Από τον Κατσουράνη, μέχρι τον Κρμέντσικ

Από paok24.com: Η μεταγραφική περίοδος πλησιάζει και όλοι περιμένουν την πρώτη κίνηση του ΠΑΟΚ
Πηγή: paok24.com
Από τον Κατσουράνη, μέχρι τον Κρμέντσικ

Από την εποχή που ηγείται του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης ο Δικέφαλος δεν έκανε πάντα γρήγορα τις μεταγραφές του Ιανουρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεταγραφές της πρώτης χρονιάς με τους Ολίσε και Βούκιτς στο τέλος του μήνα, ή ακόμα και κινήσεις όπως ο Ίνγκασον και ο Ολιβέιρα λίγο πριν κλείσει η προθεσμία. Παρόλα αυτά, ενδιαφέρον έχει η πρώτη κίνηση κάθε Γενάρη, που φανέρωνε πολλές φορές την επιθυμία ή την ανάγκη της ομάδας.

Κώστας Κατσουράνης

Η μεταγραφή του είχε ανακοινωθεί πριν κλείσει το 2012. Ήταν ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ συμμετέχοντας μάλιστα στις προπονήσεις με τον Γιώργο Δώνη. Αυτό τον έφερε να είναι απόλυτα έτοιμος στην αρχή του δευτέρου γύρου και έτσι να πάρει χρόνο συμμετοχής και στον αγώνα με τον Πανθρακικό που ο ΠΑΟΚ κέρδισε με ανατροπή μέσα στην Κομοτηνή.

Χέντβιγκες Μαντούρο

Ο Ολλανδός μέσος ήταν και αυτός ελεύθερος από την Σεβίλλη. Ο ΠΑΟΚ ήθελε έναν μέσο καθώς είχε μείνει μόνο με τους Τζιόλη, Κάτσε και Λάζαρ. Η υπόθεση έκλεισε σχετικά σύντομα και στις αρχές του Ιανουαρίου ήταν στη Θεσσαλονίκη. Έκανε ντεμπούτο στον αγώνα με τον Ηρακλή εκτός έδρας για το κύπελλο Ελλάδας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε το πλούσιο βιογραφικό του. Η επιθυμία του ΠΑΟΚ με τον Στέφενς στον πάγκο να κλείσει τον Μαντούρο, φάνηκε από το γεγονός ότι έπαιξε διψήφιο αριθμό αγώνων με τον ερχομό του στην ομάδα.

Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος

Ο ΠΑΟΚ με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, ήθελε να κινηθεί σχετικά οικονομικά. Τότε σαν πρώτη μεταγραφή ήταν ο ομογενής από την Σουηδία, Σωτήρης Παπαγιανόπουλος από την Ασιρίσκα. Ο παίκτης δεν μπόρεσε να δώσει αυτά που περίμενε ο Δικέφαλος από αυτός και έτσι το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε και βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στην Έστερσουντ, με την οποία απέκλεισε τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017.

Μάρκος Βελλίδης

Από τις πλέον φτωχές μεταγραφικές περιόδους του ΠΑΟΚ. Τότε με τον Ιγκόρ Τούντορ στον ΠΑΟΚ κανείς δεν ήξερε ποιος θα αποφασίσει για τις μεταγραφές. Θα ήταν ο Άρνεσεν; Θα ήταν ο νέος τότε στη διοίκηση Νίκος Βεζυρτζής; Θα ήταν ο προπονητής της ομάδας; Έτσι η πρώτη μεταγραφή έγινε στις 27 Ιανουαρίου του 2016 και ήταν ο Μάρκος Βελλίδης από τον ΠΑΣ Γιάννενα καθώς ο Ρόμπιν Όλσεν είχε αποχωρήσει για την Κοπεγχάγη και ακολούθησε μετά ο Χατζιησαΐας από τον Πανιώνιο.

Λάζαρος Λάμπρου και Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς

Από τις πλέον επιτυχημένες μεταγραφές του ΠΑΟΚ εκείνο τον Γενάρη και αυτό γιατί μέσα στη λίστα είναι ο τελευταίος μεγάλος σκόρερ του ΠΑΟΚ, Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς. Εκτός αυτού στο τέλος του μήνα ήρθαν στην Τούμπα, ο Αμρ Ουάρντα από τον Παναιτωλικό και ο σκόρερ του τελικού του Βόλου, Πέδρο Ενρίκε από την Ρεν. Πριν όμως τον killer Πρίγιοβιτς στον ΠΑΟΚ σαν πρώτη μεταγραφή της χρονιάς ήταν ο Λάζαρος Λάμπρου από τον Ηρακλή. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός, όπως ήρθε στον ΠΑΟΚ, πήγε δανεικός στον Πανιώνιο και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική μεταγραφή για το 2017.

