Συγκλονιστική κατάθεση στο SDNA για τα Τέμπη: «Πριόνισαν τα κοντάρια και τα πέταξαν στα 50 μέτρα από το μνημείο του ΠΑΟΚ»

Από sdna.gr:Συγκλονίζει ο πάτερ Πορφύριος στην κατάθεση ψυχής του στο SDNA για τη λεηλασία στο μνημείο των Τεμπών: «Πριόνισαν επί ώρα τα κοντάρια και τα πέταξαν 50 μέτρα μακριά... Το δυστύχημα των οπαδών του ΠΑΟΚ έχει ριζώσει στην καρδιά μου».
Πηγή: sdna.gr
Συγκλονιστική κατάθεση στο SDNA για τα Τέμπη: «Πριόνισαν τα κοντάρια και τα πέταξαν στα 50 μέτρα από το μνημείο του ΠΑΟΚ»

Είναι από τις υποθέσεις που δεν μπορεί κάποιος να τις προσεγγίσει ποδοσφαιρικά, να δώσει χρώμα, να τις ταυτίσει με οποιαδήποτε ομάδα. Αδιαπραγμάτευτα. Η νέα λεηλασία στο μνημείο των οπαδών του ΠΑΟΚ απλά αναδεικνύει ότι πιο σάπιο, άρρωστο έχει να επιδείξει μια κοινωνία που μερικά χρόνια πριν θρήνησε έξι παιδιά που δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους.

«Το μνημείο των Τεμπών είναι ένας ιερός τόπος. Εκεί χύθηκε αίμα. Εκεί έχουμε κλάψει οικογένειες, έχουμε θρηνήσει για οικογένειες. Για έξι παιδιά που ήταν στο δρόμο της επιστροφής για το σπίτι τους και δεν γύρισαν ποτέ...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιερέας πατέρας Πορφύριος που τελεί κάθε χρόνο το μνημόσυνο για τα «αετόπουλα» που έφυγαν από την ζωή και έχει τακτική παρουσία στο σημείο, θέλοντας να φροντίσει το μνημείο.

Μόνο που η πρόσφατη παρουσία του εκεί συνοδεύτηκε από μία ακόμη θλιβερή και σοκαριστική εικόνα, αντικρίζοντας πως κάποια «άρρωστα» μυαλά, όπως θα έλεγε εκείνος, βρέθηκαν στο μνημείο και επιδόθηκαν σε μια άνευ λογικής και ηθικής πράξης, λεηλατώντας έναν τοπό ιερό.

«Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα άγνωστοι αφαίρεσαν τις σημαίες και ξανά... χτύπησαν, λεηλατώντας το σημείο, πριονίζοντας τα κοντάρια και αφαιρώντας αυτή τη φορά και τις σημαίες. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν σημαίες στο μνημείο, σημαίες ετών, ακόμη και σε κακή κατάσταση λόγω της φθοράς του χρόνου, αλλά κανένας δεν τόλμησε ποτέ να τις αφαιρέσει. Και δεν υπάρχουν μόνο σημαίες του ΠΑΟΚ αλλά και σημαίες άλλων ομάδων, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού κ.α.. Φίλοι άλλων ομάδων που περνούσαν από το μνημείο του ΠΑΟΚ και έκαναν στάση στη μνήμη των έξι οπαδών. Κανείς, ποτέ, δεν τόλμησε να πειράξει τα κασκόλ...».

Το σοκαριστικό στην όλη υπόθεση για τον πατέρα Πορφύριο έγκειται στο γεγονός πως οι άγνωστοι πριόνισαν ακόμη και τα κοντάρια, ενδεικτικό της λεηλασίας και της επαίσχυντης πράξης τους: «Πήραν τις σημαίες, πήραν τα κασκόλ αλλά πριόνισαν ιστούς και κοντάρια, δεν είναι μια ενέργεια της στιγμής. Απαιτεί χρόνο για να το κάνει κάποιος αυτό. Μάλιστα, τα κοντάρια που πριόνισαν τα βρήκαμε 50-60 μέτρα από το σημείο του μνημείου. Τα είχαν πετάξει παραπέρα. Τα υπόλοιπα δεν τα βρήκαμε ακόμη... Κάναμε στην αστυνομία καταγγελία για φθορά και κλοπή και περιμένουμε».

Με την τοποθέτηση του στο SDNA, ευελπιστεί πως κάποιοι θα νιώσουν... άβολα, θα αντιληφθούν τις πράξεις τους και θα αναλογιστούν πόσο βάναυσα προσβάλλουν τη μνήμη των παιδιών. Μια τραγωδία που έχει αποτυπωθεί βαθιά μέσα του. Καθώς όπως αποκαλύπτει ο πάτερ Πορφύριος, έφτασε στο σημείο του δυστυχήματος δέκα λεπτά μετά το μοιραίο. Βρισκόταν δίπλα στο πούλμαν που επέβαιναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και έζησε την τραγωδία μπροστά στα μάτια του.

«Το δυστύχημα των Τεμπών έχει φυτευτεί στην καρδιά μου. Εκείνη τη μαύρη ημέρα, είχα αναχωρήσει από το σπίτι μου με προορισμό τη δουλειά μου και πέρασα από το σημείο του δυστυχήματος, δέκα λεπτά μετά το μοιραίο. Ήμουν στα δέκα μέτρα από αυτά τα παιδιά... Εκείνο το δυστύχημα, όπως και αυτό στο Μακροχώρι Ημαθίας με τους μαθητές, με έχουν στιγματίσει και πήρα την απόφαση να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο και να γίνω ιέρας για να ηρεμεύω τις ψυχές αυτών των παιδιών...» αναφέρει στην εξομολόγησή του.

Για την υπόθεση, όπως είναι λογικό, έχει δείξει άμεσα αντανακλαστικά και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος αναμένεται να στείλει (σ.σ. αν δεν έχει ήδη στείλει) δικό του άνθρωπο προκειμένου να κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης αλλά και της γενικότερης εικόνας στο μνημείο προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις: «Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να βάλουμε μια κάμερα, έναν προβολέα στο μνημείο για το επόμενο διάστημα για να γνωρίζουν όσοι θα... σκεφτούν να κάνουν κάτι ανάλογο, πως οι κινήσεις τους καταγράφονται...».

Διαβάστε ακόμη...