι το παίξιμο της μπάλας με το χέρι δεν τιμωρείται αν νωρίτερα προηγηθεί επαφή και με το σώμα, σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να καταλογίζουν πέναλτι.

Οι τελευταίοι (προ διετίας) κανονισμοί της FIFA θέτουν ξεκάθαρες προτεραιότητες για το πότε υπάρχει πέναλτι σε ακούσιο χέρι αμυνόμενου: «Το ακούσιο «χέρι» που τιμωρείται όταν...

-Η μπάλα πάει στο τέρμα αφού αγγίξει το χέρι ενός επιτιθέμενου παίκτη

-Ένας παίκτης κερδίζει τον έλεγχο / κατοχή της μπάλας αφού την αγγίξει με το χέρι και μετά σκοράρει ή δημιουργήσει μια ευκαιρία για γκολ

-Η μπάλα αγγίζει το χέρι ενός παίκτη που έχει κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο

-Η μπάλα αγγίζει το χέρι ενός παίκτη που βρίσκεται πάνω από τον ώμο του".

Στη συγκεκριμένη χθεσινή περίπτωση, είδαμε βέβαι και το ότι το χέρι πάει στην μπάλα.

Κλάτενμπεργκ: Η πρόθεση στο «χέρι»

Δείτε τι είχε πει ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ Μαρκ Κλάτενμπεργκ εξηγώντας τον κανονισμό, με αφορμή το πέναλτι που δόθηκε για «χέρι» του Κοχ σε αγώνα της Λίβερπουλ με τη Λιντς, όταν έκανε σχόλιο στη Daily Mail: «Δεν έχει σημασία ότι ο Κοχ δεν χτύπησε σκόπιμα την μπάλα, το χέρι του ήταν απλωμένο και σε αφύσικη θέση, έκανε το σώμα του μεγαλύτερο. Δεν έχει σημασία επίσης ότι η μπάλα είχε εξοστρακιστεί πριν χτυπήσει στο χέρι του. Ο Κοχ είχε ρίξει το σώμα του στο σούτ και ανέλαβε τον κίνδυνο».

Διαβάστε ακόμη...