Μάρσιο Αζεβέδο

Ο Βραζιλιάνος πλάγιος μπακ ήρθε στο Δικέφαλο για το αριστερό άκρο της άμυνας, ώστε να βγει πιο μπροστά ο Βιεϊρίνια που είχε πάρει προσωρινά τη θέση. Εν τέλει ο άλλοτε παίκτης της Σαχτάρ έπαιξε ελάχιστα, καθώς ο Βιεϊρίνια έκανε τα πάντα σαν πλάγιος μπακ και καθιερώθηκε σε αυτή τη θέση έως και σήμερα. Ο δανεισμός του δεν ανανεώθηκε και έτσι ο Αζεβέδο αποχώρησε, σε μία μεταγραφική περίοδο που μόνο πετυχημένη δεν μπορεί να θεωρηθεί, μιας και ο ΠΑΟΚ είχε φέρει 31 Ιανουαρίου για να καλύψει την αποχώρηση του Τσίμιροτ, τον Τιμπό Μουλέν, αλλά και τον Μάρκο Μιχόγεβιτς.

Γιόζιπ Μίσιτς

Τότε ο τραυματισμός του Βέρνμπλουμ είχε φέρει αναστάτωση στην ομάδα. Όλοι ήθελαν άμεση ενίσχυση στον άξονα και αυτή ήρθε από την Κροατία με ενδιάμεσο σταθμό την Πορτογαλία. Ο Μίσιτς ήρθε σαν δανεικός από την Σπόρτιγνκ για 1,5 χρόνο και παρότι τη δεύτερη σεζόν του έκανε τα πάντα στην ομάδα, στην πρώτη είχε περισσότερο βοηθητικό ρόλο πίσω από τους Μαουρίτσιο, Ολιβέιρα και Σάκχοφ που ήταν οι βασικοί της ομάδας. Τέλος στην εν λόγω μεταγραφική περίοδο έκλεισε ο Ίνγκασον και ο Σφιντέρσκι, ενώ σαν δανεικός ήρθε και ο Σέρτζιο Ολιβέιρα από την Πόρτο.

Τη σεζόν 2019-20 ο ΠΑΟΚ μπλεγμένος μέσα στα λάθη του παρελθόντος και υπό το φόβο του Financial Fair Play δεν μπόρεσε να κάνει κάποια μεταγραφή.

Μίκαελ Κρμέντσικ

Ο Τσέχος επιθετικός παραδόξως για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ ήρθε στην Ελλάδα με την αρχή του έτους και στις 4 Ιανουαρίου του 2021 με σκοπό να πάρει τη θέση του στην ομάδα, καθώς δεν υπολογιζόταν σε αυτή ο Αντόνιο Τσόλακ και η λύση του Σφιντέρσκι ήταν η μοναδική. Ο Κρμέντσικ έπαιξε άμεσα για το σύνολο του Πάμπλο Γκαρσία, 3 ημέρες μετά κόντρα στον Ατρόμητο στο Περιστέρι και αυτό έδειξει την επιτακτική ανάγκη για μεταγραφή στην επίθεση. Εννοείται ότι αυτό που μένει από τον επιθετικό που συμμετείχε και στο EURO ήταν τα γκολ του στο κύπελλο. Εξ αρχής έστειλε τον ΠΑΟΚ στον τελικό με το γκολ του κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα, αλλά ήταν εκείνος που σκόραρε και στο τελευταίο λεπτό του τελικού με τον Ολυμπιακό, χαρίζοντας στο Δικέφαλο τον 8ο του τίτλο στο θεσμό.

Τέλος μπορεί το κείμενο να ασχολείται με τις μεταγραφικές περιόδους από την εποχή του Ιβάν Σαββίδη και έπειτα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει μεταγραφές που ήρθαν στην ομάδα τον Γενάρη και άλλαξαν άρδην την εικόνα της. Πρώτη και καλύτερη ο Κώστας Φραντζέσκος το 1997, ο Χρήστος Μαλαδένης από την ΑΕΚ το 2004, αλλά και ο Μάρτσιν Μίετσελ που μέσω του ΠΑΟΚ έπαιξε και πάλι στην Μπουντενσλίγκα τον Γενάρη του 2005.

Διαβάστε ακόμη...